streda 18. júna 2014

Unite me (Tahereh Mafi) - Moja 2. anglická knižka! :3

Séria - Shetter me
Diel - 1.5 a 2,5 (novely)
Vydavateľstvo - HarperCollins
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 197

Anotácia
Perfect for fans of Tahereh Mafi’s New York Times bestselling Shatter Me trilogy, this book collects her two companion novellas, Fracture Me and Destroy Me, in print for the first time ever. It also features an exclusive look into Juliette’s journal and a preview of Ignite Me, the hotly anticipated final novel of the series.
Destroy Me tells the events between Shatter Me and Unravel Me from Warner’s point of view. Even though Juliette shot him in order to escape, Warner can’t stop thinking about her—and he’ll do anything to get her back. But when the Supreme Commander of The Reestablishment arrives, he has much different plans for Juliette. Plans Warner cannot allow.
Fracture Me is told from Adam’s perspective and bridges the gap between Unravel Me and Ignite Me. As the Omega Point rebels prepare to fight the Sector 45 soldiers, Adam's more focused on the safety of Juliette, Kenji, and his brother. The Reestablishment will do anything to crush the resistance . . . including killing everyone Adam cares about.
The Shatter Me series is perfect for fans who crave action-packed young adult novels with tantalizing romance like Divergent and The Hunger Games. This captivating story, which combines the best of dystopian and paranormal, was praised as “a thrilling, high-stakes saga of self-discovery and forbidden love” by Ransom Riggs, bestselling author of Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Obálka
Táto kniha je absolútne nádherná. Aj na obrázku, ale naživo je dokonalá. Ešte aj zozadu je obálka Fracture me a je to nádhera. Naše obálky sú síce pekné, ale na tieto nemajú ani náhodou. Je škoda, že ich CooBoo nenechalo. Teraz mám veľkú chuť si celú sériu zohnať v tomto vydaní :D

***

Keď som si túto knižku objednala, tak som si vravela, že ju musím mať prečtíanú do augusta, kedy u nás výjde trojka a dúfala som, že to zvládnem. Z predchádzajúcich kníh som si už veľa nepamätala. Prišla mi tento pondelok a ja som ju otvorila s tým, že začnem a niekedy to dočítam. Isto. Už som sa od nej neodlepila.

Hope will break my heart

Kniha obsahuje dve novely Destroy me a Fracture me, Juliettin denník a prvé dve kapitoly z Ignite me (ktoré teda ja obvykle nečítam, ale tuto som neodolala). Ja som sa tešila hlavne na Destroy me, pretože zbožňujem Warnera.

Destroy me
Warner je také moje zlatíčko a zas sa mi tu ukázal v inom svetle. Keď Experiment písala Veronica Roth aj z pohľadu Tobiasa, tak väčšina ľudí bola sklamaná. Jeho kúzlo vyprchalo a obralo nás to o ilúzie, ktoré sme o ňom mali. Aspoň teda mňa určite. Zďaleka ho už po tej knihe nemám toľko rada. Tu to malo na mňa opačný efekt. Warnera som si zamilovala ešte viac. Bolo to vážne moc krásne. A nebol tam nijaký Adam.
Zato som ešte viac znenávidela jeho otca. To je taká sviňa!

Never in my life have I felt this. Nothing like this. I’ve felt shame and cowardice, weakness and strength. I’ve known terror and indifference, self-hate and general disgust. 
I’ve seen things that cannot be unseen.

Fracture me 
Ach bože, Adam je taký kretén! Vážne ho neznášam. Ešteže tu boli aj James a Kenji, ktorého mám moc rada. Mne sa v jednotke páčil, v dvojke mi už dosť vadil a tuto som ho chcela zabiť. Od prvých strán. Našla som na ňom len jedinú pozitívnu vec a to jeho vzťah k bratovi. Inak sa k Juliette správal, ako k malému dieťaťu, ktoré nevie robiť vlastné rozhodnutia a ktoré nič nevie, nič nezažilo, zatiaľ čo on vie všetko najlepšie. Inak je to ufňukaný idiot. Ešteže novela bola takmer o polovicu kratšia od Warnerovej. Inak by moje hodnotenie asi dosť kleslo.

,,My girl," I correct him. ,,She’s my girl."

Juliettin denník bol docela brutál. Ono bol síce aj v predchádzajúcich knihách, ale tu mi prišlo, že to má väčšiu hĺbku. Bolo to skutočnejšie. Chápete, čo chcem povedať? Vyvolávalo to vo mne viac emócií. Okrem toho mi bolo fakt ľúto Warnera, ktorý si to čítal a fakt mu to ubližovalo.

