sobota 22. novembra 2014

Poklony & sprisahania (Gail Carriger)

Originálny názov - Curtsies & Conspiracies
Séria - Etiketa a špionáž
Diel - 2/4
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 300

Anotácia
Sophronia sa tajne pripravuje v Akadémii pre mladé dámy uhladených mravov na povolanie špiónky. Na tajných nočných výletoch po vzducholodi zistí, že sa chystá akési sprisahanie s hrôzostrašnými následkami pre nadprirodzené bytosti i ľudí. Pokúša sa odhaliť, kto za ním stojí, a ochrániť svojich priateľov. Nebezpečný experiment s preletom vzducholode éterosférou je v plnom prúde takisto ako aj plesová sezóna v Londýne. Sophronia rieši plesovú róbu, falošné poklony a intrigy a začína si intenzívne uvedomovať záujem dvoch veľmi odlišných mladých mužov o jej osobu... Charakteristický humor Gail Carrigerovej a svojrázne steampunkové prostredie tohto „pôvabne streleného špionážneho dobrodružstva“ budú stopercentne vrcholom módy tejto sezóny.

Obálka je nádherná. Krajšia ako na jednotke. Vlastne najkrajšia zo série. Zatiaľ. Tá modrá je proste perfektná! 

***

Tak toto bola jedna z najočakávanejších kníh tohoto roka. Pre mňa teda určite. Jednotku som si absolútne zamilovala a čakať vyše polroka na túto krásku bolo proste peklo. 
Ale dočkala som sa.
A stálo to za to. 


Sophroniu som si obľúbila už v jednotke. Napriek nízkemu veku je veľmi inteligentná. Odvážna. Šikovná. A celkovo skvelá. Ba priam geniálna. Jej schopnosti sú neskutočné. Dokáže zúžitkovať všetko, čo sa dozvie, čo je obdivuhodná schopnosť. A celkovo patrí k najlepším dievčenským postavám vôbec. 
A mám aj novú obľúbenú chlapčenskú postavu. Priznávam bez mučenia, že si ma získal okamžite. Ehm... prostredníctvom jeho čiernej očnej linky. Rozhodne to však bol nesmierne zaujímavý a očarujúci mladý džentlmen. 
Aj Vieve bola skvelá. No vážne, povedzte mi ako môže byť desaťročné dievča tak šikovné, chytré a technicky zručné? 


,,Raz som videla ako sa zabával s mačiatkom."
Všetci na ňu pozreli. Agatha očervenela ako repa. ,,No, takto sa predsa 
zlovestní géniovia nesprávajú, nie?"


Už som spomínala, že Prípravná škola pre mladé dámy mademoiselle Geraldine je hneď po Rokforte mojou najobľúbenejšou školou? Je to proste fantastické. A aké praktické predmety majú... Špionáž, klamanie, zabíjanie, bojovanie, rozvíjanie detektívnych schopností. Kam sa hrabe nejaká ekonomika! Ja chcem chodiť tam! Jedinou chybou je len to, že je to vzducholoď a ja mám obrovský strach z výšok. 
Viete, ako sa vraví, že opakovaný vtip už nie je vtipný? Rozhodne nesúhlasím. To, že jedine riaditeľka školy netuší, o čo vlastne v jej škole ide a že to nie je len obyčajná prípravná škola na výchovu mladých dám, je proste geniálne! 
A to, že snom väčšiny študentiek tam je zabiť svojho prvého manžela a stať sa vdovou? Opakovane? 
Nehovoriac o tom, že tá doba je proste fascinujúca! Kľudne by som v nej žila. Dámy, džentlmeni a úžasný slovník. 
Mademoiselle Geraldine naňho pozrela ako na spľasnuté suflé.

Gailin štýl mi neskutočne sedí. Získala si ma ako málokto. Je to svieže, vtipné, strašne milé, príjemné, neskutočne úžasné a pritom sa tam vlastne ani nemusí nič diať. 
Bavilo ma to od prvých strán. Číta sa to strašne rýchlo a proste vás kniha chytí a nepustí. Bola som z nej celú dobu absolútne nadšená... Až ku koncu moje nadšenie málinko opadlo. Paradoxne vtedy, keď tam bola tá akcia. To mi potom prišlo, že to už je všetko?! Ale stále to bolo vysoko nadpriemerné a ja som sa poriadne nasmiala. A vlastne som od začiatku vedela, že si kniha menej ako plné hodnotenie skrátka nezaslúži. 
Pokiaľ ste s touto sériou ešte nezačali, tak by ste mali. Okamžite. Prioritne. Je to jedna z najlepších a najoriginálnejších sérií, s akými som sa vôbec stretla. A táto kniha sa rovnako ako jednotka, radí k najlepším knihám za tento rok. Pretože obe si to bezpochyby zaslúžia. 
Verte mi a...
Toto proste musíte mať!!!
S teraz, ak ma ospravedlníte, idem vyzvedať, kedy vyjde trojka. Aby som mohla odpočítavať dni. 


Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete objednať TU

Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. Skvelá recenzia a súhlasím s tebou tato obálka je krásna a daj potom vedieť kedy vyjde tretia časť,knihu mám doma a veľmi sa na ňu teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snáď sa bude páčiť. Už som napísala CooBoo :)

      Odstrániť
  2. Absolútne súhlasím s tým, že táto kniha je jednoducho perfektná :) A tretieho dielu sa už neviem dočkať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Som rada, že sa ti kniha páčila.:) Ja som tiež z celej série nadšená, akurát z Felixa v trojku trochu menej.:( :D A tiež tam chcem žiť!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som si Felixa zamilovala! A ako si ty pisala- je to zlatíčko :)
    Nevieš nahodou kedy ma vyjst dalsi diel?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.