pondelok 30. júna 2014

Proroctví (Jospehine Angelini)

Originálny názov - Starcrossed
Séria - Proroctví
Diel - prvý
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 384

Anotácia
Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

Obálka
Táto kniha ma zaujala predovšetkým svojou krásnou obálkou. Musíte uznať, že vypadá kúzelne. Žiaľ, naživo je akási čudná, tmavá a zďaleka nie taká pekná ako na obrázku.
***

Ako som už spomenula, táto kniha ma zaujala hlavne obálkou. A bolo to ešte predtým, než CooBoo oznámilo, že séria výjde aj u nich. Veľmi som sa tešila, polobohov mám rada, nápad vypadal super, tak čo sa môže pokaziť? Nemôžem uveriť, že po toľkých rokoch som ešte stále taká naivná...

Takže čo sa pokazilo? To úplne najdôležitejšie - hrdinka. Ak sa vôbec hrdinkou dá nazvať. Helen mi liezla na nervy od prvých strán. Bože, som príliš vysoká, mám až 180 cm! Bože, nemôžem na seba kúpiť žiadne nohavice! (Keby mala takú postavu ako ja, potom by pochopila, čo je problém kúpiť nohavice) V anotácii sa píše: Pomůže jí zjistit, co je vlastně zač. Ja som to, že je cvok vedela hneď na začiatku. A nie sympatický cvok. Ale taký, ktorého by som bez milosti zhodila z útesu a ani sa neobzrela. Chovala sa úplne iracionálne, bola neskutočne, ale neskutočne blbá. Krátko po tom, čo sa tam Délosovci presťahovali, bolo jasné, že Kassandrinou schopnosťou je veštenie. A vraj inteligentná Helen na strane 200 zvolá. Óóó, ty si veštkyňa? Ako to, že som na to skôr neprišla? a to hneď po tom, čo jej Kassandra povie, že vie predpovedať budúcnosť a nie minulosť. Tak ja neviem, mne prišlo, že tu musí pochopiť aj debil. Tak ja neviem, či bola naozaj taká blbá, alebo som sa ja popri čítaní stala nadpriemerne inteligentnou, navyše so schopnosťou dedukcie či jasnovidectva. Žiaľ tipujem, že prvá možnosť bude správna skôr. A akoby to nestačilo, tak sa ešte predtým zhovárali o mytologickej veštkyni Kassandre.
Helen sa podarilo zosadiť Noru Greyovú zo série Zavrhnutý z prvého miesta môjho pomyselného rebríčku Najhlúpejšie ženské postavy, ktoré pokazili celú sériu.

Pozorovala Lucasova vzdalujíci se holá záda a umiňovala si, že jestli je homosexuál, ona podstoupí změnu pohlaví. I za to by stál. 

Keby to bola jediná katastrofálna vec na tejto knihe, tak sa cez to prenesiem. Avšak nebola tu len hlúpa hlavná postava, ale aj hlášky a myšlienkové postavy, vďaka ktorým som si trhala vlasy. Už hneď na začiatku ma oslnila táto veta - Kate bylo něco prěs třicet, ale pořád sršela neobvyklými nápady. No nič v zlom, ale ono to znie, akoby Kate mala aspoň sedemdesiat. Alebo Otec jí poslal zprávu, že ješte zůstane u Kate. Hlavou jí prolétla senzační, ale zároveň vlastně taky trochu nechutná myšlenka. Ti dvaja by se měli dát dohromady.


Mnoho kníh býva prirovnávaných ku Twilightu. Fifty shades bolo dokonca napísané ako fan fiction k nemu. A hoci som prečítala celú sériu FS, tak som tam tú podobnosť ani zďaleka nevidela takú podobnosť ako tu. Celé mi to prišlo ako úbohá polobožská napodobenina Twilightu. Celá rodina Délosových bola polobožská verzia Cullenovcov. Početná rodina s tajomstvom, všetci sú z nich namäkko, fyzicky dokonalí, záhadní cudzinci. Lucas bol celý Edward, Kassandra bola ako Rose, Ariadna Alice, Jason ako Jasper a Hektor Emmett. Kastor bol nepodarok Carlisla, Pallas bol ako Irina, Pandora ako Tanya a Noel ako Esme.

A sú tu aj ďalšie podobnosti. Helen bola obyčajná, nikto si ju nevšímal a zrazu bum! pozná ju celá škola. Tak ako sa Cullenovci vymykali ostatným upírom, tak sa Délosovci vymykali ostatným z rodu. Mohla by som pokračovať aj naďalej, ale to by sme tu boli dozajtra a to by sa ani nechcelo nikomu čítať.

Vytřela mopem podlahy a pustila sa do počítaní tržby. Lucas je divné jméno. Celé je to nějaké divné. Úplně to z neho čiší. Smrdí to nějakou čertovinou. 

Väčšinu času som len prevracala očami, až som sa bála, že mi tak ostatnú. Hádam polku knihy boli vyvalené. Ďalej som sa chytala za srdce a híkala pri tých kvázi napínavých scénach a bavila nimi všetkých naokolo, nech z toho mám aspoň nejakú srandu. A... Ííííííííííí! Ona strávila prestávku v triede, v ktorej byť nemala! Tak za to pôjde do pekla! :O

Vlastne je to ďalšia z kníh, pri ktorej som mala fakt veľké nutkanie ju vyhodiť z okna. A to by si človek myslel, že niečo s gréckou mytológiou, ktorú mám normálne fakt rada, proste nemôže byť zlé.


