piatok 15. novembra 2013

Den co den (David Levithan)

Originálny názov - Every day
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 344

Anotácia
Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života. Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.

Obálka
Má to prekrásnu obálku. Nádherné farby a to všetko. Je to najväčšie plus tejto knihy.

Reakcia po prečítaní...
Keď už nič iné, tak aspoň happy end.

Postavy

Tu sa veľa postáv opisovať nedá. Niežeby ich tu bolo málo. Skôr naopak. A v tom je práve ten problém. A (tak sa "volal" hlavný aktér tejto knihy) bol každý deň v tele niekoho iného a každý deň s inými ľuďmi... a s Rhiannon. K tej sa ešte dostanem, to je samostatná kapitola. 

V jeden deň sa ocitol v tele istého Nathana. V podstate obyčajný chalan, len trochu nudný. A čo sa nestane? On si pamätá, že nebol vo svojej koži a celej Amerike vykecá, že ho ovládol démon. Iste chápete, že som s nim veľmi nesúcitila a páčil sa mi len vtedy, keď mal v sebe A.
No a teraz Rhiannon. Bolo by to celkom sympatické dievča, keby som nemala chuť spáliť všetky zmienky o nej, čo sa v knihe ocitli a veľa by z knihy neostalo. A to je ten problém. Bolo jej tam tak veľa, až som ju skutočne neznášala. A menil životy ľuďom v ktorých bol a pomaly každý deň jazdil za ňou. Takže niežeby si on užíval životy. Kdeže! On proste musel stále doliezať za ňou a ja som mala oboch plné zuby.

Môj názor
... Čo je v podstate vysvetlenie na celkové moje chápanie tejto knihy. Čo je vážne škoda, lebo nápad bol naozaj dobrý, znelo to skvelo. Kameň úrazu bol v tom, že napriek tomu, že každý deň mohol byť úplne iný, tak to tak vyšlo málokedy. Poväčšine sa mi to len zlievalo dokopy. Hlavne keď sa väčšina dní začínala vetou Som toľko a toľko hodín/minút od nej. Či by som si to chcela sama vyskúšať? Ono to môže byť celkom fajn, ale rozhodne nie na celý život. Povedzme tak na rok. A čo mi prišlo fakt absurdné je to, že sa presúval z edného tela do druhého, ale brzdili ho hranice štátu. A nemyslím tým celú USA.

Autorov štýl písania sa tiež čítal dobre, ale vďaka všetkým vyššie uvedeným faktom som sa v podstate nudila.
Sú tu aj nejaké tie plusy. Ten autorov štýl a nápad. Veľmi som sa nezapotila pri písaní všetkých tých siahodlných položiek... Ale predsa... jeden deň som si zapamätala. A sa prebudil v tele jedného gaya a akurát v ten deň sa odohrával pochod. A jedna pekná poznámka tam bola... Dojdeme na nároží, kde se zhromaždila skupinka lidí, kteří proti pochodu protestuji. Nechápu to. Jako kdyby si umysleli, že budou protestovat proti tomu, že nekteří lidé jsou zrzaví. Spomínala som už, že vážne neznášam homofóbov?
Áno, práve pribudla ďalšia položka na zoznam plusov. Bolo tam viacero pekných myšlienok. Každopádne, je to naozaj veľká škoda, pretože táto kniha mala veľký potenciál a mohla byť naozaj skvelá, nebyť ten príšernej romantickej zápletke. A ak mi ešte raz niekto povie/napíše, že bola nenútená, tak budem kričať...


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.

4 komentáre:

  1. No .. mi by se líbilo, kdyby jeden den byl třeba v těle nějakého hulícího dědka, druhý v malé holičce, co furt žvýká Hubba Bubba, pak třeba nějaký kluk, co vypadá jako typický šprt. :oD To by bylo i vtipné :o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ?Takže niežeby si on užíval životy. Kdeže! On proste musel stále doliezať za ňou.." - jasné, že musel, veď sa zaľúbil. A neviem, ako by si na jeho mieste užívala ty, keby si sa každý deň prebúdzala v inom tele. Ono to vyzerá tak, že je to strašná sranda, ale skôr či neskôr to človeka omrzí a dokonca zarmúti. Vieš, aké to je, keď nikam nepatríš? Nemáš nikoho? Žiadny normálny vzťah s iným človekom? Nikto ťa nepozná, poznajú iba telá, v ktorých sa práve nachádzaš? A zrazu príde dievča, ktoré ťa zaujme, ku ktorej začneš niečo cítiť a zrazu už má zmysel žiť, môžeš sa na niečo upnúť, otvoriť sa pred niekým. Tak takto som ja vnímala A a jeho vzťah s Rhiannon. Tvoj opis ich vzťahu je taký pohľad zvonka, z povrchu, akoby si nezbadala a nevnímala jej hĺbku, čo je škoda :/ :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je síce pekné, ale mne ten vzťah liezol na nervy, 80% knižky bolo len o tom. Ja som bola zvedavá na príbeh. Na to, aké to je, žiť každý deň život niekoho iného. Lenže miesto toho boli tie dni až zúfalo podobné.

      Odstrániť
  3. Zvláštne, lebo podľa mňa to bolo vždy iné. Veď predsa sa kniha začína v 5994.-tý deň, takže by bolo nelogické, keby A opisoval svoj život, akoby prvýkrát zažíval tie prevtelenia. Ja si pamätám takmer na všetky telá, v ktorých sa ocitol, takže asi to predsa len nebolo len o vzťahu medzi A a Rhiannon. A beztak to nie je kniha len o vzťahu medzi dvomi ľuďmi, je to o niečom inom a je mi ľúto, že si to v tejto knihe nezbadala.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.