streda 28. augusta 2013

Prohnaný (Kevin Hearne)

Originálny názov - Hounded
Séria - Koniky železného druida
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Laser books
Rok vydania - 2012
Väzba - brožovaná
Počet strán - 272

Anotácia
Atticus O'Sullivan, poslední druid, si poklidně žije v Arizoně, provozuje okultní knihkupectví a ve volném čase na sebe bere zvířecí podobu a vyráží na lov se svým irským vlkodavem. Sousedé a zákazníci ho znají jako pěkného potetovaného jednadvacetiletého Ira – ale ve skutečnosti nemá jednadvacet let, ale jednadvacet století. Nemluvě o tom, že čerpá sílu ze země, oplývá břitkým rozumem a nosí ještě břitčí meč známý jako Fragarach neboli Odpovídač.
Po tom však touží jeden pořádně naštvaný keltský bůh, který prohání Attika po celá staletí. Nyní ho konečně vystopoval a Atticus bude potřebovat všechnu svoji sílu a k tomu pomoc svůdné bohyně smrti, upířího a vlkodlačího právníka, sexy barmanky a trochu toho starého dobrého irského štěstí, aby se mu podařilo nakopat pár keltských zadků a zachránit si krk. Svižná a zábavná městská fantasy se v zahraničí dočkala bouřlivého úspěchu a potěší všechny ctitele dobrodružných příběhů, obzvláště pak fanoušky Simona R. Greena a Jima Butchera.

Obálka
Obálka sa mi moc páči. Chlapík na nej je sympatický a presne tak nejako som si Attika predstavovala. Farby sú skvelé, ladia spolu, font sedí, nič na obálke nie je rušivé. Nič tu nie je, čo by sa mi na nej nepáčilo.


Postavy

Attika som obľúbila veľmi rýchlo. No povedzte, ako by sa mi nemohol páčiť chlapík, ktorý má niečo vyše dvadsaťjeden... storočí? Hoci vlastne nechápem, že ho bavilo tak dlho žiť. Je strašne trpezlivý. A mal okultné kníhkupectvo, čo sa mi fakt páčilo. A tak jasné, je to druid, nemôže sa knihám (akýmkoľvek) vyhýbať. Okrem toho druid s veľkým zmyslom pre humor, čo mi fakt imponovalo, lebo som sa často smiala. Hlavne pri jeho konverzáciach s Oberonom, čo je jeho pes. Ten bol prinajmenšom rovnako skvelý, ako jeho majiteľ, ak nie aj viac. Viem, väčšinou tu zvieratá neriešim, ale tento fakticky stojí za to. Neskutočne vtipný. Žiadny hovoriaci pes, nebojte sa. Iba s s Attikom dorozumieval myšlienkami, poznáte to.

Objavovalo sa tu veľké množstvo bohov, nie len keltských, ale aj rôznych severských, slovanských, gréckych, indiánskych... Niektorí tam boli len spomenutí, iní sa tam normálne objavili. Do druhej kategórie patrí napríklad Mórrígan, bohyňa smrti. Tá mi bola veľmi sympatická, podobne tak aj Brighid alebo Flidais, ale tie menej. Naopak, takého Aenghusa Óga som neznášala.
Čo mi ale fakt vadilo, bola averzia úplne každého na Thora. Ja mám na neho akúsi slabosť, v hlave sa mi stále ukazoval ako Chris Hemsworth a vadilo mi, že zo všetkých bohov si autor musel vybrať akurát jeho na pozíciu Najväčší magor zo všetkých bohov, ktorého každý neznáša.

Okrem bohov a druida tu bolo aj kopu iných nadprirodzených bytostí. Vlkolaci, ghoulovia, upíry... čarodejnice. Poväčšine čarodejnice úplne zbožňujem, ale tu som ich neznášala. Obzvlášť Emily.


Môj názor

Tak táto kniha ma zaujala už dávnejšie. Ja som to už raz začala čítať, ale po šiestej kapitole som sa na to vykašlala. Niežeby ma to nebavilo, len sa mi to čítalo zle v mobile. Tak som si povedala, že si počkám, kým to budem mať normálne v papierovej forme. A dobre som urobila. Hlavne preto, že sa mi kniha čítala pomalšie.
Tie keltské, írske (a všeliaké iné) mená sú desne. Nedajú sa ani poriadne prečítať, nieto ešte vysloviť. Jasné, na začiaku knihy je pomôcka, ako ich správne vyslovovať, ale nechcelo sa mi tam stále vracať. A taktiež ma strašne iritovalo (čo je vlastne strašná kravina, ale čo už), že text sa končil asi polcentimetra nad koncom strany (to je ale chyba vydania, nie knihy samotnej a na dvojke je to už potom v pohode)
Čo sa týka obsahovej stránky, nemám knihe absolútne čo vytknúť. Je to skvelý príbeh, zaujímavý a určite ju odporúčam. Ja neviem, proste som z knihy absolútne nadšená. Skvelé postavy, dej, prostredie... Určite odporúčam! Nielen vtedy, ak máte radi rôznu mytológiu. Každopádne, určite po nej siahnite a hádam z nej budete nadšení aspoň tak, ako ja :)



Kam ďalej?


5 komentárov:

  1. Já si to chci přečíst. Taky to mám v mobilu, ale doufám, že v knihovně narazím na knižní verzi! :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. 8DDD zadupali pod zem Thora a ty si tomu dala 5 hviezdičiek? čo si ty za fanúšičku?!!! 8DDD
    Navnadila si ma, nebrala som knihu veľmi na vedomie, teraz ale hádžem do to-read listu 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď nesprdli film... a v knihe je Thor iný, než tam :D Nevadí, aj tak je to super :D A som rada, že vďaka mne si zmenila názor na knihu :)

      Odstrániť
  3. Strašne sa mi páči chlapec na obálke :D Pár krát som knihu držala v ruke, ale to je všetko :D ale po tejto recenzii, sem s ňou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mrknu po knize tvá recenze mě zaujala :) teda, můj seznam knih k přečtení jen beútešně roste:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.