utorok 21. októbra 2014

Bohovia Olympu - Znamenie Atény (Rick Riordan)

Originálny názov - The Mark of Athena
Séria - Bohovia Olympu
Diel - 3/5
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 536

Anotácia
Chystá sa veľké stretnutie gréckych a rímskych polobohov. Posádka z Tábora polokrvných vyráža po mori na vojnovom korábe Argo do Tábora Jupiter. Ich plány však naruší proroctvo sedmy, ktoré sa začína napĺňať. Skupina hrdinov sa preto musí vydať do rodiska antických bohov, krajiny Mare Nostrum. Podarí sa im nájsť tajomné znamenie bohyne Atény, ktoré im v boji proti zlu pomôže? Gaiy, sila mocnejšia než všetci bohovia sa ďalej prebúdza a ohrozuje budúcnosť civilizácie. Čas sa kráti a posádka Arga sa musí vydať do boja za záchranu ľudstva...

Obálka
Fantastické odtiene modrej. Ale inak ma nejako neuchvátila. 
Nepodstatné. Dôležitý je dej :D

***

Na túto knihu som sa tešila už dlhšiu dobu. Bohov Olympu mám tak, ako Percyho, veľmi rada. Ale nejako som sa s ňou neponáhľala, myslela som, že na ňu teraz nemám chuť. Verte mi, že tá sa obnovila po pár stranách. Len som si už veľmi nepamätala, čo sa dialo predtým. 

Sedem ich odpovie volaniu tomu.
Svet musí padnúť vinou ohňa či hromu.
S posledným výdychom prísaha rozdrví, 
nepriateľa v zbroji pred Bránou smrti.

V tejto knihe sú už všetci siedmi polobohovia z Proroctva. Hlavnou postavou tu však bola Annabeth, čo ma naozaj tešilo, lebo tú som mala vždy moc rada. Milujem inteligentné postavy. A ona bezpochyby je. A nemyslím, že je to len preto, že jej matkou je Aténa. Každopádne. Dostáva úžasné nápady, je skvelá. 
Percy... ten je rovnako úžasný ako vždy. Čo nie je veľmi prekvapivé, že. Ale keď sa nad tým zamyslím, tak všetci siedmi sú skvelí. Autor vymyslel rôznorodé charaktery, každý má svoj príbeh, svoju osobnosť. Za zmienku však rozhodne stojí Leo, ale ostatní za ním nezaostávajú. Môžem s čistým svedomím povedať, že som si výnimočne obľúbila všetkých siedmich. 

Múdrosti dcéra, nes samoty bremä.
Znamenie Atény zahorí v Ríme.
Dvojčatá uväznia v bronzovom džbáne anjela, 
ktorý pozná kľúč od Brány smrti.
Záhuba Gigantov je zlatá a biela, 
vytrhnutá v bolestiach z tkaného diela

Milujem grécku mytológiu. A samozrejme, že za to môže Percy. Keď som tie knihy pred pár rokmi objavila, tak som sa do nich okamžite zamilovala. A to pretrvalo. Veď prečo by aj nemalo? Rick vytvoril úžasné príbehy, krásne zakomponoval mytológiu do nášho sveta. Až vás to núti veriť, že bohovia existujú. Je to perfektne premyslené, prešpekulované. Rick má úžasnú fantáziu. 
Opäť to bolo originálne, vtipné a zaujímavé, ale malo to aj niečo viac, než predošlé diely Bohov. Tie sa mi síce páčili, ale nebola som z nich nadšená tak veľmi, ako z tejto knihy. Tú hodnotím ako jednoznačne najlepšiu z tejto série. Úplne úžasný príbeh to malo, od ktorého som sa nevedela odlepiť. Niežeby som chcela. Stále som bola zvedavá, čo bude ďalej. Celú knihu som prečítala za dva dni, strašne rýchlo sa to čítalo. Oddychová, príjemná kniha s úžasným príbehom. 
Nehovoriac o konci. Ale vážne, toto od autora nebolo pekné. Ako mám čakať do marca, kým vyjde štvorka. Čo to malo znamenať? Ako to mohol urobiť?!
Kniha, rovnako ako celá séria Bohov a Percyho by vám nemala uniknúť. Rozhodne to neoľutujete. A ja sa teším na Hádesov chrám. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment.
Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej? 

2 komentáre:

  1. Je to skvělá série i díl :) Mě se líbí úplně všechny asi, ale tenhle je super, že jsou tam konečně všichni hrdinové, i když se to celkem plete, ten začátek :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.