utorok 24. júna 2014

Potrhaná křídla (Ruta Sepetysová)

Originálny názov - Out of the keep
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 320

Anotácia
New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se jí snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?
Další kniha od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.

Obálka
Obálka je krásna. Obzvlášť tie odtiene zelenej. A pod prebalom je ešte krajšia. Brutálne sa mi tá červená páči.

***

Autorkina kniha V šedých tónech ma nikdy nelákala, nezaujala ma. Táto ma však zaujala na prvý pohľad. Ani neviem čím. Nebola som si ňou však istá a preto som počkala, čo na ňu povedia ostatní. Neodolávala som však dlho a po prvej (pozitívnej) recenzii som proste vedela, že ju chcem čítať. Napriek tomu, že to nie je môj obvyklý štýl. Ale stále som sa obávala.

Josie rozhodne nemala ľahký život. Už v skorom veku musela pracovať, hlavne upratovať v bordeli. Ale pracovala aj v kníhkupectve. Bola to inteligentná a silná postava, ktorá sa vedela o seba postarať a robiť vlastné rozhodnutia. Nedala sa nahovoriť na to, čo sama nechcela a že jej ten sex za peniaze bol ponúknutý nielen raz.
Jej matka by titul Matka roka rozhodne nezískala. Na Jo jej absolútne nezáležalo, bola jej len na obtiaž, išlo jej len o to, aby mala ona peniaze a žila si ako v bavlnke.
Z Willie som mala hlavne spočiatku dosť zmiešané pocity, ale aspoň mala Josie rada. Rozhodne viac, ako jej vlastná matka. Občas to síce dávala dosť čudne najavo, ale napokon ukázala, že je to naozaj skvelá žena, ktorá si zaslúži rešpekt (aj keď robila to, čo robila).
Inak sa mi páčil Jesse aj Patrik.

Prokázat, zda se co hrdina vlastního životopisu projevím já sám, nebo zda to místo zaujme někdo jiný, bude úlohou těchto stránek. 


Táto knižka je iná, než to, čo čítam normálne, ale naozaj sa mi páčila. Čítala sa mi síce pomalšie a trvalo mi, kým som sa do toho poriadne začítala, ale stálo to za to. Netušila som, čo môžem čakať, ale vrhla som sa do nej a rozhodne som to neoľutovala. Bolo to zaujímavé od prvých strán. Nebola tu ani násilná romantická zápletka. Knihe sa síce romantika nevyhla, ale bola tak v pozadí a absolútne neprekážala. Postavy tu mali svoju osobnosť, boli realisticky vykreslené. Ku koncu som mala chvíľu slzy v očiach, čo sa mi pri knihách nestalo už pekelne dlho. Bola to krásna kniha so silným príbehom, obdivuhodnou hrdinkou a peknými myšlienkami. Ja som naozaj moc spokojná a knižku určite neprehliadnite, stojí za vašu pozornosť.

Mňa Ruta rozhodne presvedčila, že je to naozaj talentovaná spisovateľka (ale V šedých tónech ma stále neláka). A rada si prečítam aj niečo ďalšie pokiaľ to u nás výjde a zaujme ma to tiež toľko :)


Ďakujem spoločnosti Albatros media za poskytnutie recenzného výtlačku.
Môžete si ho kúpiť TU

6 komentárov:

  1. Kniha se mi hodně líbila. Na styl psaní jsem byla připravena z knihy V šedých tónech, která je taky velice pěkná, takže doporučuji. Autorka má svůj osobitý styl psaní a zaměřuje se na zvláštní, ale zajímavý témata. Já na tenhle typ knih taky zrovna nejsem, ale Potrhaná křídla mě uchvátila a momentálně patří mezi nejoblíbenější knihy. (Musím podotknout, že jich mám kolem dvaceti nejmíň.) Jinak pěkně napsaná recenze, hlavně ty pocity, které z knihy máš. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V šedých tónech ma proste nikdy nelákalo :) Táto knižka bola naozaj krásna. Ďakujem ;)

      Odstrániť
  2. Dlhšie ju okukujem, obálka je úžasná a vyzerá aj príbeh dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som si objednala Medzi odtieňmi sivej, tak uvidím no. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.