utorok 3. júna 2014

Chystá sa... jún 2014

Neviem či sa pamätáte, robila som to na začiatku roka, posledný príspevok bol pred vyše rokom. A vlastne boli len tri. No čo, nevadí.
Každopádne vám ukážem knihy, ktoré výjdu v júni. Nie sú to všetky, samozrejme. Je ich strašne moc a dávala som slovenské a aj pár českých. A poväčšine sú to knihy, ktoré chcem. Alebo ma nejako zaujali. Alebo... no, to je fuk. Upozorňujem, že vydanie sa môže ešte nejako posunúť...

Tento muž (Jodi Ellen Malpasová)
IKAR, 3.6
Keď mladá bytová architektka Ava O’Sheaová prijme pracovnú ponuku, netuší, čo ju v luxusnom hoteli s názvom  Zámok čaká. Najskôr bežná konzultácia s nafúkaným, nudným vidieckym snobom s cigarou v ruke. Napriek očakávaniu tam však stretne Jesseho Warda, zničujúco príťažlivého, veľmi sebavedomého plejboja, ktorý vyhľadáva erotické dobrodružstvá a neuznáva pritom nijaké hranice. Okamžite medzi nimi preskočí iskra. Ava sa k Jessemu nechce citovo pripútať, ale nedarí sa jej ovládnuť obrovskú túžbu, ktorú v nej prebudil. Vie, že tento muž jej napokon zlomí srdce, a inštinkt jej našepkáva, aby od neho ušla, kým to ešte dokáže. Lenže Jesse sa jej nechce vzdať. Aj on po nej túži a je rozhodnutý získať si ju za každú cenu.

Na tejto knihe sa mi brutálne páči obálka, inak ma ani nejako moc neláka :D 


Proroctví (Josephine Angelini)
CooBoo, 4.6
Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů…

Z hrobu (Jeaniene Frost) 
Fantom print, 5.6
Kolem upírů Cat Crawfieldové a jejího manžela Bonese vládne poslední dobou až podezřelý klid. Zdání však klame, protože je co nevidět čeká šokující odhalení, které je pošle zpět do akce. Musí totiž zabránit válce obrovských rozměrů…
Díky tajným a zrůdným aktivitám agenta CIA, který se vymkl kontrole, se nebezpečně stupňuje napětí mezi lidmi a nemrtvými. Cat a Bones svádějí souboj s časem, aby uchránili přátele před osudem horším než smrt, protože čím více tajemství odhalí, tím fatálnější jsou následky. Pokud selžou, jejich životy – stejně jako těch, na nichž jim záleží – budou viset na nepatrném vlásku.

Síce som zatiaľ prečítala len prvý diel, al určite by som rada prečítala celú sériu :)


Přivolávání (Kelley Armstrong)
Galatea, 9.6.
Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…
Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív.
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.
Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.


Netopierí muž (Jo Nesbo)
IKAR, 10.6
Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.

Zatiaľ som od Nesba čítala len Spasiteľa, ale ten ma presvedčil, že si musím prečítať celú sériu.

Manželský omyl (Jennifer Probstová)
IKAR, 10.6
Carina Conteová sa ešte ako dospievajúce dievča doma v Taliansku zaľúbi do Maxa Greya, najlepšieho priateľa svojho brata Michaela. Po skončení štúdií prichádza do Ameriky, aby začala pracovať v Michaelovom novom podniku, sľubne sa rozvíjajúcej pekárenskej firme, kde sa s ňou počíta na vedúcu funkciu. No niektoré veci sa jednoducho nikdy nezmenia: zdá sa, že jej rodina sa k nej nikdy neprestane správať ako k malému dievčatku. Popri troch absolútne úžasných a úspešných súrodencoch prischla Carine úloha škaredého kačiatka. Max, teraz už ako riaditeľ veľkej firmy, si ju aj naďalej takmer vôbec nevšíma. 
Max vie, že ak si chce zachovať svoje postavenie a Michaelovo priateľstvo, na Carinu Conteovú by nemal ani len pomyslieť. No spaľujúca túžba, ktorá ich oboch ovládne, nad nimi zvíťazí na služobnej ceste v Las Vegas, kde spolu strávia noc plnú vášne – a kde ich hneď na druhé ráno nájde v posteli Carinina matka! Dávno nemoderná, no stále platná talianska tradícia prikazuje, že Max musí Carinu čo najskôr odviesť ku oltáru, hoci on sa na to vôbec necíti a ona zúri. Je ich manželstvo naozaj iba omyl, alebo to, čo si nechcú priznať, je skutočná láska?


