nedeľa 30. novembra 2014

Benedict Cumberbatch (Nigel Goodall)

Originálny názov - Benedict Cumberbatch: The Biography
Vydavateľstvo - XYZ
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 248

Anotácia
Intimní portrét vycházející hvězdy a idola, kterého proslavila role novodobého Sherlocka Holmese Benedict Cumberbatch už si zahrál detektiva i netvora, advokáta i vědce, politika i malíře, komika i špiona. Ztvárnil celou řadu hlavních i vedlejších rolí – současné ikony, historické postavy i fiktivní oblíbence, od Stephena Hawkinga, přes Williama Pitta mladšího, až po Frankensteina. Nejvíce ho však proslavila role osobitého a drzého, do jedenadvacátého století zasazeného Sherlocka Holmese ve světově oblíbeném seriálu BBC. Tato biografie popisuje vše zajímavé z jeho života včetně dobrodružných zážitků z Cumberbatchových cest Tibetem a traumatu prožitého během únosu v jižní Africe. Cumberbatchův rušný osobní život, hvězdná herecká kariéra a vtipné a skromné rozhovory, jimiž je proslulý, jsou zkrátka dokonalým předpokladem pro vznik poutavé a čtivé biografie, která osloví nejen hercovy nejvěrnější fanoušky…

Obálka
Dokonalá. Nádherná, Je na nej Ben. To mi ku šťastiu stačí. Vlastne som sa ňou kochala asi toľko, ako som čítala. Ak nie aj viac.

***

Varovanie! Čítať na vlastné nebezpečenstvo! Neručím za prípadné duševné ujmy spôsobené mojim nadchýnaním sa istým britským hercom s dokonalým prízvukom.
(Ale budem sa to snažiť obmedziť. Sľubujem)
Neúspešne.

Keď som minulý mesiac úplnou náhodou zistila, že vyjde táto kniha, tak som bola úplne happy. Celý deň mi to zlepšilo. Biografie síce nezvyknem čítať, ale Benedict je jedným z mojich najobľúbenejších hercov, takže som bola strašne zvedavá a nevedela som sa dočkať. Rozhodne som to musela mať.
A pokiaľ vám jeho meno nič nehovorí, tak verte, že raz bude. 

V prvom rade treba povedať, že ak ste ešte nevideli Sherlocka, tak okamžite prestanete robiť to, čo práve robíte (aj keď by to znamenalo vykašľať sa na moju recenziu) a pustite si prvý diel. Neoľutujete. Nepoznám nikoho, kto by sa do toho pustil a nepáčilo by sa mu to. Okrem toho to má len tri série po troch jeden a pol hodinových dieloch. To máte pozreté rýchlo. A vážne to stojí za to.
Až tak, že som dostala pri čítaní neuveriteľnú chuť si to (znovu) pozrieť a prvý diel je už za mnou. Ešte ďalších osem. Hádajte, čo pôjdem robiť po napísaní recenzie?

Benedict Cumberbatch má být popraven. Klečí na zemi s tlustou dekou přes hlavu a ruce má spoutané tkaničkami od bot. Jde o typickou pozici při popravách a herec nyní očekává, že jeho život bude ukončen výstřelem z pistole. 

Z tejto biografie som sa dozvedela veľa. Už dávno som totiž prestala vyhľadávať všetko možné o svojich obľúbencoch. Takže som napríklad netušila ani to, aký akčný život mal Ben. Už predtým som počula o únose v Afrike a podobne, ale bola iná vec o tom čítať čosi viac. Až som mala zimomriavky, keď som si pomyslela ako málo chýbalo a svet by prišiel o takého úžasného človeka. Veď on prežil toľko, čo si väčšina ľudí nevie ani predstaviť! 
Keď však prestalo vymenovávanie, koľkokrát takmer zomrel, tak to bolo veľmi pekné, úsmevné a vtipné. 
A to nehovorím, koľkokrát sa tam spomínal Doctor Who a samozrejme BBC, čo ma strašne tešilo.

Čím viac som sa o ňom dozvedala, tým úžasnejší človek v mojich očiach je. Nielenže má nádherné oči, pery, prízvuk, hlas... zvyšok a obrovitánskú charizmu, je to veľmi obdivuhodný človek s krásnym srdcom, neskutočne talentovaný herec a totálne sexy chlap a zaslúži si uznanie a rešpekt. 
Som očarená ešte viac, než doteraz.

Trochu som si musela zvykať na štýl a formu písania, ale iba preto, že naozaj nie som zvyknutá biografie čítať. A teda som ani nemala s čím porovnávať. Je to však skvelá kniha o úžasnom mužovi, ktorý si rozhodne zaslúži vašu pozornosť <3 Nemôžem uveriť, že mi pred pozretím Sherlocka bol nesympatický... 
Každopádne, som nesmierne rada, že sa vydavateľstvo rozhodlo vydať biografiu práve o ňom. Táto kniha by nemala chýbať na poličke žiadnej fanúšičke. A ani nikomu inému. 


Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media

10 komentárov:

  1. Proč mi to děláš? To je týrání tímhle tím! :D A nemám čas se kouknout znovu na Sherlocka, musím vidět Classica!
    Ale pěkná recenze. :) Věřím, že je to úžasná kniha (ono stačí, že je tam Benedict a je to boží), ale nějak... musím si ji přidat do nějakého svého seznamu. O:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. I´m sorry, I´m so sorry :D
      Ja sa na Classic tiež chystám, 7 dielov som zatiaľ videla. Teda 6 a pol. Ehm :D
      Mne to vlastne tiež stačilo. Je to Ben - je to skvelé :D

      Odstrániť
  2. Seriál som videla, a tiež sa musím priznať, že pred jeho pozretím mi Ben nebol ale vôbec sympatický. Obľúbila som si ho však, a aj keď nemôžem povedať, že je môj najobľúbenejší herec, knihu o ňom by som si veľmi rada prečítala. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U mňa patrí k najobľúbenejším. Spolu s Tomom Hiddlestonom, Mattom Smithom, Davidom Tennantom, Jimom Parsonsom, Colinom Firthom, Johnom Barrowmanom a Ianom McKellenom. To je taká moja TOPka :D

      Odstrániť
  3. Seriál miluju a i knížka vypadá super, díky za recenzi!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež milujem ten seriál a knižku určite odporúčam :)

      Odstrániť
  4. Maťá.. teba raz udať za psychické týranie. Och, bože. Ja tú knihu tak moc chcem :(( Hovorím, ty raz očakávaj návštevu. Ben je úžasný (herec.. keby ho mám opisovať výzorovo... sme tu ešte za týždeň..)

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa bála, aby sa recenzia nezvrhla na zoznam jeho kvalít. Síce mi to tak úplne nevyšlo, ale mohlo byť aj horšie :D

      Odstrániť
  5. Naposled jsem s ním viděla film Hawking, kde hral hlavní úlohu a moc dobře! :) Sherlocka jsem ještě neměla možnost vidět

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som s ním videla zatiaľ len Sherlocka a Star trek, ale Hawkinga by som si tiež rada pozrela
      :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.