pondelok 20. októbra 2014

Džínsový denník 4 (Zuzka Šulajová)

Séria - Džínsový denník
Vydavateľstvo - Slovenský spisovateľ
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 368

Anotácia
Paula na vysokej škole!
Napriek tomu, že Paula nezvratne dospieva, svojho denníka sa nevzdáva a sprevádza ju aj ďalšími piatimi rokmi štúdia.
Paule je sprvoti trošku smutno za bývalými spolužiakmi, hoci s niektorými zostáva v kontakte. Na začiatku prvého semestra jej však mama povie, že vysoká škola jej zmení život takisto ako stredná. Má pravdu? A budú to mať na svedomí noví spolužiaci? Staré lásky, ktoré nehrdzavejú? Lukášovi kamaráti z Anglicka, ktorí sa dovalia na Slovensko? Prichádza vek vhodný na životné rozhodnutia - vloží niekto hlavu do chomúta?
Toto všetko a ešte oveľa viac nájdete v Paulinom denníku číslo štyri.

Obálka je naozaj pekná, ale málo modrá, málo džínsová. Neladí mi k ostatným. 

***

Nie je žiadnym tajomstvom, že túto sériu proste milujem. Jednotku som prvý krát čítala, keď som mala asi jedenásť, takže naozaj dávno. A doteraz mám túto sériu moc rada. Napriek tomu, že sa tá séria celkom naťahuje, tak mi to proste neprekáža a vždy sa na knihu teším. Inak to nebolo ani teraz. Keď som sa dozvedela, že má táto kniha vyjsť, tak som sa jej nevedela dočkať. Je úplne jedno, že som z dievčenských románikov už dávno vyrástla, toto je iné. A skvelé. 


Nuž, Paula je na výške. Ak som bola doteraz málo vydesená z toho, že budúci rok maturujem a potom by som si mala vybrať nejakú tú školu, tak teraz už som. A rozhodne žiadna aplikovaná psychológia. Keď tu Paula ukazovala, čo sa vlastne učí, tak som nerozumela tak každému druhému slovu. Uff. 
Ale bolo zvláštne vidieť Paulu už dospelú. V tejto knihe bolo vlastne všetkých päť rokov výšky, čiže sleduje Paulu od 19 do 24 rokov. Čakala som tak jeden-dva roky, nie všetkých päť a tým pádom tu bolo menej zápiskov.

A napriek tomu, že sa Paula od svojich pätnástich dosť zmenila (akoby nie, veď je to takmer 10 rokov!) a nie je to už to vyľakané, zmätené dievča, tak je to stále tá istá Paula. To je super, vždy som ju mala rada.
Vždy som mala obrovskú slabosť pre Lukáša, zbožňovala som ho. Prečo ten minulý čas? Ehm.V tejto knihe spravil niečo, čo mu tak skoro neodpustím, čo som mu nadávala, že aký idiot je. Nikdy by ma nenapadlo, že zrovna on je schopný niečo takého. Neznášam ho.
Okej, kecám, stále ho mám moc rada. Ale to nič nemení na tom, že som naňho naštvaná.
Objavili sa tu aj Ivo, Maťa, Simona a samozrejme Patrik a Gabriela. Niežeby mali nejaké veľké úlohy, ale bolo milé sa k nim vrátiť. A scény s Ivom stáli rozhodne za to. Tiež sa mi páčili aj Paulini nový spolužiaci Šimon, Samo a hlavne Marek. Keby tam nebol Lukáš, tak rozhodne držím palce jemu.
A nemala som rada Zoe.

Už pri prvej strane som sa válala od smiechu. Čo je jeden z dôvodov, prečo túto sériu tak milujem. Len Paule sa môžu stať také trapasy a hlúpe situácie. (Ako keď v jednotke vrazila do nosa svojmu učiteľovi hneď prvý deň na strednej) 
Zuzka rozhodne písať vie. A píše úžasne. Vôbec mi neprekáža, že túto sériu stále naťahuje a rozvíja. Píše o obyčajnom živote jedného normálneho dievčaťa a stále má o čom písať. Ale ak mám byť skutočne objektívna, tak to kľudne mohlo skončiť trojkou, či Lukášovým denníkom.
Po dvoch rokoch recenzovania kníh som sa už dávno naučila v knihách hľadať chyby. Tu sa síce tiež vyskytlo pár chybičiek krásy (napríklad mi občas vadil prílišný slang), ale nebolo to nič strašné. Proste som si len užívala čítanie. 
Užívala... no. Aspoň do istého vyššie spomínaného momentu. A to nehovorím o tom, že v poslednej dobe mi vie všeličo vohnať slzy do očí (a to som bola kedysi tak bezcitná. Chýba mi to. Za to môže Doctor!). A podarilo sa to aj tu. Trošku. Nadávala som strašne.
Som zvedavá, čo bude s Paulou ďalej. Doteraz totiž Zuzka mala vždy v pláne skončiť, ale teraz už má naplánované ešte ďalšie dve knihy (ktoré majú vyjsť v septembri 2015 a 2016)
Avšak si myslím, že tento diel je o čosi slabší. Nie o veľa, tak o pol TARDIS, ale predsa.
A možno už starnem.


Za knihu ďakujem kníhkupectvu iPark.
Vy si ju môžete objednať TU.

4 komentáre:

  1. jooj tak si ma na to navnadila, ze teraz sa na žiadnu inu knihu neviem sustredit :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu planujem čitať ale momentalne čitam DD 1 takže kym sa dostanem k štvrtemu dielu trochu to potrva ale veľmi sa na knihu teším..super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď ono sa to rýchlo číta :) Uži si to a ďakujem :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.