Čítala som prvé dva diely, na ďalšie sa už nechystám ani náhodou. Ak vás táto séria láka, tak úplne stačí si prečítať jednotku. Dvojka je to isté, len sa to odohráva inde a s inými postavami. 

Doktor spánok (Stephen King)
IKAR, 10.6
Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté. Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum.
Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok. Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“.
Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea. Kingov Doktor Spánok voľne nadväzuje na román Žiarenie, ktorý prvý raz vyšiel v roku 1977 a preslávil ho aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom.


Momentálne mám doma Žiarenie, zatiaľ som sa k nemu nedostala, ale ak sa mi bude páčiť, tak chcem aj toto :)

A je tu zas (Timur Vermes)
Zelený kocúr, 10.6
Adolf Hitler sa jedného dňa prebudí v dnešnom Berlíne a neverí vlastným očiam. Nemecko nielenže naďalej existuje, ale aj prekvitá. Vodca Tretej ríše sa v nových pomeroch rýchlo zorientuje a začína kariéru – tentoraz v televízii a na Facebooku! Drsná satira, ktorá je mimoriadne zábavná, ale aj desivo reálna.
Pol milióna predaných výtlačkov a preklady do dvadsiatich jazykov. 
Taký úspech dosiahol strhujúci nemecký debut, ktorý prelomil tabu. Je to dôkaz, že dobrá literatúra môže byť aj čítavá, zábavná, inteligentná a provokatívna.


Túto knihu raz budem mať.

Artemis Fowl - Posledný strážca (Eoin Colfer)
IKAR, 17.6
Zdá sa, že Artemisa Fowla v našom svete už takmer nič nezastraší. Vo svete škriatkov však existuje maličká bytosť, ktorá ho už neraz výdatne potrápila. V záverečnej časti série má zlopovestná víla opäť priam diabolský plán, túži vyhubiť ľudstvo a stať sa kráľovnou víl. Prvým krokom je útek z väzenia, ďalším vzkriesenie mŕtvych škriatkovských bojovníkov, ktorí majú v jej plánoch významnú úlohu. Nie vlastnou vinou sa v jej službách ocitnú aj Artemisovi štvorroční bratia, čo len prilieva olej do ohňa Artemisovho hnevu. Podarí sa mladému kriminálnemu géniovi a obetavej lepkáčskej kapitánke zastaviť šialenú vílu a odvrátiť hroziaci armagedon?
Eoin Colfer, skvelý rozprávač s vyvinutým zmyslom pre humor pripravil svojim fanúšikom strhujúce a napínavé finále osemdielnej série.


Ešte som síce nečítala ani sedmičku, ale keď budem mať toto, tak to dobehnem :)

Mesto stratených duší (Cassandra Clare)
Slovart, 20.6
Láska a rodina. 
Zrada a pomsta.
 
Temné sily ohrozujú Tieňolovcov v piatom pokračovaní megaúspešnej tínedžerskej ságy Nástroje smrteľníkov. 
Lilithine démonské čary zviazali milovaného Jacea s jej prekliatym bratom Sebastianom. Jace sa tak stal poskokom démonov. Tieňolovci sa snažia zničiť Sebastiana, ale ich vzájomné spútanie je také silné, že nemôžu ublížiť jednému chlapcovi, bez toho aby to nepocítil aj ten druhý. Alec, Magnus, Simon a Isabelle skúšajú nájsť pomoc u férov, démonov, a dokonca i u nemilosrdných Železných sestier, no Clary pracuje na vlastnú päsť. V stávke je nielen jej život, ale aj Jaceova duša. 


Nemá zmysel hovoriť asi ako sa na toto teším, však?

Upírska akadémia - Krvavý sľub (Richelle Mead)Slovart, 23.6
Nedávny útok strigojov na Akadémiu sv. Vladimíra si vyžiadal životy mnohých morojov i dampírov, učiteľov, strážcov i žiakov. No niekoľkí dopadli ešte horšie a skončili v zajatí. Ich osud je nejasný. Buď skončia ako potrava pre strigojov, alebo ich premenia na svoj obraz. Medzi unesenými je aj Dimitri. Radšej si zvolí smrť, než by mal byť jedným alebo druhým. Pred Rose stojí závažné rozhodnutie: Ostať pri Lisse a chrániť ju telom i dušou, alebo sa vydať hľadať Dimitriho a splniť, čo mu svätosväte sľúbila. Sama však netuší, či bude mať dosť sily, aby zabila človeka, ktorého miluje najviac na svete. 

