štvrtok 27. novembra 2014

Hrej férově (Emma Hart)

Originálny názov - The Right moves
Séria - The Game
Diel - 3/4
Vydavateľstvo - Galatea
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 224

Anotácia
Její minulost je plná utrpení. Jeho minulost zase plná bolestného zármutku. A i přesto je jediným na světě, kdo jí připomene, že je pro co žít.
Abbi Jenkinsová už ani nedoufala, že by někdy opustila zdi ústavu pro duševně choré, kde musela strávit celý poslední rok. Že se jí to povedlo, však neznamená, že by zapomněla, co všechno jí Pearce provedl. Moc dobře ví, že jedinou šancí, jak se vyrovnat s depresemi, které jí každý den ničí mysl, je balet, který je pro ni víc než jen pouhým koníčkem. Balet na prestižní umělecké škole Juilliard v New Yorku je tím jediným, co jí dává touhu žít. Něco, k čemu se může upnout.
Blake Smith opustil Londýn z jednoho jediného důvodu, a to i přesto, že nikdy nechtěl utíkat před bolestnou minulostí. Po příjezdu do New Yorku je plně odhodlaný, že splní slib, který dal sestře a dostane se na Juilliard. Nikdy však nepředpokládal, že bude ve stejné třídě s Abbi – dívkou, jejíž oči jsou plné smutku a utrpení. Utrpení, jaké on sám dobře zná. Každá hodina, kterou spolu stráví, je sbližuje víc a víc. A Blake už nemůže dále bojovat s nutkáním ochránit ji samu před sebou.
Čím více se dozvídají o své minulosti, tím více se musí ptát sami sebe, zda existuje ještě něco, co by je mohlo zachránit…

Obálka
Tak táto obálka sa mi páči zatiaľ najviac zo série. A tá zelená je veľmi pekná. 

***

Séria The Game je jediná new adultka, ktorú ešte čítam. Predchádzajúce diely síce neboli to najlepšie, čo som kedy čítala, ale boli to také príjemné oddychovky a bavili ma. Niečim si ma získali. Takže som sa na tento diel tešila, zaujímalo ma, čo sa z neho vykľuje, viacerí ho označili za zatiaľ najlepší. Bola som zvedavá, či prekoná druhý diel. 
Neprekonal.
Ani zďaleka.


Je skvelé, keď niekto nájde zmysel života, čo ho udržuje pri živote. Čo mu dáva silu a teší ho aj v najtemnejších dňoch. Ale to ešte neznamená, že je nutné, aby bola polovica knihy o balete, to ma vážne nebavilo. 
Téma sebapoškodzovania sa dá poňať mnohými spôsobmi. A dá sa spracovať naozaj skvelo. Dá sa z nej poriadne vyťažiť. Lenže autorka to neurobila. Bol tam nejaký ten smútok, ľútosť... kvázi depresia... ktoré neboli dotiahnuté do konca. Boli len tak zľahka načrtnuté. Niečo takéto má v čitateľovi vyvolať emócie. Lenže tu sa to len dialo a basta. Žiadne emócie to vo mne nevyvolalo. Ani len náznak. 

Žiletka se plynule zařezávala do kůže na noze. Štípnutí, pálení. To bylo to jediné, o čem jsem věděla. Jediné, na co jsem se mohla soustředit, Zářivě červená krev, která se mísí s čistou vodou. Mix čistoty a bolesti. Pošpinit. Zničit. 

Bola to typická new adultka bez štipky originality. Obaja mali chudáčikovia v minulosti problémy. Potom spoznajú jeden druhého, láska na prvý pohľad, poodhalia tomu druhému dušu a sú šťastní až do smrti. Prvé dva diely boli v niečom originálne, boli zaujímavé. Toto? Jediné, čo tu nebolo ako podľa šablóny bol ten chalan... ehm, Blake (vidíte, už som rozmýšľala nad jeho menom a to som to dočítala tak pred dvoma hodinami). Väčšinou sa v takýchto knihách vyskytujú chalani, čo sú navonok drsní, ale skrývajú v sebe nežnú dušu... bla bla. Poznáte to. A popravde, tu by som takého uvítala. Radšej budem mať tisícsedemstúdvadsiatutretiu postavu ako cez kopírak, než baleťáka. Chápete?! 
Inak to bolo strašne predvídateľné, nečaká tu človeka žiadne prekvapenie. 


A už sa dostávam k postavám. Autorka sa snažila vykresliť Abby ako dievča, ktoré si prežilo to, čo by nemal nikto. Dievča, ktoré žilo tancom. Ale mne prišla prvoplánová, bez akejkoľvek hĺbky. Blake bol chlapec, ktorý by spravil pre svoje dievča prvé aj posledné... Možno chlapec, akého by si väčšina priala. Princ. Ale nemal charizmu. Nič vo mne nezanechal. A to nehovorím o tomto: Je zřejmé, že mě ještě žádna holka takhle neokouzlila a nepřitahovala. Príde vám to milé a očarujúce? Poznali sa nanajvýš minútu. A nie, nepreháňam. 
Ich vzťah bol strašne neprirodzený, silený, napredoval míľovou rýchlosťou. Nereálne a presladené. 
Žiadna z postáv ma bližšie nezaujala, žiadna mi proste neprirástla k srdcu. Len mi tú chýbala tá... tá... Kay. Postava, ktorá by si zaslúžila svoju knihu. A ktorá ju jediná nemá. 

Asi jediným plusom tejto knihy je, že sa číta naozaj strašne dobre a veľmi rýchlo. Obraciate stránky a ani sa nenazdáte a ste na konci. Ubehne to ako nič, je to taká jednohubka na dve-tri hodinky. Autorka má sympatický štýl písania, ale to ani zďaleka nestačí. Hoci je fakt, že som sa možno trikrát pobavila. 
Rada by som si však prečítala aj posledný diel a verím, že bude opäť dobrý. Že toto bola len zbytočná... vec pred ďalším zaujímavým dielom. Pretože Emma dokázala, že písať vie. A dobre. Zaujímavo. Tak kde tu nastal problém? 


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Galatea.
Viac o nej nájdete TU.

Kam ďalej? 

8 komentárov:

  1. Za mě byl tohle nejlepší díl, jsem z knihy naopak nadšená a strašně mě bavila :)
    Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělá recenze, ale překvapila jsi mě. Všichni tenhle třetí díl chválí, teda aspoň oproti tomu druhému, který se hodně lidem nelíbil. Já nečetla ani jeden díl, takže nemůžu soudit... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne da práveže ten druhý diel dosť páčil, veľmi príjemne ma prekvapil :)

      Odstrániť
  3. Nuž čo, aj tak si to asi prečítam, práve z toho dôvodu, že pritom asi totálne vypnem mozog :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak áno, na niečo také to poslúži. Ale na niečo hlbšie... Ee :D

      Odstrániť
  4. Toto má fakt štyri diely? :D Ja som to vzdala po prvom. Akože nebola knižka zlá, skôr taký priemer, ale k pokračovaniam ma to akosi neťahalo. Nemusím knihy, kde sa v pokračovaniach riešia vedľajšie postavy z prvého dielu a tak to potom ide ďalej... kamaráti kamarátov...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, to môže ísť do nekonečna. Ale moja obľúbená postava knihu nedostala, to je hnusné :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.