nedeľa 1. júna 2014

Pouta (James Hankins)

Originálny názov - Brothers and Bones
Vydavateľstvo - Galatea
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 400

Anotácia
Ranní špička stanice metra, zvuk přijíždějícího vlaku, nástupiště hemžící se lidmi a bezdomovci. Do tohoto okamžiku to mohl být pro státního žalobce Charlieho Beckhama den jako každý jiný, kdyby…
Kdyby k němu nepřistoupila shrbená postava bezdomovce, které halí tvář dlouhé vlasy a hustý plnovous. Kdyby Charlie při nastupování do vlaku nehodil do nastavené dlaně drobnou minci. A kdyby v okamžiku, kdy se již dveře zavírají, nezaslechl z mužových úst dvě slova, při kterých se mu zastaví srdce. Dík, Wiley…
Wiley – takto Charliemu říkal pouze jeden člověk – jeho starší bratr Jake, investigativní reportér… jenže ten záhadně zmizel před třinácti lety a byl prohlášen za mrtvého…
Hledání odpovědí na nevyřčené otázky Charlieho zavedou nejen do nejtemnějších hlubin jeho duše, ale i do temných, mnohdy nebezpečných uliček Bostonu a zločineckého podsvětí. Odpovědi bude muset získat u nejobávanějších lidí ve městě…

Obálka
Páči sa mi, ako je celá ladená do čiernej, červenej a bielej. Knihu vystihuje, ale nemyslím, že by som si ju v kníhkupectve medzi inými knihami všimla...

***

Táto kniha ma zaujala na prvý pohľad svojou anotáciou, hoci som ju dosť odkladala. Keď som sa ku knihe konečne odhodlala, bolo to úplne iné, než som čakala. I keď presne neviem, čo som čakala, nie je to typ knihy, aké zvyčajne čítam. 


Charlie bol právnik zameriavací sa na organizovaný zločin, ale keď šlo do tuhého a v stávke bol naozaj jeho život, tak častokrát kládol veľmi hlúpe otázky, ktoré by som nepoložila ani ja. Aby som mu však nekrivdila, tak niekedy mu to fakt pálilo a nechápala som, ako si mohol tie fakty pospájať do takých súvislostí. Na druhej strane mu niekedy nedochádzali ani fakt očividné veci. K dobru mu ale slúži, že mal svoj mind palace, aj keď ho tak neoznačoval. 
Jake bol skvelý brat, tiež by som takého chcela. Samozrejme, nie nezvestného. Akurát čo ma neskutočne iritovalo a liezlo mi na nervy, bolo to ich: ,,Ako sa máš?" ,,Som proste Jake."
Obľúbila som si Bonza. Stačila na to chvíľa. Je to skvelá postava, ktorá tu poriadne premiešala karty.

,,Nechci vám ublížit."
,,Ja taky nechci, abyste mi ublížil."


Hádanku, ktorú Charlie dostal som tiež nevedela vylúštiť až do poslednej chvíle, ale vedela som, že riešenie musí byť niečo primitívne jednoduché, niečo očividné. Často sú totiž tie najjednoduchšie riešenia tie správne... a najviac ukryté. A viete čo? Aspoň v tomto som mala pravdu. 
A jednoznačne tu platí: Nie je všetko také, ako sa na prvý pohľad zdá.


Knihu som čítala relatívne dlho a nebolo to len tým, že sa čítala pomalšie. Mala som problém sa do tej knihy vôbec začítať. Napriek tomu, že sa mi to páčilo, mi dlho trvalo, kým som v čítaní pokračovala a aj to bolo väčšinou len po kúskoch. 
Miestami ma to fakt bavilo, inokedy sa strašne dlho nič nedialo, dej viazol a ja som sa nudila. Bolo tam však veľa rôznych nečakaných odhalení a zvratov, že to proste stálo za to. 
Táto kniha nesadne jemným, romantickým dušiam. Bolo tam dosť brutality a ja som sa naučila jednu vec. Nečítajte o zatĺkaní klincov do hlavy, keď vás hlava bolí. Bude totiž ešte viacej. 
Každopádne, autor to mal všetko naozaj veľmi dobre vymyslené a aj to dobre preniesol na papier. Mne sa to proste páčilo a knihu odporúčam :)


Ďakujem vydavateľstvu Galatea za poskytnutie recenzného výtlačku.
Knihu si môžete objednať TU.

2 komentáre:

  1. O knižke som ešte nepočula, dlhšiu dobu som nečítala niečo podobné :) Vyzerá dobre.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.