UA mám tiež moc rada, už som ju čítala celú v češtine a tento diel sa mi páčil najmenej. 


Stratená nádej (Colleen Hoover) 
IKAR, 24.6
Holdera celý život prenasleduje predstava dievčaťa, ktorému v detstve nedokázal pomôcť. Bola to Sky, ktorú ako malé dievča uniesla neznáma žena rovno spred domu a Holder tomu nemohol zabrániť. Preto je jeho život naplnený smútkom a výčitkami, preto Sky nikdy neprestal hľadať. Život mu pripraví ďalšiu tragédiu súvisiacu s jeho sestrou Les, ale dožičí mu aj radosť, keď v obchode náhodou natrafí na dievča priam neskutočne podobné stratenej Sky. Toto dievča sa však volá Hope a má to uvedené aj vo vodičskom preukaze.
Holder v kútiku srdca tuší, že je to jeho priateľka z detstva Sky. Postupne nachádza dôkazy a presvedčí sa, že je to pravda. Chce to prezradiť aj Hope, no zároveň sa obáva, či ju tak navždy nestratí. Jedného dňa Hope u Holdera natrafí na fotografiu z detstva, na ktorej je aj dievča, čo sa na ňu nápadne podobá. V tej chvíli ju zaplavia pochybnosti. Zabudnuté bolestné spomienky sa odrazu vracajú. Netrvá dlho a Hope si spomenie na desivé tajomstvo zo svojej minulosti.
(Prečo v anotácii zamenili mená Hope a Sky? O.o)

Mňa síce jednotka toľko nenadchla, ale 

Odviaž sa! - Môj bláznivý zápisník (Keri Smith)

Yoli, dátum vydania som nenašla, ale má to byť v júni

Vezmi tento špeciálny zápisník do ruky a BUDE TO FAKT HUSTÉ!
Upozornenie!
Keď sa začítaš do tohto zápisníka, možno sa zašpiníš farbou alebo niečím iným. Možno zmokneš. Možno urobíš rozhodnutia, o ktorých v podstate pochybuješ. Možno ti bude ľúto za perfektným stavom zápisníka, v akom si ho získal. Možno si všade začneš všímať tvorivú deštrukciu. A možno začneš žiť o čosi bezstarostnejšie.
Odviaž sa! Môj bláznivý zápisník je svetový hit pre mladých, ktorí si zdieľajú videá a fotky súvisiace s touto jedinečnou knihou.„Úžasná kniha a najväčšia zábava za posledné roky,“ rozplývajú sa na Amazone tínedžeri. „Milujem ten zápisník, je to sranda!“

Síce mi už všetko umelecké lezie von krkom, ale toto chcem! 


Ktoré knihy vás najviac zaujali? Tento mesiac je skvelá ponuka a už len z týchto tu by som brala väčšinu :) Ale úplne najviac chcem Mesto stratených duší 

15 komentárov:

  1. Ešteže ten nekupujem za svoje :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A je tu zas jsem četla, a je to geniální. Rozhodně doporučuji, strašně jsem se nasmála :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. úúúúú, posledný diel Artemisa :D bez neho asi neprežijem :D :D To musím mať! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som zvedavá. Hoci som nečítala ešte ani tú sedmičku :D

      Odstrániť
    2. My máme celú sériu doma. Osmička mi príde teraz z Ikaru, tak prečítam aj tú :)

      Odstrániť
    3. Hej, aj ja ju mám doma, na tom som vyrastala :D Som to poznala ešte skôr ako HP :D

      Odstrániť
    4. Ja som to čítala tak pred dvoma rokmi :D

      Odstrániť
  4. Rozhodne vyskúšam Odviaž sa! a Krvavý sľub. A je tu zas mám doma už novembra v češtine, ale ešte som sa k tomu nedostala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krvavý sľub sa mi páčil zo série najmenej. A Wreck this journal si potom vypýtam asi z Albatrosu, keď to výjde v CooBoo :)

      Odstrániť
  5. Stratená nádej, ale už aj ku mne! :D A aj na Proroctví a Přivolávaní sa teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čírou náhodou budem tieto tri mať. Len dúfam, že nesklamú :) Ako Panika teraz...

      Odstrániť
    2. Ja ich tiež zrejme budem mať... hádam :D A panika... k tomu sa nevyjadrujem, zatiaľ sa to nepáčilo zrejme iba mne

      Odstrániť
    3. Mne ničí nervy. Tak nevyužitý potenciál...-_-

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.