streda 5. novembra 2014

Dievča zo 6E (Alessandra R. Torre)

Originálny názov - The Girl in 6E
Séria - Dievča zo 6E
Diel - 1/2
Vydavateľstvo - Noxi
Rok vydania - 2014
Väzba - hadcover
Počet strán - 288

Anotácia
Môj život zamknutý v byte bol jednoduchý. Fungoval, pokým som dodržiavala pravidlá.
1. Nevychádzať z bytu. Ani ak vypukne požiar, ani poslať list, ani na žiadnu vychádzku. Dvere zostanú zatvorené a ja zostanem vnútri.
2. Nevytvoriť si citovú väzbu k zákazníkom. Ja sa vyzliekam, som pred kamerou, a predvádzam sa. Čo chcú, to im dám. Ich tajomstvá nikdy nevyzradím. A všetko, čo im poviem, je lož.
3. Nikoho nezabiť. Dodržiavala som toto pravidlo viac ako tri roky.
Môj život zamknutý v byte bol jednoduchý a fungoval. Potom som však začala porušovať pravidlá.
Vstúpte do sveta klamstiev, hrozieb, strachu, a všetkých vášní, vstúpte do sveta Dievčaťa zo 6E.

Obálka
Obálka ma síce nijako nenadchýna, ale určite upútala moju pozornosť.

***

Záhadná anotácia v kombinácii s obálkou ma naozaj zaujali a ja som do toho vkladala fakt veľké nádeje, aj keď som si nebola moc istá, čo mám od knihy očakávať. Kybersex a nutkanie vraždiť. Neznie tá druhá časť dobre? 

,,Nikto nie je normálny. Každý len predstiera, že je normálny."

Jessica/Deanna bola sympatická, zaujímavá, avšak duševne chorá postavička. Bolo mi jej ľúto. A predsa som ju chápala a cítila som sa s ňou nejako spriaznená. Dokázala som sa do nej vcítiť. Dáva to zmysel? Teraz si myslíte, že som cvok aj ja. Bola proste iná. Iná než všetky postavy, s ktorými som sa stretla. A páčilo sa mi, že nefňukala. Bola so všetkým proste zmierená. 
Inak sa tu sem-tam striedali viaceré pohľady, čo ma spočiatku miatlo, pretože som nemala šajnu, že kto sú tí ľudia, o ktorých práve čítame a čo majú vlastne s Jess spoločné. Čo čitateľa vlastne udržuje v napätí. 

S hrôzou si uvedomil, že necíti žiadnu vinu. Že predstavy, ktoré ukrýval celý svoj život, konečne uspokojil bez jediného negatívneho vedľajšieho účinku. Že po jej smrti v tú noc spal lepšie ako kedykoľvek predtým. A jeho myseľ bola potom na nejaký čas pokojná. Jeho duša tichá. Spokojná.

Začiatok ma nejako nenadchol. Veľa sexu, málo myšlienok na vraždenie. Tie časti, kde pracovala boli len o hranom sexe pred kamerou a tie ma nebavili. Nehovoriac o tom, že asi nikdy nepochopím ľudskú rasu. Medzi iným to, ako môžu ľudia platiť za to, aby sa pozerali, ako sa hrá sama so sebou. A že to fakt len hrala. Našťastie sa to rýchlo obrátilo, tak snáď vás to neodradí. Pretože tieto časti potom ustúpili do uzadia a začal sa Príbeh. A že ma to fakt bavilo. Miestami to bolo až zvrátené, ale o to lepšie. Až na to ubližovanie deťom. V pohode môžem čítať o vraždách, ale neznášam, keď sa ubližuje deťom.
Čítalo sa to trochu pomalšie, čo mi však nevadilo a proste som si to užila. Autorka odviedla výbornú prácu. Pripravila nám veľa prekvapení a nečakaných zvratov, ktoré nám servírovala pekne postupne. Nevybafla na nás všetko naraz, celú knihu sme sa dozvedali útržky jej života a všetky čriepky do seba zapadli ako puzzle. Celé to postupne graduje a ten koniec bol skvelý. 
Bolo to nielen niečo iné, ako som čakala (i keď naozaj netuším čo som čakala), ale aj úplne iné než čokoľvek, čo som doteraz čítala. Čo nemôžem povedať často.
Má byť aj ďalší diel, avšak si nie som istá, či ho chcem čítať. Netuším, čo také by tam mohlo byť a nechcem, aby to autorka pokazila. To by bola škoda. Toto dielo je dosť vydarené. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar

Vy si ju môžete objednať TU.

2 komentáre:

  1. Už anotace mě hodně zaujala a i když obálka opravdu není nic moc, tak určitě zaujme. Knihu jsem doteď neznala, což je podle mě škoda, protože se ten námět líbí, takže si pokusím knihu přečíst. Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Určite si to prečítaj, snáď sa bude páčiť :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.