sobota 23. novembra 2013

Arnarove deti: Sága o Vikingoch (Blanka Gondová)

Vydavateľstvo - Koruna
Rok vydania - 2013
Väzba - brožovaná
Počet strán - 400

Anotácia
Lilja, Olaf a Magnús žijú na Islande v osade svojho otca Arnara. Najvyšší boh Ódin bdie nad ich prosperitou, ale nedokáže zastaviť to, čo je už dávno utkané v niti osudu. Blíži sa posledný súboj bohov s temnými bytosťami podsvetia – Ragnarok. Jedine krásna Lilja môže zachrániť aspoň kúsok života na ostrove, ktorý sa rúti do záhuby.
Jej brat Olaf sa z núdze vydá hľadať nové lovisko rýb, ale na mori ho zmietne vlna a odnesie k brehom krajiny, kde žijú trolovia. Medzitým ich brata Magnúsa unesú kupci a predajú ho ako otroka. Stane sa z neho vikingský bojovník, ktorý na ďalekých anglických brehoch bojuje za lásku princeznej Roweny a slobodu.
Vo štvrtom príbehu sa spolu s Liljiným synom Dagurom vydáte na dobrodružnú výpravu, ktorej cieľom je prinavrátiť siedmim severským kráľovstvám kúzelné meče a zachrániť princeznú fjordov z rúk zlého čarodeja Vagana, Temných elfov a Dragonidov.
Kniha Arnarove deti, Sága o Vikingoch, vám ponúka štyri príbehy troch súrodencov a Arnarovho vnuka Dagura, okorenené severskými mýtmi, bohmi, dobrodružstvom a láskou. Podarí sa hlavným hrdinom zvíťaziť nad nepriazňou osudu? To sa dozviete v týchto čarovných príbehoch severu.

Obálka
Obálka sa mi nepáči. Nesympatická dievčina na nej, font písma, ktorý mi tam vôbec nesedí... Na druhej strane sa mi naozaj páči spodok obálky. Tá loďka na vode. Farby sú prekrásne a keby to bolo na celej obálke, tak je naozaj podarená.
 
Postavy
Lilja bola celkom sympatické dievča, ale napriek tomu mi bola v podstate ľahostajná, ničím si ma nezískala.
Naopak, najviac som si obľúbila asi Magnusa, hlavne ako chlapca. Vo svojom vlastnom príbehu sa mi páčil o čosi menej.
A Olaf... To bol taký ten typ, že na prvom mieste je preňho česť a obetuje všetko pre krásne oči spanilej devy. Čo by som pre teba nespravil, Stjerne...
Ulfur a Dagur boli sympatickí obaja, mali niečo do seba. Nuž, Dagur to mal po kom zdediť...
Tiež sa tu objavovali mnohí bohovia. Odin, Thor, Freya, Sif... Loki. Lokiho primálo, Odina priveľa, ale koho to prekvapí, pravda? Napriek tomu, že Odina naozaj nemám rada, pretože mu naozaj neodpustím, ako sa správa k Lokimu (a čo mu v Thorovi 2 povie a je mi úplne jedno aký Odin to je, Odin ako Odin... Hoci tento rozhodne lepší ako Marvelovský....), tak je celkom jasné, že ako hlavný boh sa tam bude objavovať najviac. Ale aby som nikomu nekrivdila, bol predovšetkým v prvej poviedke.


Môj názor
Nuž to, že som sa na túto knihu veľmi tešila nebude nijakým prekvapením. Severskú mytológiu mám moc rada, obzvlášť istého nemenovaného boha klamstiev. Okrem toho je veľmi zaujímavá. V tejto knihe som videla peknú oddychovku so skvelým a originálnym nápadom, pretože predsa len sa u nás veľa kníh o nórskej mytológii nevydáva a ak, tak nájdete maximálne tak zopár náučných kníh (a aj to v češtine).
Formou, akou to bolo písané, to pripomínalo rozprávky. Nie však také, aké by ste čítali deťom na dobrú noc. Dej plynul rýchlo, zato kniha sa čítala pomalšie.
V knihe nájdete štyri príbehy a jednu asi desať stranovú vsuvku Stretnutie po rokoch (no ale vážne, nevidia sa niekoľko rokov a zrazu sa stretnú v jeden deň? -_- Ale zas nepopieram, bol to pekný príbeh).
A kniha nabúrala všetky moje predstavy o neľútostných a krvilačných vikingoch. Miesto toho bola väčšina ako Princ Krasoň. Jediná poviedka, ktorá to celkom spĺňala, bola tá Magnusova.
Každopádne, kniha bola naozaj dobre premyslená a páčilo sa mi, že vychádzala zo starých severských príbehov. Všetko bolo pekne popreplietané ako ich vrkôčiky... Bolo to písané zaujímavo a aj pútavo. Malo to proste čosi do seba a pokiaľ máte radi takéto príbehy, tak knihu odporúčam, nemáte čo pri nej stratiť...



Za knihu ďakujem vydavateľstve Koruna.
Zakúpiť si ju môžete TU.

3 komentáre:

  1. Hmm, znie to dobre, rada by som si knihu prečítala, mohla by to byť fajn zmena.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zní to vážně docela zajímavě. =D Možná časem se k tomu dostanu. Poslední dobou mám docela tendenci číst o severskejch bozích. Čím to asi bude... =D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.