nedeľa 15. júna 2014

Cress (Marissa Meyer)

Originálny názov - Cress
Séria - Mesačné kroniky
Diel - tretí
Vydavateľstvo - Egmont
Rok vydania - 2014
Forma - paperback
Počet strán - 616

Anotácia
Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem.
I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.

Obálka
Obálka by bola brutálne nádherná nebyť toho čudného červeného v rohu, čo mi kazí celú obálku. I keď mi to vadí už o čosi menej, než predtým :D

***



Na túto knižku som sa neskutočne tešila. Mesačné kroniky sú jedna z najoriginálnejších sérií, s akými som sa kedy stretla. Nielenže je stvorená zo skvelého nápadu, ešte aj spracovanie je perfektné.

Vždy som mala slabosť pre Cinder a tešila som sa tu na každú ďalšiu scénu s ňou. Vlk je fajn, ale nikdy som z neho nebola nejako moc paf. Zato som si tu absolútne zamilovala Thornea. Ten je skvelý. Vlastne mi tak trochu pripomína Hooka. Konečne dostal v knihe dostatok priestoru. Niežeby som sa sťažovala, keby bola celá kniha len o ňom. Každopádne, mám novú obľúbenú mužskú postavu (ako to, že nebol v Mr. Perfect?? :O)
Rýchlo som si obľúbila aj Cress. Naozaj to bola taká "dáma v nesnázich". Pôsobila tak, že ste mali chuť ju aj vy ochraňovať. Ale rozhodne nebola hlúpa.
A Scarlet stále ostala moja najmenej obľúbená. Aj scény s ňou. Hoci má úžasné vlasy.
Moc sa mi páči, že každá postava je tu úplne iná.

,,Kapitáne," zamumlala. ,,Myslím, že vás miluju."
Obočí mu vylétlo vzhůru. Cress napočítala šest úderů srdce, než se nečekaně rozesmál. ,,Neříkej, že ti to trvalo celé dva dny, než jsi to zjistila. Asi ztrácim šarm."
Prsty se ji sevřely na jeho hrudi. ,,Vy jste to věděl?"
,,Že jsi osamělá a já neodolatelný? Jo. Vědel."

Milujem rozprávky. A jej re-tellingy (nie, vôbec za to nemôže Once upon a Time, ako vás to vôbec napadlo? :O). Táto séria má rozprávkovú a dystopickú časť a ich prelínanie pôsobí veľmi prirodzene. A viete, čo je najlepšie? Že táto séria sa proste MUSÍ skončiť s happy-endom. Rozprávky majú vždy šťastný koniec.

Tiež je tu veľmi nezvyčajné striedanie pohľadov. V jednotke Cinder a Kai. V dvojke tí dvaja a navyše ešte aj Scarlet, Vlk a tuším aj Thorne. Tu sa navyše objavila aj Cress. A hoci sa to môže zdať, nie je to vôbec chaotické, dá sa tam bez problémov orientovať. Všetko je úplne iné.

Kniha sa číta veľmi dobre a pomerne rýchlo, už dávno som neprečítala 600 stranovú knihu za 4 dní. Okamžite ma to vtiahlo do deja, ani som nevedela ako. Nedočkavo som prevracala stránky. Tá kniha sa čítala v podstate sama. Je to výborne vymyslené, napísané. Je to brutálne prepracované, ale nie nútene. Autorka sa zas posunula o level ďalej.

Toto bola za poslednú dobu tá najlepšia young adultka. Výborné pokračovanie (podľa mňa) menej podarenej Scarlet.
Ako sa vraví, sto ľudí, sto chutí. Ale ja som ešte nevidela, že by sa niekomu nepáčila. Na Goodreads nemá ani jedna kniha hodnotenie pod 4. Hocijaká séria sa tým nepochváli. A ja vám ju jednoznačne odporúčam. Hrozne moc sa teším na Winter (ktorá sa mimochodom objavila už v tejto knihe a pôsobí veľmi zaujímavo).
Btw, z tohoto by bol úžasný film/seriál! Nechce niekto odkúpiť filmové práva?

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Môžete si ju kúpiť TU.

Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. skvelá recenzia :) už dlho hľadám nejakú poriadku knihu, asi sa pustím do tejto série :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Není to zrovna můj šálek čaje, ale vypadá zajímavě :) a recenze se ti moc povedla, super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nedaj sa tým odradiť. Mňa Cinder dlho absolútne nelákala, presvedčila ma vlastne až anotáci Scarlet (ktorá sa mi paradoxne páčila najmenej). Kašli proste na anotáciu a skús to. Zamiluješ si to :)
      Ďakujem :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.