streda 21. augusta 2013

Prázdne miesto (J.K.Rowlingová)

Originálny názov - Casual vacancy
Vydavateľstvo - Plus
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 560

Anotácia
Prázdne miesto je veľkolepý a vynikajúco napísaný román o súčasnej spoločnosti. J.K. Rowlingová vytvorila fascinujúci svet s postavami, v ktorých zaručene spoznáte vlastných susedov. Šarvátky a divoké konflikty otriasajúce životmi ľudí v Pagforde sú plné vášní, ktoré zasahujú aj každého z nás. Po nečakanej smrti štyridsiatnika Barryho Fairbrothera ostane Pagford v šoku. Je to zdanlivo idylické anglické mestečko s dláždeným námestím a starobylým opátstvom, ale za peknou fasádou zúri tichá vojna. Bohatí bojujú s chudobnými, tínedžeri s rodičmi, manželky s manželmi, učitelia so žiakmi. Pagford rozhodne nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá. Prázdne miesto, ktoré po Barrym zostane v miestnom zastupiteľstve, sa zakrátko stane katalyzátorom najväčšej vojny, akú mesto zažilo. Kto bude triumfovať vo voľbách sprevádzaných vášňami, pokrytectvom a nečakanými odhaleniami? Brilantne napísaná kniha, ktorá je autorkiným prvým románom pre dospelých čitateľov, nabáda na zamyslenie a na každej stránke znova a znova prekvapuje.


Obálka
V tomto prípade nie som rada, že vydavateľstvo nechalo pôvodnu obálku. Je síce taká obyčajná a jednoduchá, čo je poväčšine fajn, ale tuto je to až príliš. Prečo nemôžeme mať tú peknú paparbackovú?

Postavy
Postáv tam bolo hrozne moc a keby som sa mala vyjadriť ku každej jednej, tak túto recenziu by ste čítali dozajtra (pokiaľ ju samozrejme nečítate o polnoci, to sa neráta). 
Krystal mi bola zvláštne sympatická. Alebo mi jej bolo len ľúto? Život by som si s ňou určite vymeniť nechcela. Ale Robbie bol zlatučký :)
Fatsa som si obľúbila okamžite. Niečo ma na ňom fascinovalo. Bol to strašne zaujímavý chalan. Cubbyho som zase nemala rada vôbec. Vlastne som nevedela, či je hlúpejší on alebo Shirley. Neustále sa prebiehali. Asi som si mala robiť čiarky. Poznáte to... Ten a ten vedie nad tým 8:6. Howarda som tiež nijako nemusela, ale na druhej strane som ho obdivovala. To, že robí všetko pre to, aby dosiahol svojho. Nehľadel na iných, robil čo potreboval, šiel by aj cez mŕtvoly. To by som ja nevedela.
Simon bol totálny magor. Neznášala som ho. O to viac mi bolo ľúto Andrewa. Obbo bol zas strašný hajzel (viem, povedala som si, že nebudem nadávať na blogu, ale toto sa neráta, nie? okrem toho treba nazývať veci pravými menami). nadrogovaný. Gavin bol zas neschopný zbabelec, Kay mi zase vadila ako človek. Neviem presne čo, nemôžem vedieť opísať každú osobnostnú črtu, ale proste mi vadila, no. Gaia bola fajn. Sukhvinder (to čo je za debilné meno? Kto si ho má pamätať? -_-) som zas nemala rada. Do nej som sa vedela ľahko vcítiť. 

A Barry vypadal ako fajn chlapík. Umrieť mal radšej niekto iný (Shirley, Simon, Cubby, Obbo, Howard...)
Istý čas som proste mala problém orientovať sa v tom. Potom to už ale šlo :D


Môj názor
Tak pri tejto knihe som mala veľké očakávania. Predsa len, je to Rowlingová. A to je spisovateľka s veľkým S. A ako bolo všade písané, je to totálne, totálne, totálne iné, ako Harry (ja som to proste občas musela porovnávať). Dokonca to bolo aj úplne iné, ako som čakala. A bolo to iné, než knihy, ktoré obvykle čítam.
Musím sa priznať, že som občas nechápala. Nie knihu samotnú, ale vyvaľovala som oči nad postavami. Bolo to vtipné (hlavne SQL injection. To už si nemohli vymyslieť niečo originálne?). Čudné. Smutné. Shirley sa kurzorom presúvala od jednej možnosti k druhej, slabozrakými očami chodila hore-dolu, hľadajúc, ktorej z týchto smrteľných diagnóz, z ktorých podaktoré sa vari ani nedali vysloviť, vďačí za svoje momentálne šťastie. Nie každý bol však takýto. Každá jedná postava bola úplne iná, čo bolo super. Žiadne dve sa na seba nepodobali ako vajce vajcu, ako sa to v knihách často stáva.
Čítalo sa to trošku pomalšie, ale inak celkom dobre. Napriek tomu ma ale niektoré časti, hlavne tie politické, nudili. Som každopádne rada, že to má len jeden diel. 
A je tu ešte jedna vec, ku ktorej by som sa chcela vyjadriť. To boli tie nadávky, ktorých bola plná kniha (úprimne som to nečakala... naivka :D). Občas to bolo prehnané, ale po väčšine času to sedelo. Ale bolo dobré, že to tam bolo. Bolo to totiž viac skutočné. Viac reálne. Proste ako skutočný svet. A celkovo tá kniha bola taká tvrdá. Žiadny vyidealizovaný svet. Poznám veľa ľudí podobným týmto tu.
Z tejto knihy by mal byť seriál, čo je fajn. Keby to bol film, tak by z toho bolo všetko povypúšťané. Keď nad tým tak ale teraz rozmýšlam, tak nemohlo to byť o polovicu tenšie? Prečítala som polku knihy a mala som dojem, že sa vlastne nič nestalo. Len sa nejakí susedia hádali pre to, či ono. Klasika... :D
Nakoniec ale ostávam verná Harrymu. Ale kniha sa mi páčila. A koniec bol úplne mega. Super. Skvelý. Rowlingová je skvelá vrahyňa spisovateľka. Proste vždy vie prekvapiť.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media
Môžete si ju zakúpiť TU.

Kam ďalej? 

2 komentáre:

  1. Tak přemýšlím, jestli to přečíst, či ne.. Prý to není nic převratného... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ešte som na to nečítala žiadnu recenziu, ale vyzerá to tak, že si to predsa len prečítam. :))

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.