Po strane sto sa to zlepšilo. Málinko. Vážne len trošku. Ale nepomohlo to. Nezachránila to ani tá mytológia. Nebolo to ani nejako vtipné, len hlúpe. Ale pobavilo ma, keď tam bolo napísané, že Helen múdro prikývla. Isto.
Celé to bolo absurdné, chovanie protagonistov, myšlienky, hlášky, príbeh. Sú dva typy kníh, ktoré sa mi nepáčia - knihy, ktoré mi nesadnú, ale viem, že nie sú zlé a knihy, ktoré sú proste úplná katastrofa. Toto radím k druhej kategórii. A vážne nechápem to Goodreads hodnotenie. Mne proste fakt nesadol autorkin štýl a prišlo mi, akoby cieľová skupina bola 13 ročné naivné nenáročné čitateľky. Ja som mala problém to vôbec dočítať, nútila som sa do toho. Keby to nie je recenzák, tak to vzdám už na začiatku. Pokiaľ máte chuť na polobohov, siahnite po Percym Jacksonovi a Bohoch Olympu. Ale aby som len nekritizovala... Vnútri to malo peknú grafiku.
A ono tá kniha nemusela byť zlá. Nápad znel dobre. Bolo by len treba kompletne prerobiť väčšinu postáv, zmeniť štýl písania a dodať príbehu dynamiku. Lebo takto bola kniha (a aj Helen) ako niektorí ľudia. Navonok pekná, vnútri prázdna a hlúpa.... Ja sa pokračovania ani nedotknem...


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros media
Vy si ju môžete kúpiť TU
(I keď by som to neradila) 

23 komentárov:

  1. A čo to budem vychvaľovať, keď nebolo čo :D Keby kniha bola dobrá, tak by taká bola aj tá moja recenzia, no :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :D Už viem prečo som sa na túto recenziu tak tešila :D Skvelá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teší ma, že som spnila tvoje očakávania, ďakujem :D

      Odstrániť
  3. Ve většině případě souhlasím, ale podle mě to zas až tak hrozný není :D Kromě toho, že hlavní hrdinku nemá rád nikdo, napodobenina to je, tak stále je tam něco originální a je to oddechové čtení. Na víc jak tři hvězdičky by to určitě nemělo, ale zase jedna je podle mě dost málo. Ale každý má svůj názor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja to chceeeeeeeeeem :D Zlepšila si mi náladu perfektnou recenziou ;) Ona bola vážne horšia ako Nora? Dalo by sa povedať, že aj horšia ako Bethany zo série Záblesk? :D Tie úryvky čo si vybrala, nemajú chybu :)
    Ja mám tak rada blbé knihy :D Super sa na nich pobavím :)))) Hmmm, ale naznášam akúkoľvek obmenu mena Lukáš, takže žiadny Luke, Lucas, Lucian.....osobné dôvody :D Ak sa budeš chcieť knihy zbaviť, tak sa ozvi :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bethany si už toľko nepamätám :D Mne sa meno Lukáš páči :D A ďakujem :D

      Odstrániť
  5. No, po přečtení tvé recenze se na knihu už tolik netěším. :D Ale tak, beru to, je to tvůj názor. Myslím, že knihu si ale i tak přečtu, abych si vytvořila svůj vlastní názor. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď jasné, každému sa páči iné :D Ale je to na tvoje riziko :D

      Odstrániť
  6. jaj tak to jsem zvedava, mam ji doma taky, ale ted se mi do ni teda moc nechce ... :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak to jsem se pobavila :D Super recenze! Mně osobně se ta obálka hrozně moc líbí, tak jsem zvědavá, jak pitomá bude Helen pro mě :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší, ďakujem :) Potom som zvedavá, čo na to povieš :)

      Odstrániť
  8. Jsem zatím na straně dvě stě, žádná sláva no.. -__- :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ťa čaká ešte skoro polovica. Chúďa :D Good luck :)

      Odstrániť
  9. Super recenzia, kniha ma neláka, šok.:D Škoda obálky.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. 8DDD nemám slov, tak som sa na to tešila 8DDD ale som trochu zvedavá, chcem sa tým mučiť asi kvôli tej obálke 8D uvidíme 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno sa tebe páčiť bude, neviem :D Ale nestojíto za to. Okrem toho obálka nie je taká krásna ako na obrázku :D

      Odstrániť
  11. O téhle knize slyším prvně a snad naposled. Ale u recenze jsem se vážně zasmála, děkuju. :D Já moc dobře vím, proč knihy o slečnách, které se tak strašně liší, od ostatních, už nějakou dobu nevyhledávám. Málokdy z toho totiž vzejde něco inteligentního, co by za to stálo. :D Myslím, že se dá najít i kvalitnější oddechová četba.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfaj. Bola fakt katastrofa :D
      Som rada, že som ťa pobavila :D

      Odstrániť
  12. :D :D tomu říkám recenze :D nečetla jsem,ale už si hlavní hrdinku umím představit a ehm takže asi ani nepřečtu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Popravde... myslím, že je to jedna z mojich najobľúbenejších recenzii :D Stále vravím, že tie negatívne sa píšu najlepšie :D
      A dobre robíš :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.