utorok 8. októbra 2013

Jed (Fiona Paul)

Originálny názov - Venom
Séria - Temné vody
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Egmont
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 360

Anotácia
Tajemství mohou být mocná a smrtelně nebezpečná - jako jed. Cassandra Caravellová patří v renesančních Benátkách ke společenské elitě. Má všechno, co si jen dívka může přát: elegantní šaty, třpytivé klenoty, pozvánky na ty nejlepší večírky a hezkého bohatého snoubence. Touží však po něčem jiném. Od smrti svých rodičů se cítí jako v pasti, sama ve městě zbudovaném na mořské laguně, kde temný labyrint vodních kanálů šeptá o útěku. Potom však Cassandra narazí na mrtvé tělo ženy s vyrytým krvavým X a je postupně vtažena do nebezpečného světa tajných společenství, kurtizán a zabijáků. Navíc zjistí, že se zamilovala do Falka, chudého malíře se svůdným úsměvem… a zvykem dostávat se do potíží. Stále však zbývá vypátrat vraha mrtvé ženy. Najde ho Cassandra dřív, než najde on ji? A zůstane věrná svému snoubenci, nebo podlehne citům k Falkovi, které se jí začínají vymykat z kontroly?

Obálka

Čo sa mňa týka, tak ja som bola úplne uchvátená už len z výzoru knihy. Nielenže to má prekrásny obal, ešte aj vnútro a už len kvôli tomu a ešte pred prečítaním som mala chuť dať knihe plný počet hviezdičiek. Je tak neskutočne nádherná, že sa oplatí mať ju doma už len kvôli tomu. Niekoľko krát som ju obdivovala v kníhkupectve.

Postavy
Cass bola u mňa ako na hojdačke. Niekedy sa mi naozaj páčila, niekedy mi svojim správaním dosť prekážala, ale tak v tomto prípade prevládalo to pozitívne. Páčilo sa mi, že i keď bola šľachtičná, a žila "v zlatej klietke", tak nesedela na zadku a robila veci na vlastnú päsť.
Falko bol zlatý. Páčil sa mi od prvého momentu. Mal zmysel pre humor a nebál sa povedať svoje. Mal vlastné názory na rôzne veci a nebál sa ich prezentovať. Ale mal až priveľa tajomstiev a ja som mu nedokázala poriadne dôverovať. Vravela som si, že nech sa stane čokoľvek, on nemôže byť zlý, ale pravda bola, že som nikdy pri ňom nevedela, na čom som. 
Luku som si nedokázala obľúbiť, bolo mi na ňom niečo fakt nesympatické. 
Ani Madalenu som moc nemusela. Bola veľmi povrchná, zaujímala sa len o to, kto má aké šperky, kde zoženie také a také šaty... Poriadne dávala najavo, aká je bohatá. 

Môj názor
Už som spomínala, že som knihu chcela mať už len kvôli obalu. A hoci anotácia znela zaujímavo, takéto knihy čítať moc nezvyknem a preto som nečakala, že by ma mohla kniha až tak baviť. Proste som od toho tak veľa neočakávala a bola som prekvapená. a veľmi milo. Bolo to úžasné. 
Ale pekne postupne. Malo to zopár "chybičiek krásy", ale to boli naozaj len také maličkosti. Občasné talianské slová, ktorým som absolútne narozumela. A hoci sa dali pochopiť, tak mi trochu, aspoň spočiatku, prekážali. 
Ďalšia vec bola, že sa kniha čítala pomalšie. Ale na druhej strane, nesťažujem sa, že som knihu čítala dlhšie, mrzelo by ma, keby som knihu po hodine prečítala. 
A posledná vec, ktorá mi prekážala najviac a podľa mňa to bola chyba prekladu je to, že niekde bolo Falco a niekde Falko.


Veľmi sa mi páčilo obdobie v akom Cass žila. Vždy sa mi také páčilo. To vyjadrovanie, obliekanie... a vždy ma fascinovala tá nútená zdvorilosť za-každú-cenu. A tiež ich viera. To, ako sú totálne oddaný Bohu, ako všetko považovali za hriešne a museli sa z toho vyspovedať a tiež to, ako verili, že ich naháňajú nejakí démoni alebo že ak telo správne nepochováte, tak sa duša nedostane do neba. 
Tiež sa mi strašne páčilo (áno, áno, ospevovala som už krásu tejto knihy, ja viem, ale...), že pred každou novou kapitolou bola jedna čierna stránka s citátom z Knihy večnej ruže. Tie citáty boli dosť morbídne, týkali sa smrti, spôsobov usmrtenia a podobného, ale mne sa páčili. A toto bol taký najjemnejší a zároveň strašne krásny a pravdivý ,,Je v lidské přirozenosti bát se mrtvých, jsou to však živí lidé, kdo je schopen zášti, zla a naprosté zkázy." Keby tá kniha existovala, tak by som si ju rada prečítala :) 
A ďalšia vec, za ktorú by som bola schopná autorku poriadne objať sú mená. Tie prekrásne mená použité v tejto knihe. Liviana, Mariabella, Siena, Cassandra, Feliciana, Narissa... Znejú strašne kúzelne. Priam rozprávkovo. 
A na záver? Túto knihu rozhodne odporúčam. Bolo to celé krásne, príbeh bol napísaný skvelo a ja som až do odhalenia nemala šajnu o tom, kto je vlastne vrah. Len jednu jedinú vec som tušila skôr ako Cass. 
Na to, že to bola autorkyna prvotina... no, klobúk dole. A... je veľká škoda, že kniha sa skončila. Nutne potrebujem dvojku.





Za knihu ďakujem vydavateľstvu Egmont.
Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

6 komentárov:

  1. Vážně si mě na to nalákala :D Sice si říkala, že se ti to líbilo, ale až tolik? To jsem nečekala! Obálka je naprosto úžasná :3 A do toho Falka jsem se zamilovala už v anotaci... takže doufám, že se knize brzy dostanu- přesněji až dočtu haldu recenzáků a knížek, co jsem si koupila :D
    Pěkná recenze!! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada :) Áno, naozaj až toľko :D Ja som ti to vravela! :D Takže si to rozhodne musíš zaobstarať :)
      A ďakujem :)

      Odstrániť
    2. Nějak se k tomu dostanu... :D Doufám! Protože to vypadá dobře :3 A ta obálka je úžasnááááá!

      Odstrániť
  2. Nevěděla jsem jestli si mám nebo nemám knížku přečíst, ale teď vím že si přečíst prostě musím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. přidávám na wishlist :D a ty jména fakt zněj krásně :) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vypadá pěkně :) Musím jí mít .

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.