pondelok 28. septembra 2020

Tučniaky nemajú depresie lebo nepoznajú čas | Krásny život tučniakov

Autor – Ivana Alexi
Rok vydania – 2020
Počet strán - 248

Anotácia
Čas vraj všetko vyrieši… alebo zamotá? Miriam má dvadsaťšesť rokov a užíva si život mladej zamestnanej ženy bez záväzkov. Vrúcne, ozajstne miluje iba svoju rebelku babi a čudného psa, ktorý sa k nej pridal na ulici. Jediným jej nepriateľom je čas, neúprosne jej pripomína, čo všetko už nedobehne a nevráti. Miriam sa rozhodne pre zmenu, lenže práve vtedy utrpí bolestnú porážku – zomiera babi, jej opora. Útechu nachádza v mailovej schránke, na bezpečnej pôde rozhovorov s náhodným neznámym. Ich čoraz osobnejší vzťah skomplikujú tučniaky, obézni domáci miláčikovia a jeden príbeh dvoch autorov, ktorý nemal mať nič spoločné s realitou…


***

Túto knižku som náhodne zahliadla tak 2-3x na Instagrame, no inak som jej veľa pozornosti nevenovala. Až kým ma neoslovila autorka s ponukou na zrecenzovanie tej knihy. Ktorá mi prišla po tom, čo som maximálne skritizovala inú slovenskú knihu, takže ma to naozaj prekvapilo a šokovalo. Ale kniha vyzerala fajn, ja som aj tak chcela dať šancu viacerým slovenským knihám a autorom a keď autorka poznala riziko a ponuku nestiahla, kniha skončila na mojej poličke. 
Fun fact, dlho som si nevedela zapamätať názov knihy. Tučniakov som si pamätala, ale slovné spojenie krásny život asi nie je koncept, ktorý si môj mozog vie zapamätať.

Na tretej strane príbehu je tento odsek:
Niežeby títo rozkošní hrdinovia detských rozprávok  boli tak zaneprázdnení, to nie! Tučniaky jednoducho nemajú pojem o čase. Našla som v tom hneď niekoľko nesporných výhod:
1. Tučniaky nič nezmeškajú. Nik im nevyhadzuje na oči, že prišli neskoro. Nemajú potuchy, že sa blíži čas na daňové priznanie. 
2. Nevedia, koľko majú rokov. Nikto im medzi rečou nepripomína, že už majú dvadsaťšesť a bolo by načase začať so svojim životom niečo robiť. Dožívajú sa vôbec tučniaky dvadsaťšestky? Netuším! A ony tiež nie. Tak potom načo sa pozastavovať nad  tým, že tučniaky nemajú depresie. 
Toto je presný moment, kde som sa do knihy nenávratne zamilovala. Pretože autorka má fantastický štýl písania, je veľmi vtipná a vlastne som sa pobavila pri takmer každej vete. 
Mimo toho (a toto je ako dar z nebies, keď ide o slovenských autorov, hlavne spomedzi tých, ktorí píšu romány pre ženy a romány z bežného života) - vety a hlavne dialógy znejú úplne prirodzene! Konverzácie zneli tak, že by ste ich v pohode mohli počuť napríklad vo vlaku. Žiadne kvetnaté metafory a hlúpe prirovnania, ktoré keby používate v bežnej konverzácii, tak vás ľudia považujú za blázna a keď vás zbadajú na ulici, tak radšej prejdu na druhú stranu! Takže Maťka je happy.

