piatok 23. augusta 2013

Hry o lásku (Nata Sabová)

Vydavateľstvo - Koruna
Rok vydania - 2013
Väzba - viazaná
Počet strán - 352

Anotácia
Keď sa s ňou Drahomír po prvýkrát stretol, mala len šestnásť rokov. On osemnásť. Zaujala ho na prvý pohľad, na prvý dotyk s jej krásnym, tancom vytvarovaným telom, na prvé vdýchnutie jej vône s jemnou prímesou fialiek.
Rozhovor s ňou bol príjemný a uvoľňujúci. Tanec s ňou bol romantický i zmyselný... bola stelesnením jeho ideálov o dievčati. No potom z jeho života zmizla rovnako rýchlo, ako doň vošla, a on ani len netušil, kde ju hľadať. Nemal jej telefónne číslo, nevedel, odkiaľ pochádza, nepoznal ani jej skutočné meno.
Prešli roky a ich cesty sa opäť preplietli. Keď ju Dade zbadal na autobusovej zastávke, neveril vlastným očiam. Žeby mu osud predsa len žičil? Tentoraz sa rozhodol neprepásť príležitosť a zistiť o nej všetko. Úplne všetko. Lenže záhadná dievčina mu opäť neprezradila o sebe nič a jediné, čo u nej docielil, bol prísľub, že mu dovolí nahliadnuť do jej života len vtedy, ak ich náhoda zvedie spolu do tretice.
„Nič viac mi nepovieš?“
„Nie,“ zasmiala sa na jeho výraze. „Veríš predsa v osud,“ doložila tajomným hlasom.
Nevyznal sa v nej a nevedel určiť, či to myslí vážne, alebo si z neho len uťahuje. Hnevalo ho, že nevie nahliadnuť do jej hlavy, a zároveň ho to dráždilo, o to viac sa chcel pokúšať.
Čo by ste robili na Dadeho mieste? Čakali, možno i ďalšie nekonečné roky, alebo tej náhode trochu pomohli? Dade si zvolil druhú možnosť a jeho úsilie bolo odmenené. Lenže ešte len teraz sa začína ten pravý boj. Ak si chce totiž Bianku získať, musí odísť na záhadný ostrov Efra a bojovať o jej srdce s ďalšími jedenástimi mladíkmi. A to všetko pod drobnohľadom jej záhadných učiteľov, medzi ktorými sú liečitelia, psychokinetici, jasnovidci, médiá...

Obálka
Hry o lásku majú prekrásnu obálku. Kúzelnú. Magickú. Keď na ňu hľadím, tak viem, že by som na tom mieste chcela byť, prenáša ma tam.
Dokonca aj ten tužový pás tam dokonale sedí, font písma tiež... ja proste obálke nemám čo vytknúť! Tiež sa dokonale hodí k deju...

Postavy

Dade bol taký netypicky rozumný, ale bol fajn. Nebolo to tak, že by mudroval a každému tým liezol na nervy :D A ja by som to asi nezvládla na jeho mieste. No veď si predstavte, že milujete nejaké dievča, ale namiesto toho, aby ste sa dali dokopy o ňu bojujete s ďalšími jedenástimi chalanmi. Dade bol ale pravý opak svojej sestry Lei. Ona verila v anjelov, rozprávala sa nimi a on bol realista, neveril ničomu nadprirodzenému. Všetko (si) musel nejako vysvetľovať. Mal to ťažké chlapec :D Ale rýchlo som si ho obľúbila. 
Bianka bola tiež veľmi sympatická baba, len som s ňou nemala absolútne nič spoločné.
Ruda som fakt nemala rada a dobre mu tak. Zato Julo a Noro boli fajn chalani. Silva som nijako moc nemusela, aspoň spočiatku.

Môj názor
Skutočný dôvod, prečo som knihu moc chcela je ten, že mám veľmi rada autorku. Patrí k mojim najobľúbenejším slovenským autorom a jej knihy moc mám rada. A nejako som tušila, že ani táto nebude výnimkou. Nemýlila som sa. Ono, ja sa zväčša vyhýbam knihám, ktoré majú v názve slovo láska, na môj vkus bývajú priveľmi romantické. Lenže toto bolo iné... Ako dobre, on sa do nej zamiloval hneď na začiatku, bla, bla, ale nebol to ľúbostný román, bavilo ma to. A celkovo tam bolo viac vecí, ktoré nemám rada, ale Nate sa nejako podarilo urobiť to tak, aby sa mi to páčilo. Napríklad nemám rada farmy alebo reality shows, ale kľudne by som brala získať partnera tak, ako Bianka (no, aspoň by som nejakého mala, čo si budeme hovoriť :D). Vzdialene by to mohlo pripomínať niečo medzi Hotelom Paradise a Farmou. Ale nebolo to tak.

Každopádne ma kniha chytila odzačiatku, číta sa to rýchlo, ľahko, je to pútavé, nedá sa od toho odtrhnúť. Sama som to prečítala za necelých dvadsaťštyri hodín :) Ostrov Efra bol nádherný a organizácia E&E bola super. Nata mala (opäť) originálny nápad a taktiež spracovanie bolo super. 
Bolo tam kopu prekvapení. Hoci som odzačiatku tušila, ako to skončí a myslela som si, že ma nemá čo prekvapiť, tak som sa poriadne mýlila. Na konci bolo prekvapení veľa a také, aké by ma v živote ani len nenapadli. Nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá... 
Môžem tú vytknúť len dve veci. Jedna vec, ktorej môžem Nate vytknúť, je konverzácia hlavných hrdinov. Boli dvadsiatnici a viedli rozhovory, akoby boli nejakí zrelí štyridsiatnici tým svojim vyjadrovaním. Bolo to neprirodzené. Nepoznám ľudí v takom veku, ktorí by tak rozprávali.
Tá druhá je, že občas Nata opisovala a zbytočne rozvýjala veci, ktoré boli zrejmé. To bol ale len taký detail. 
Veľmi sa teším na nejakú jej ďalšiu knihu.



Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Koruna.
Môžete si ju objednať TU.

3 komentáre:

  1. Som rada, že sa ti kniha páčila tak veľmi ako mne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja zbožňujem Natyne knihy :) tiež patrí medzi moje obľúbené spisovateľky a názor na túto knihu mám podobný :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som knihu teraz dočítala a aj keď sa mi páčila, nie som z nej až tak nadšená. Nezažila som žiadne prekvapenia, lebo všetko bolo hneď jasné, trochu aj pritiahnuté za vlasy a nereálne. Ale celkovo to bolo príjemné čítanie, taká milučká rozprávka a mladším ročníkom budem knihu určite odporúčať :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.