nedeľa 21. apríla 2013

Anjel (Cliff McNish)

Originálny názov - Angel
Vydavateľstvo - Arkus
Rok vydania - 2009
Väzba - pevná
Počet strán - 232

AnotáciaStredoškoláčka Freya odjakživa vídala anjelov. Spočiatku ich pokladala len za prelud, keď ju však tieň jedného z nich začne sprevádzať na každom kroku, uvedomí si, že anjeli, ktorí sa jej zjavujú, sú skutoční. Vzápätí musí urobiť vážne rozhodnutie, ktoré bude mať ďalekosiahle následky a ktoré už nikdy nebude môcť vziať späť...

Obálka
Absolútne nezaujímavá a nudná. Neviem kto ju navrhoval, ale neodviedol moc dobrú prácu. Farby mi spolu neladia a jediné, čo sa mi tam ako-tak páči, sú tie obláčiky. Stačili by len iné farby a nemusela to byť taká katastrofa. Ani originál obálka (vpravo) nie je bohviečo, ale stále lepšie ako toto.
 

Autor vykreslil všetky postavy totálne absurdne, počnúc Freyou, končiac temným anjelom.
Začnem teda hrdinkami nežného pohlavia, t. j. Freya, Stephanie, Amy, Gemma a Vicky. Trochu vás uvediem do obrazu. Freya je dievčina, ktorej sa ako malej zjavil anjel, oba bola celkom ohúrená a nemyslela na nič iné. Otec si s ňou nevedel rady a niekoľko rokov sa liečila. Keď sa celkom uzdravila, išla do školy. Polroka fakt tvrdo drela kvôli svojmu spoločenskému postaveniu. Chcela sa dostať k Amy (kráľovná školy, ako inak) a jej dvom prisluhovačkam a že akože kamarátkam Vicky a Gemme. Keď sa jej to podarilo a stali sa z nich ,,kamarátky", tak do školy prišlo nové dievča. Čudáčka Stephanie. Dievča, ktoré nemyslí na nič iné ako na anjelov. Príde vám to povedomé? A to sa ani neliečila. Robí všetko preto aby sa dostala k Freyi. Tú k nej tiež niečo ťahá, lebo s nikým iným sa nemôže o anjeloch rozprávať, veď by jej objednali jednosmernú vstupenku do cvokhausu. Chúďatko Amy to fakt zobralo, veď kto by jej už mohol dať košom?


Čo sa mňa týka, neznášam také tie babské spolky kde je ,,kráľovná" a jej ,,poddané", ktoré sa chcú na ňu čo najviac podobať. Čo nemá rada ona, to je zlé, čo neje ona, nesmú ani ostatné, keď ona nie je na záchode, tak nedajbože aby šli jej pätolízačky! (Okej, teraz trochu zveličujem... ale fakt len trochu!). Navyše všetky sú neuveriteľne povrchné a hlúpe (Joj, videli ma, ako sa rozprávam so starým mužom. To je zlé!) a v hlave nemajú nič okrem najnovšej kolekcie kabeliek od Louisa Vouittona a aktuálnych módnych trendov. Načo sa im chcela tá Freya zapáčiť? To nemá dosť vlastného rozumu?

Vypadá to tak, že to je to najhoršie? Tak to ste na omyle, Stephanie mi pila krv ešte viac. Bola ako nejaká malá vystrašená škôlkárka, ktorej zoberú obľúbenú barbinu a ona sa bojí, že ju už nikdy neuvidí. Navyše ako nejaká fanatička, ktorá nemyslí, nehovorí a nepozná nič iné okrem anjelov. Normálne bola až šialená! A furt si húdla svoje. A to, že sa vkuse pchala Freyi do zadku jej na šarme moc nepridalo.

Paradoxne, najnormálnejší mi prišiel temný anjel. Jeho brat Hestron nebol nič pre mňa. Veď to poznáte, ďalší dobrý blázon, čo sa obetuje pre dobro iných.

Celkovo mi jeho štýl písania moc nesadol. Bolo to tak akosi detský písané. A v tomto prípade mi vadilo aj to, ako sa striedali pohľady postáv, častokrát úplne nesúvisle. A tiež som akosi vždy dopredu vedela, čo sa stane. Aké veľké rozhodnutie má Freya učiniť nebolo tak ťažké uhádnuť.
Uznávam, že teraz to znie ako niečo totálne príšerné, ale zas až také desné to nebolo. Navyše to nebolo také biblické ako trebárs Záblesk od Alexandry Adornettovej, takže to je v pohode.
Nečítalo sa to ale nejako strašne zle.

Za knihu ďakujem knihkupectvu Antiquariat.sk.

12 komentárov:

  1. Túto knihu som čítala už dávnejšie, ale pamätám si, že sa mi páčila. Ani zďaleka nie je taká ako sú tie moderné knihy o anjeloch, ale aj tak bola dobrá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne pri prvom čítaní tiež :) Ale to bolo dávno :)

      Odstrániť
  2. Ešte som o tom nepočula, ale už anotácia ma nezaujala, hneď priveľa dievčat, to vyzerá na intrigy 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Niežeby som sa na knihu niekedy chystala, ale toto je dvojnásobné utvrdenie v tom, že nie je životne dôležité prečítať si ju :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám túto tematiku rada, ale toto ma fakt nezaujalo..Tá obálka je totááálne spackaná! Totálne!
    Asi aj ja by som si obľúbila toho temnejšieho anjela, a spolky tiež nemusím, ale už som si na to zvykla, a keď viem že sa niečo také v danej knihe vyskytuje, radšej po nej nesiahnem...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja som sem klikla hlavne preto, že sa mi veľmi páči tematika anjeli a ako pozerám, s obálkou naozaj súhlasím, veď častokrát ak nie vždy je to práve obálka, čo prinúti čitateľa zdvihnúť tú knižku a rozmýšľať nad kúpou...ako som už len čítala prvé riadky o tej školskej kráľovnej, už vtedy ma kniha zaujímala menej a menej, tiež mi takéto delenia na skupinky a podobné lezú na nervy a hlúpe charaktery postáv ešte viac

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja mám túto knihu doma, čítala som ju a celkom sa mi pozdávala, ale bolo to pred dvomi rokmi, čiže už presne neviem, ale obálka sa mi narozdiel od teba páči :) Pamätám sa, že mi bol sympatický ten temný anjel, ktorého meno si už nepamätám. Nebolo to najlepšie čítanie, ale zas ani najhoršie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mne kniha prišla fajn. Príjemne oddychová, príbeh na zamyslenie...Ale tak každému vyhovuje niečo iné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď áno. Mne sa ale páčili iné anjelské knihy viac :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.