A príbeh je skutočný! Teda nie je, ale v pohode by mohol byť. Je veľmi realistický. Je to príbeh, aký by sa kľudne mohol stať vám či vášmu susedovi. Ani neviem, kam by som ho zaradila. Je to romantický príbeh, ale zároveň nie je. Je to príbeh o živote. A o tučniakoch. Svojim spôsobom je veľmi obyčajný (v tom najlepšom slova zmysle). V mnohých ďalších ohľadoch nie je. 
Nenájdete tu presladenú romantiku, tragickú minulosť, bad boya, ktorý sa kvôli vám zmení v okamihu, čo sa naňho pozriete. Romantiku tu síce nájdete, ale taktiež aj depresiu a vyrovnávanie sa so stratou blízkej osoby.
Nájdete tu tiež dvadsaťšesť ročnú ženu Miriam, ktorá je v živote stratená, vie, čo chce, ale zároveň nevie a keď má k tomu blízko, tak príde s milión scenármi, čo sa môže pokaziť a tak bojkotuje samú seba. Je rezignovaná, cynická, deprimovaná a naučila sa, že nemá od nikoho nič čakať, lebo ľudia ju aj tak sklamú, no i tak si v sebe pestuje malinkú nádej, že veci sa zmenia k lepšiemu, hoci veci z jej predstáv sa dejú len v knihách. 
Aby som to skrátila, Miriam som ja. Ešte aj mená máme podobné, akurát som o tri roky mladšia. Už dávno som sa s postavou nestotožnila práve tak moc ako s ňou. Nie je to postava, s ktorou sa chcete stotožniť, ale veľa z nás sa s ňou predsa len stotožní. Ešte aj keď ma vytáčala, tak som úplne chápala jej pohnútky, myšlienky a dôvody prečo robí to, čo robí (hoci som niekedy chcela, aby robila niečo iné).

Veľká časť knihy je písaná v emailoch, čiže kniha sa číta extrémne rýchlo no i tak toho veľa v čitateľovi zanechá. Na necelých 250 stranách je to skvelý výkon. Zároveň je napísaná výborne, chytro a vtipne. Boli scény, kde som bola deprimovaná a smutná, aj scény, kde som sa škerila ako idiot a bolo to milé. Na konci som bola emočne vyprahnutá, koniec som milovala aj nenávidela, ale kniha vlastne nemohla skončiť inak.
A ak by som mala knihu opísať jedným slovom, tak zopakujem prídavné meno realistická, lebo lepšie sa popísať nedá.
Taktiež - hallelujah - kniha neobsahuje problematické témy typu sexizmus, romantizovanie sexuálneho zneužitia či obťažovania či zľahčovanie psychických i fyzických chorôb, čo je nanešťastie stále veľmi bežné.
Čo sa tu však vyskytovalo - a mňa to vytočilo úplne zakaždým - bola prezývka bejby. A bola tam asi 5x. Úplne ma štve, keď chlap, ktorý ženu ešte ani poriadne nepozná, vymenia si pár správ a on ju nazve bejby. To by som fackala a ignorovala. 

Táto kniha síce neobnovila moju nádej v ľudstvo, ale obnovila moju nádej v kvalitnú slovenskú literatúru. A vám odporúčam prečítať si ju, lebo bezpochyby patrí k tomu najlepšiemu, čo súčasná slovenská literatúra ponúka - prekonala všetky moje očakávania. V prípade, že patríte k ľuďom, ktorí majú k našej domácej tvorbe predsudky, nemusíte sa báť - kniha sa hravo vyrovná zahraničným kvalitným knihám. Ťažko uveriť, že ide o autorkinu prvotinu, no ja si rada prečítam aj jej nasledujúcich 30 kníh. Snáď už na nich pracuje, má čo robiť. A zatiaľ vám všetkým silno odporúčam prečítať si Tučniakov. Lebo je až trestuhodné, aká nenápadná, málo známa a málo propagovaná táto kniha je. 
Oh, a ešte jedna vec. Závidím tučniakom!


Za knihu veľmi pekne ďakujem autorke knihy. Nájdete ju na Instagrame.

5 komentárov:

  1. O knize jsem doteď neslyšela, ale vypadá skvěle! Určitě se po ní poohlédnu víc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec sa nečudujem, Ikar sa na nejakú propagáciu vykašlal. Ale rozhodne je výborná.

      Odstrániť
  2. Ahoj, Tvoj blog je super. Taktiež budem rada ak sa pozrieš aj ty na môj blog o knihách:)). Tu je link https://knihy123.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.