pondelok 11. novembra 2013

Džínsový denník Lukášovými očami (Zuzka Šulajová)

Séria - Džínsový denník
Diel - štvrtý
Vydavateľstvo - Slovenský spisovateľ
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 320

Anotácia
Kultová séria pokračuje. Zuzka Šulajová, naša najlepšia autorka kníh o mladých a pre mladých, sa rozhodla vyplniť želania tisícok fanúšikov a k svojim najúspešnejším románovým postavám Paule a Lukášovi sa ešte raz vrátila. V ďalšom Džínsovom denníku. Tentoraz Lukášovými očami.

Obálka
Obálka je tak trochu ako z nejakej reklamy na Kofolu, alebo čosi také podobné, ale absolútne mi to nevadí. Je taká pozitívna. 


Reakcia po prečítaní...
Omg, toto už bude vážne koniec?!

Postavy
Lukáša som vždy zbožňovala, je to také zlatíčko. A moja úplne najobľúbenejšia postava. Spočiatku keď mal ešte pätnásť, tak mu ešte šibalo, tak trochu ako pár nemenovaným ľuďom, ktorých (žiaľ) poznám, ale v jeho prípade mi to aj tak nezhoršilo mienku o ňom a nedám naňho dopustiť. Ako pomaly rástol, tak bol už presne taký, na akého sa pamätám a rada spomínam. Lukáško bol potom totiž taký šťastný, zaľúbený a zlatý, čo v tomto prípade vôbec nebolo nejako nevkusne presladené, skôr naopak. Bolo to tak akurát. A navyše je aj inteligentný, čo je celkom pekná kombinácia :) Okrem toho mám rada tie jeho sarkastické a vtipné poznámky. A aby nevypadalo, že je úplne skvelý, tak mi občas vadila jeho prehnaná žiarlivosť na Patrika, veď predsa len ho Paula opustila práve kvôli Lukášovi. I keď chápem, že v podstate mal na to právo, veď na ňu čakal dva a pol roka. A ešte taká drobnosť, ktorá ma iritovala je, že Patrika niekedy oslovoval Bro.
Paulu aj Denisu mám rada. Denisa je taká svojská, ale po všetkom tom čase som si ju obľúbila. A Paula... u nej tak akurát nechápem, ako mohla Lukášovi tak dlho odolávať. Inak to bola na dievča veľmi sympatická postava. Nie je ufňukaná, to je hlavné.
Zato Patrika som nikdy moc nemusela. Možno bol celkom fajn, ale ja som bola odjakživa Team Lukáš, takže Patrik... ruky preč od Pauly!

Môj názor
Na túto knihu som sa neskutočne tešila hneď kvôli niekoľkým dôvodom. Tak za prvé, nijako sa netajím tým, že Džinsové denníky sú tie najlepšie dievčenské romány, aké som kedy čítala. No a za druhé je Lukáš odjakživa mojou najobľúbenejšou postavou odtiaľto. Za tretie, vždy sa mi veľmi páčil Zuzkyn štýl písania. Logicky to bolo niečo úplne iné, než predchádzajúce knihy, nakoľko toto už nebol Paulin ale Lukášov denník. Takže píše samozrejme úplne inak. A stručnejšie. Necítil potrebu si zaznamenávať každý deň. A niekedy to bol taký nezvyk, keď bolo ,,Ja a Paula" a nie ,,ja a Lukáš".

Každopádne, nutne by to chcelo re-reading celej série. Niežeby som mala čas čítať ešte čosi navyše, ale táto séria je celá perfektná. Prečítala som ju za deň, pretože sa od toho proste nedalo odlepiť. Neskutočne vtipná, často som sa smiala na niektorých hláškach, ešte aj na tých, ktoré sa objavili už v predchádzajúcich dieloch (lebo predsa len, tu sú zhrnuté všetky tri Pauline a teda nie je nijakým prekvapením, ako to skončí a čo sa bude diať, ak knihy máte prečítané) a tiež sa mi niekoľko krát stalo, že som sa k nejakej pasáži z Paulinho pohľadu vrátila. Je úplne nepodstatné, že som tie knihy čítala už tisíc krát (hlavne teda tie prvé dve). Kľudne som si to prečítala aj tisícprvý. Takže po tomto všetkom vám asi bude jasné, že to nebude to najobjektívnejšie hodnotenie, na aké som sa kedy zmohla, ale čo už. Na toto mám skrátka slabosť.
Nuž a ku koncu... Po každom diely som sa musela zmieriť s tým, že je to posledný diel a viac už nebude... človek by si myslel, že si už aj zvyknem...




Kam ďalej?

9 komentárov:

  1. Mňa asi porazí...ja si nutne potrebujem prečítať asi tonu kníh! Už sa neviem dočkať Bibliotéky (už tento piatok!! :3). Úplne sa vidím, ako to tam všetko vykúpim. Bye, bye darčeky.. :D a na Lukáša sa neuveriteľne teším...tento týždeň ho budem mať doma! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hééj, hééééj. Bude sa mi to páčiť, Džínsové denníky sú jediné dievčenské romány, pre ktoré mám skutočne veľkú slabosť a Paula je skvelé dievča. Čo síce hovorím ako dievča ale ono to tak je. Teším sa na Lukáša veď som bola počas čítania dvojky neuveriteľne šťastná, keď sa to všetko udialo tak ako sa to udialo. Jáj, moja najobľúbenejšia kniha. To hodnotenie ti odkývnem, súhlasím. A úžasne sa teším na to, keď zistím, že to bude "ja a Paula" :DD Zase sa chvíľku nebudem vedieť orientovať. Sa TEŠÍM! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja si normálne nepamätám, či som čítala Džínsové denníky, možno dávno... ale totálne mám po tejto recenzii chuť si to prečítať a to hneď (škoda, že ich nemám).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vedela som že tomu dáš 6 Tardis :D :) Musím niekedy dať re-reading všetkých Džínsových denníkov + samozrejme táto :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ehm... už začínam chápať tvoje známky z matiky :D

      Odstrániť
  5. juuj :D dalšia čast!! konečne :3 Zuzka píše najlepšie :P prečítala som všetky jej dzínsové denníky :3 minimálne tri krát :P a prečítala som si úryvok z tejto :333 perfect! velmi jju chceeem... lenze ju dostanem len na vianoce :( a ja si to chcem prečítat teraz! neviete niekto či sa to dá prečítat niekde na internete? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážne netuším... Veď do Vianoc už nie je ďaleko, ale chápem... A súhlasím, Zuzka píše fantasticky...

      Odstrániť
    2. no nieje ale ja sa uz neviem dočkat :3 taká úzasná kniha :3 ♥

      Odstrániť
  6. Úplne súhlasím s celou recenziu. Lukáša som si taktiež obľúbila. Páči sa mi akým štýlom píše Zuzka Šulajová a dúfam, že začne písať niečo nové keď už ukončila Džínsový denník ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.