nedeľa 20. októbra 2013

Loď mezi hvězdami (Beth Revisová)

Originálny názov - Across the universe
Séria - Vesmír
Diel - prvý
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 360

Anotácia
Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel. Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít...

Obálka
Strašne krásna. Skvelé farby aj font, ktorý je lepší, než na slovenskej verzii. Len nechápem, že až dovtedy, čo som knihu začala čítať, som si nevšimla tie tváre na nej :DKaždopádne, žiaľ to bola pre mňa ďalšia situácia, kedy bola obálka o moc lepšia, než kniha. 

Reakcia po prečítaní (a v tomto prípade aj počas neho)
No... už viem, prečo som túto knihu pôvodne čítať nechcela. Občas treba počúvať svoj inštinkt... -_-



Postavy
Syn bol asi jediná postava, ktorá mi tu bola sympatická. Páčilo sa mi, že nerobil všetko, čo mu bolo povedané, ale vedel si aj dupnúť, keď veril, že je to to najlepšie. Otca som nemala rada vôbec, bol strašne panovačný a istý, že všetko, čo robí, je to najlepšie pre každého. 
K Amy som nemala nijaký hlbší vzťah, ani mi neprekážala, ani mi neprirástla k srdcu. Zato jej otca, ktorý tam vlastne skoro vôbec nebol, maximálne tak spomínaný, som si obľúbila. A len tak mimochodom, ja by som sa určite nenechala zmraziť. A už vôbec nie po tom, čo by som videla ako to zmrazenie prebieha.


Môj názor
Ako som spomínala, táto kniha sa dlho na mojom wishliste nenachádzala. To len všetky tie pozitívne recenzie ma presvedčili o opaku a ja som bola na túto knihu veľmi zvedavá. Úprimne, nabudúce budem počúvať moje rozumnejšie ja, ktoré ma stále presviedčalo, že kniha nie je to pravé pre mňa. A tak ako vždy, malo pravdu. Ja chápem, že sa to niekomu páčiť môže, ale mňa to absolútne nebavilo. Tretina knihy sa úplne vliekla, do čítania som sa musela nútiť. Strašne veľa vecí, vlastne väčšina mi hrozne prekážalo. Od titulov, mien alebo ako to nazvať, ako Syn alebo Otec (v slovenčine je to vraj Starší a Najstarší, ani neviem, čo je horšie...) až po slang ako úža. To mi brutálne prekážalo. Za to Xakru bolo super. 
Bolo to až priveľmi a zbytočne prešpekulované, písané tak, že som pritom zaspávala (a nielen preto, že som bola fakt unavená). 
Takže pokračovaniam sa radšej vyhnem. Maximálne sa tak pokochám obálkami, ktoré sú podarené na celej sérii.





Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.

12 komentárov:

  1. Dovolím si nesúhlasiť. Je pravda, že zo začiatku som bola z knihy zdesená i ja (mala som pocit, že čítam čosi pre oveľa mladšie ročníky), ale za to mohol ten zvláštny štýl, akým dej opisoval "Starší" (čítala som v slovenčine). Osobne si myslím, že sa kniha vcelku pekne rozbehla a bola z nej vcelku zaujímavá detektívka z budúcnosti. Určite si zaslúži viac ako jeden bod.
    Tak či onak, každý máme rád niečo iné, takže nemusí sadnúť každému.
    Čo sa týka zmrazenia, Amy to mala dosť ťažké. Podstúpiť bolesť, opustiť tento svet a neskôr žiť so svojimi rodičmi alebo ich nechať zmiznúť z jej života a dožiť si ho na Zemi. Pre mňa by bola tá bolesť pri zmrazovaní najmenší problém...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa kniha absolútne nezaujala, celý čas som sa nevedela dočkať, kým to dočítam a pre mňa je ten jeden bod akurát :) Ale tak každý máme iný názor, to je v pohode :)

      Odstrániť
  2. Ja som to čítala tiež v slovenčine a myslím, že tentoraz bol slovenský preklad lepší :D osobne u mňa kniha patrí medzi zlatú strednú cestu. Ani najhoršia ale ani najlepšia ( to určite nie :D ), ale ak nebudem mať čo čítať na pokračovanie sa dám, aj keď to bude musieť byť v češtine, kedže po slovensky sa to rozhodli už nevydávať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Budem s tebou súhlasiť, pretože mňa kniha tiež neláka. Čítala som mnoho recenzii na ňu, ale naozaj si ma nezískala, aj keď ako hovoríš, obálky sú krásne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mohla si nejako konkrétnejšie napísať,, prečo sa ti nepáčila, lebo takto neviem veľmi porovnať moje dojmy s tými tvojimi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mojim spolužiačkam sa to veľmi páčilo. No, aj som na tom rovnako, že sa mi to asi páčiť nebude. Tento štýl nemám moc rada. Uvidím, raz si to určite prečítam, no, že keby to neviem. Na zozname mám aj oveľa lepšie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Trocha kruté hodnotenie. :D Mne sa to páčilo, ale poznám aj iných, čo zas to prečítai len preto, že už začali a nebavilo ich to.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak ja mám opačný názor túto knihu mám a musím povedať že sa mi páčila síce nepatrí k mojim obľúbeným ale podla mňa sa dala čítať ale tie mená musím uznať že syn a otec - starší najstarší sú hrozné ale inak super kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. takže vlastne hovoríš, že sa ti kniha nepáčila, pretože bola prepracovaná? pretože to je pre mňa definícia dobrej knihy. keď ma kniha prinúti premýšľať na dejom a nenaservíruje mi to všetko ako na podnose. taktiež morálny prínos knihy ma prinútil zamyslieť sa nad tým, čo je správne a čo nie a ako by som sa v tej situácii zachovala. pretože taká táto kniha je - v odtieňoch šedej. s komplikovanými charaktermi, kde každý človek - hrdina či záporák - má svoje dobré aj zlé stránky. samozrejme, detektívna dejová línia v sci-fi prostredí sa nebude páčiť každému, ale aspoň to dejovú líniu má a má ju sakramentsky dobrú. ale až pri re-readingu som mohla skutočne oceniť tú knihu, pretože som si všimla v prvých kapitolách nápovedy a vodítka, ktoré by mňa samú mohli varovať, ako to skončí. okrem toho, harley bol úžasná postava.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako som už vravela, každému sadne niečo iné. Mňa táto kniha nejako nezaujala a nudila ma. Menej je niekedy viac a v prípade tejto knihy to rozhodne platí. Aspoň pre mňa.
      A naozaj netuším, kto je Harley, už si tú knihu nejako nepamätám...

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.