štvrtok 19. júna 2014

Žiarenie (Stephen King)

Originálny názov - The Shining
Séria - Žiarenie
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2014
Forma - hardcover
Počet strán - 672

Anotácia
„Vravela, že niečo videla v izbe, kde... sa stalo niečo zlé. V izbe číslo 217. Musíš mi sľúbiť, že do nej nikdy nevojdeš, Danny... vyhýbaj sa jej...“
Hotel Pekná vyhliadka určite patrí medzi najkrajšie horské letoviská na svete, ale nielen preto tu Jack Torrance, dramatik a bývalý alkoholik, prijal miesto správcu v mimosezónnom období. Považuje to najmä za príležitosť na nový začiatok a dúfa, že tu počas zimy napíše svoj nový román. Zúfalo totiž potrebuje uniknúť životnej smole a beznádeji, ktoré ho vytrvalo prenasledujú. Spolu s ním sem prichádza jeho manželka Wendy, aby v majestátnej samote starého hotela so zvláštnou atmosférou, postavenom na starom indiánskom pohrebisku, hľadala možnosť záchrany narušeného manželstva a rodiny. A napokon je tu Danny, päťročný syn s neobyčajným darom – je mimoriadne vnímavý, „žiari“, a má schopnosť predvídať udalosti, ktorým však vo svojom veku nerozumie. V stodesiatich prázdnych hotelových izbách sa totiž niečo deje, niečo, z čoho prechádza mráz po chrbte, skryté zlo, ktoré v hoteli odrezanom od sveta striehne a hrozí...
Obálka
Tá je vážne moc krásna. A knihu naozaj vystihuje. 

***

Toto bola moja druhá kniha od Kinga. Naozaj moc som sa na ňu tešila, pretože Carrie som si absolútne zamilovala a je to jedna z najúžasnejších kníh, aké som kedy čítala. Tuto znela anotácia naozaj dobre a verila som, že ma kniha nesklame. 

Jediná postava, ktorá mi tu sedela, bol päťročný chlapček Danny. Matka blbá, otec blbý. Super rodinka. Danny bol vážne najrozumnejší.
Akurát teda Danny mal nadprirodzené schopnosti, ktorým sa podľa mňa King venoval dosť málo. Miesto toho tam riešil kraviny.
A hrozne rýchlo som mala averziu na názov Pekná výhliadka. Kto vymyslí taký hlúpy názov hotelu?! -_-

Už na začiatku mi to prišlo dosť nudné a hrozne chaotické, vôbec som sa v tom nevedela vyznať. To druhé sa časom zlepšilo. To prvé nie. Ono by to nebolo zlé, keby to bolo tak (aspoň) o polovicu kratšie. Bolo to
úplne zbytočne rozťahované. Toľko rôznych siahodlhých opisov a zbytočných informácií, až som sa občas pristihla, ako len zbežne prebehnem očami po stránke, kde ani nie je nijaká priama reč a nakoniec som zistila, že mi z jednej strany bolo dobré poznať tak informáciu. Možno tak na jednu vetu. A niekedy ani to.

Celkovo to bola dosť divná kniha. A na to, že to má byť jeden z najlepších hororov... No ja vám neviem, nič to so mnou nerobilo. Podľa mňa by bol film horší (ako desivejší).


Takže prvých 450 strán som sa dosť nudila, hoci to nebola najhoršia najnudnejšia kniha, ktorú som čítala. Posledných dvesto strán sa to o čosi zlepšilo, ale to nestačilo. Okrem toho, keď sa v knihe deje niečo nadprirodzené v reálnom svete, tak na to treba dôvod. Keď straší v hoteli, tak by sa patrilo na konci prísť s vysvetlením prečo. Tu som sa ničoho takého nedočkala. Chýbalo mi tu nejaké to rozuzlenie. Prišlo mi to, že to bolo vyše 600 strán o ničom. Proste bez pointy. 