One word, two lips, three four five fingers form one fist. 
One corner, two parents, three four five reasons to hide. 
One child, two eyes, three four seventeen years of fear. 

Ako som spomínala, dvom kapitolám z Ignite me som neodoľala (a teraz potrebujem nutne zvyšok). Už aby bol august.
Každopádne (obsahuje spojler z dvojky!), bolo to vtipné. Po tom, čo sa stalo v dvojke si všetci myslia, že Juliette je mŕtva a Juliette si zas myslí, že sú mŕtvi všetci ostatní. To bude ešte veľmi zaujímavé.
Aj mne sa čítali tieto novely rýchlo a ľahko. Vtiahlo ma to do seba. A čo sa týka angličtiny, tak som čakala, že to bude celkom ťažké. Predsa len som zatiaľ prečítala len V is for Virgin a to bolo jednoduché. Toto je dystopické, vojenské a podobne. Samozrejme, nerozumela som všetkým slovíčkam, slovným spojeniam či občas celým vetám, ale dá sa to v pohode domyslieť. A ako celku som tomu rozumela. Nepotrebovala som ani slovník. I keď občas som prekladač na pár slovíčok použila, ale to len na také, ktoré sa tam vyskytovali častejšie. Nakoniec to bolo prekvapivo ľahké. Teda Fracture me mi prišla o čosi ťažšia, ale nebola to nijaká katastrofa. Celú knihu som prečítala za necelé dva dni. Ja. A aj to len preto, že medzi tým som musela chodiť aj do školy. Vtipné je, že som čakala, že to budem čítať minimálne mesiac. Pre tých, ktorí majú trošku vyššiu úroveň angličtiny je táto kniha jednohubka. Veď aj tie knihy v slovenčine sa čítajú dosť rýchlo.

Bolo to úžasné. Od prvej strany. Napokon, čo iné sa dá očakávať od autorky. Opäť som sa presvedčila, že je dôvod, prečo je Shatter me jedna z mojich najobľúbenejších sérií. Tieto novely rovnako ako celú sériu odporúčam! Právom. Brutálne sa teším na Rozohnenú. Som proste fakt nadšená. A nielen zo samotnej knihy, ale aj z toho, že bola v angličtine :D Som na seba fakt pyšná. Ja chcem re-reading celej série!!
I keď Fracture me by mala samostatne 4 TARDIS, tak celá kniha si nezaslúži menej, než 5.


Kam ďalej?

13 komentárov:

  1. Skvělá recenze! :) Já YA nečtu, takže se asi na sérii ani nechystám, ale docela jsi mě navnadila, takže až vyprázním svou TBR, možná se na to přece jen vrhnu. ;D A je pravda, že ty obálky jsou prostě dokonalé. :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je jedna z tých vecí v YA, ktoré sa oplatí prečítať :)
      A som moc rada :)

      Odstrániť
  2. Addie the Idiot :D Takovej druhej Mickey :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mickey, Mickey... Myslíš, ten z Doctora? :D Toho som tiež nemala rada :D Ale proti Mickey Mousovi nič nemám :D

      Odstrániť
  3. Já knihy v angličtině vůbec nečtu, jsem v tom trochu posera - že zklamu sama sebe, že to vzdám apod. :/ :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto bola moja druhá a ani na chvíľku som neoľutovala. Rozhodne niečo skús :) Zvládneš to ;)

      Odstrániť
  4. Skvělá recenze! Až se naučím trochu líp anglicky určitě si jí přečtu! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som zistila, že som na tom lepšie, než som myslela :D

      Odstrániť
  5. Už dlho som rozmýšľala nad prečítaním týchto medzinoveliek a stále o nich uvažujem, no Warnera fakt nemusím, Adama skôr, alebo lepšie Kenjiho :P no som zvedavá aj na Warnerov pohľad teda, či to u mňa na jeho adresu nejako zaváži 8D Určite si to ale chcem a plánujem prečítať pred 3kou 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite neoľutuješ ;) A snáď si aj toho Warnera konečne obľúbiš, Adam je idiot :D

      Odstrániť
  6. Super recenzia! :) Tiež túto trilógiu milujem a čakanie na august mi príde nekonečné.. :'( no navnadila si ma prečítať si zatiaľ aspoň tieto novely, či jak sa to volá (:

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.