sobota 11. októbra 2014

Seriálový tip 1

Včera som si vymyslela novú rubriku a stačil mi k tomu jeden seriál. Takže sem-tam sa tu bude objavovať niečo takéto. Možno ste predpokladali, že začnem Doctorom Who. Ale toho som už ospevovala toľkokrát, že mám občas dojem, akoby to bol skôr blog o ňom, než o knihách. A hoci nevylučujem, že sa v tejto rubrike objaví (keď budem potrebovať nenápadne zamaskovať ďalší nadšený článok), tak začínam niečim úplne iným. Niečim, čo ma viedlo k založeniu tejto rubriky.


Tento seriál som objavila už pred istou dobou, ale až včera som sa rozhodla si to konečne pustiť. Už som to stihla aj dopozerať a môžem jednoznačne povedať, že je to môj seriálový objav tohoto roku. 

Komédie, Veľká Británia, 2013
Hrajú: Ian McKellen, Derek Jacobi, Iwan Rheon, Frances de la Tour, Marcia Warren

Příběh stárnoucích partnerů Freddieho a Stuarta, kteří spolu žijí v malém bytě v Covent Garden skoro padesát let. Když se poprvé potkali, Freddie byl nadějný herec a Stuart barman, ale jejich kariéry jsou nyní již minulostí a jejich život sestává z čtení knih, venčení psa a haštěření se. Jejich nejlepší kamarádkou je Violet. Mladá srdcem, s vytříbeným smyslem pro humor, která je vždy po ruce, aby uklidnila přestřelky mezi Freddiem a Stuartem.
Avšak život všech otočí naruby příjezd mladého Ashe, jenž se stane jejich novým sousedem z horního patra.
(CSFD)

***

Hlavné postavy sú homosexuáli a jeden z nich je Ian McKellen? Tak to som rozhodne musela vidieť! Nebola som si úplne istá tým, čo mám od seriálu čakať, ale chcela som sa do toho pustiť. Po piatich minútach prvého dielu som sa už válala od smiechu. Skvelý britský humor, postavy, herecké obsadenie. 

Freddie je neveľmi známy herec, tešiaci sa z toho, že dostal rolu v Downtown Abbey, kde mu mohol padnúť zemiak na zem (a to je všetko). Veľmi cynický, trochu egocentrický. Stuart za ním ale tiež veľmi nezaostával. Bol síce o niečo jemnejší a ľudskejší, ale tiež vedel ľudí poriadne odpálkovať. Neskutočne sa mi páčil ich vzťah, ktorý spočíval v tom, že sa stále provokovali, zhadzovali jeden druhého a podobne, ale na druhej strane z toho bola cítiť láska (koniec-koncov človek len tak nezabije 50 rokov s niekym, koho nemôže vystáť... aj keď to tak prezentovali). Ich vzťah bol absolútne úžasný a bolo to veľmi milé. 
Ďalej je tu Violet, stará dievka, ktorá lieta po celom svete, keď sa zamiluje do niekoho z internetu. A potom je tu Ash. 22-ročný chalan, celkom sympatický, ktorého hral ten hajzel z Hier o tróny a aj napriek tomu som si ho obľúbila. Všetci boli šialení, vtipní... a briti. 
A potom je tu Stuartova matka. Viac spomínaná ako videná, opisovaná ako strašná ženská, ktorej ani po päťdesiatich rokoch spoločného bývania tých dvoch nedošlo, že sa asi vnúčat nedočká. Stáva sa. 

Ďalším plusom bolo to, že tam bol dokopy 5x spomínaný Doctor Who (ale to asi iba pre takých závislákov, ako som ja) Dáva to zmysel, nakoľko Derek Jacobi tam hral a Ian daboval snehuliakov. Normálne som si kvôli tomu spravila album v počítači. Tieto hlášky sa objavili vlastne len v prvých dvoch dieloch, ale boli to fantastické diely. 






Seriál vám ani nevezme veľa času. Je to sedem epizód, ktoré nemajú ani polhodinu. Ale stojí to za to. Je som seriál začala pozerať včera a dnes dopozerala. 
Spomínala som ten britský humor? Suchý, cynický, absolútne perfektný a dokonalý. Už dávno som sa tak dobre nenasmiala. Všetky postavy boli zahrané dokonalo, každý mal vlastnú osobnosť. 
A nielen Ian McKellen je dôvod prečo sa to oplatí vidieť. 
Vlastne už ani netuším, čo by som vám o tom mala povedať. Samozrejme okrem toho, že by ste si to rozhodne mali pozrieť! Ja som zo seriálu maximálne nadšená, takže idem dúfať, že sa niekomu uráči natočiť aj ďalšiu sériu. Zatiaľ mi asi neostáva nič iné, len sa do toho pustiť znovu. Lebo to vážne za to stojí! A aj tá "romantická" zložka je tam len taká nenásilná, takže by nikomu nemala prekážať. Proste skvelý sitcom. 
Nájdete to na ulož.to, titulky na Serial zone. 


6 komentárov:

  1. Vůbec neznám a bohužel se k němu asi jen tak nedostanu, i když vypadá zajímavě. Mám tolik rozkoukaných seriálů :D
    Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež :D Ale včera som mala čas, tak som to skúsila. Vážne to máš dosť rýchlo pozreté, je to dosť krátke :D

      Odstrániť
  2. A jé, další seriál, který prostě musím vidět!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Možná se na něj kouknu:))... Vypadá zajímavě :)).

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.