nedeľa 14. apríla 2013

Dedička (Amanda Hockingová)

Séria - Svet Trylov
Originálny názov - Switched
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Fortuna Libri
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 311

Anotácia
Keď mala Wendy Everlyová šesť rokov, jej matka sa ju pokúsila zabiť, lebo bola presvedčená, že je obluda. O jedenásť rokov Wendy zistí, že mama možno mala pravdu. Nie je tá, za koho sa považovala, a celý život sa jej rozpadá – a to všetko spôsobil Finn Holmes.
Finn je tajomný chlapec, ktorý ju ustavične sleduje. Po každom stretnutí s ním je Wendy vykoľajená, a nesúvisí to iba s jeho príťažlivosťou, ktorú si nechce pripustiť. Onedlho sa však Wendy dozvie pravdu o svojom pôvode: je podhodenec. Hneď po narodení ju vymenili za iné dieťa a Finn ju prišiel odviesť do jej skutočného domova – do kráľovstva Trylov hlboko v horách.
Wendy sa vyberie na cestu do čarovného sveta, o existencii ktorého ani netušila. Je krásny i desivý zároveň a Wendy sa preň musí vzdať starého života a vyrovnať sa s tým, čo ju čaká.

Postavy
Musím povedať, že neviem, či som niekedy čítala knihu s toľkými úžasnými postavami. Dokonca ani Wendy mi v nejako veľmi neprekážala (tiež nie som veľkou zástankyňou hlavných hrdiniek). Páčilo sa mi, ako si trvala na svojom, ale zas to nebolo také, že Niekto povie nie a ja sa hodím o zem.Matt bol super. Chcela by som mať brata ako je on. Finn je úplne skvelý, Rhys zas veľmi zlatý, v reálnom živote by bol super kamarát. Tove bol divný a napriek tomu super. Willa mala tiež nejaké chyby, možno bola príliš namyslená, ale tiež mi to nevadilo. Neviem, ako to tá Amanda spravila.
Akurát škoda, že Lokiho sme si veľmi neužili (pri ňom mi ani predstavivosť nechýba, pre mňa vypadá ako Loki z Thora a Avangers :D)
A aby ste nepovedali, že ako sa mi mohli páčiť všetky postavy, tak vám prezradím, že aspoň Elora mi liezla na nervy. Aj Kim. Ani neviem, ktorá bola horšia. Materinskú lásku prejavovali naozaj... čudne.

Môj názor
Knihu o troloch som ešte nečítala. Vlastne vždy, keď sa povie trol ma napadne to veľké, hnusné, smradlavé, ako z Harryho Pottera. Títo sa však od takého líšili asi tak, ako ľudia od povedzme, vlkov.
Obálka je úžasná, vlastne všetky jej verzie. Ale nebola na knihe to najlepšie ako to občas býva. Čítala sa mi ľahko, rýchlo a zhltla som ju na jeden šup. Bavila ma doslova od prvej strany po poslednú. Nebola to nijaká nuda, občas tam bola nejaká tá akcia. A viete čo mi tá kniha pripomínala? Denník princeznej. Predstavte si tú knihu ako fantasy a máte istú predstavu o tejto knihe. Ibaže je ešte lepšia. Ktovie čo autorku inšpirovalo, všakže?
Ja osobne by som princeznou byť nechcela. Musí to byť nuda a prílišná zodpovednosť.
Jediné, čo mi na tejto knihe vadilo, boli tie tajnosti. To, ako Elora, Finn a všetci ostatní neodpovedali Wendy na otázky. Všetko sa dozvieš, až príde čas. Kedy ten čas príde? Dožijem sa ho vôbec?
Som úplne nadšená, že hneď môžem ísť na Prímerie. Knihe dávam (asi nie veľmi prekvapivo)


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri
Knihu si môžete objednať TU

Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. Mne sa tiež páčilo, bolo to také zaujímavé a nové až na niektoré časti, ktoré mi pripadali divné 8D Inak super, ešte stále čítam Prímerie a to je totálne skvelé, tam bude stopro 5 hviez 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ešte nezačala s Prímerím, lebo hneď som šla sem :D

      Odstrániť
  2. No 5 * som síce knihe nedala, ale na poli fantasy kníh pre mládež patrí jednoznačne medzi tie veľmi dobré a na Prímerie sa veľmi teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dedičku som čítala prednedávnom, síce zo začiatku ma moc nechytila, ale potom sa to úžasne rozbehlo a už som len čítala a čítala :D Už sa neviem dočkať,kedy si prečítam Prímerie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. prvé dve knihy som čítala s nádherným pocitom že Wendy miluje Finna a to sa mi tak páčilo, že som sa od toho nevedela odtrhnúť.No s tretej knihy som nebola až taká nadšená.Príde mi nelogické, že dve a pol knihy je zaľúbená do jedného a potom zrazu BUM miluje iného ... môj názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak táto ma oslovila!
    Anotácia, postavy a dokonca ajn tá tajomnosť a nezodpovedané otázky...nemám to rada, ale v konečnom dôsledku som rada že autorka vie udržať napätie...Určite sa ju pokúsim nájsť...veľmi ma zaujala!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.