Som si istá, že toto nebola moja posledná kniha od Kinga, len budem musieť lepšie vyberať. Normálne som rada, že som si tento mesiac nevypýtala ešte aj knihu Doktor Spánok, hoci som to zvažovala. Chvalabohu za to, že Ikar mal tento mesiac fakt skvelú ponuku :D
Každopádne, aby som to zhrnula, táto kniha nebola úplne najhoršia. Ale ani to nebolo to, čo som po Carrie očakávala. Proste mi to nesadlo a nijako zvlášť ma to nezaujalo, ale malo to aj pár svetlých chvíľ. A našťastie sa to aj rýchlo čítalo.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Vy si ju môžete objednať TU

Kam ďalej? 

15 komentárov:

  1. Žiarenie som nečítala a neviem či sa doňho aj pustím. Každopádne King píše dobre, len niektoré knihy nie sú moc premakané si myslím. Ja som od neho ako prvú knihu čítala knihu TO a musím povedať, že bola super, aj keď koniec dosť odveci. K nemu podivné konce patria. Najviac sa mi od neho však páčila kniha Mizéria a Geraldova hra.. ak máš rada trošku psycho odporúčam heh :))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie som nečítala :D A na To sa už vôbec nechystám, klauni sú dosť desiví aj bez toho (je to o tom klaunovi, však? O.o). Uvidíme, čo bude ďalej :)

      Odstrániť
    2. Áno to je ten klaun :)) Vo filme bol oveľa strašidelnejší ako v knihe. :)

      Odstrániť
  2. Pěkná recenze, i když ke knize mám přesně opačný postoj než ty - mě tedy nadchla, od první strany do poslední :) Ale jestli si chceš trochu víc počíst o Dannyho nadpřirozených schopnostech, přeci jen zkus toho Doktora Spánka - ten v podstatě celý věnován právě jim a od Osvícení se dost liší.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja neviem, možno sa do nej raz pustím, ale momentálne sa na ňu nechystám :)
      A ďakujem :)

      Odstrániť
  3. Kniha nie je až taká dlhá, to len slovenský vydanie je hrooozne rozťahané. Veď náš preklad je asi jeden z najhrubších na svete. Mám doma prvé české vydanie, ktoré má iba 400 strán. Popravde, ja som tú knihu miloval, no keď som ju teraz po dlhom čase prečítal, tak ma sklamala. Ten preklad bol hrozný.
    No neviem, či potrebuje nejaké vysvetlenie to, že straší v hoteli. Tí všetci duchovia tam boli z minulosti Overlooku (odmietam používať názov Pekná výhliadka), ktorá bola naozaj desivá. Ale to bola jedna z tých pasáži bez priamej reči. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Overlook je super! Nechcem Peknú výhliadku :D
      Možno ostatní neptrebujú, mne to chýbalo :)

      Odstrániť
  4. Mě naopak přijde jako jedna z nejlepších od Kinga, skvělá.
    Beauty of pink

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mne knihu znechucovalo to, že som najprv videla film s Jackom Nicholsonom a ten mi hlavnú postavu tak neskutočne znechutil, že som to čítala tak nejako...so snahou nenadväzovať s tou postavou vzťah :D a bola mi odporná od začiatku, teda on mi bol odporný od začiatku, ale nakoniec som to nejako dočítala :) príbeh miestami skutočne rozvláčený, niektoré veci by som vynechala, ale musím priznať, že chvíľami som skutočne mala strach a nebolo mi všetko jedno hlavne keď som to čítala večer :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na film by som si asi netrúfla, ale Jacka Nicholsona mám rada :D

      Odstrániť
    2. Filmy jsou dvaa k tomu jednomu napsal scenar sam King, jelikoz ten puvodni se mu nelibil. S Jackem Nicholsenem je asi lepsi no, kvalitnejsi, ale ten od,Kinga odpovida plne knize :)
      Beauty of pink

      Odstrániť
  6. Dúfam, že sa ti bude páčiť ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.