pondelok 13. októbra 2014

Příchod tmy (Lynn Flewelling)

Originálny názov - Stalking Darkness  
Séria - Noční běžci  
Diel - 2/7  
Vydavateľstvo - Fantom print
Rok vydania - 2011
Väzba - hardcover  
Počet strán - 416

Anotácia

Seregil z Rhíminee, muž s tajemnou minulostí, už naučil Aleka z Kerry všechna největší tajemství svého řemesla. Jako zloději a špehové společně plní drobné i nebezpečné úkoly. Jejich životy jsou neustále v ohrožení, ale současně obklopeny aurou magie, přátelství a důvěry.
Avšak nyní, když se Skala připravuje na válku s Plenimarem, jsou Seregil, Alek a Micum povoláni čarodějem Nysanderem, aby čelili nejtěžší zkoušce věrnosti, se smrtícím vědomím, že pokud selžou, vládu zla nad celým světem už nic nedokáže zastavit.
Brzy jsou vrženi do nelítostné bitvy, ve které i smrt může být toužebným vysvobozením, ve které je už ani sama magie nemusí ochránit, ve které poražení už jen čekají na … PŘÍCHOD TMY.




***

Viem, že som to už spomínala, ale Alec a Seregil sú jedny z najlepších postáv s akými som sa kedy stretla. Tak neskutočne úžasní... Jeden také roztomilé zlatíčko a druhý ako... ako... nie, stále som nenašla to správne slovo, ktoré by ho perfektne vystihlo. Možno raz. Je proste výnimočný. Tých dvoch sa nedá nezamilovať. Niežeby som sa o to pokúšala. Je medzi nimi úžasná chémia a nádherne sa dopĺňajú. Je to strašne milé a úsmevné. A krásne.
Ale aj Nysander stojí za zmienku. Múdry muž, Seregilovi ako otec. Ale za to, čo spravil na konci, by som ho zabila. Ako mohol??? Dobre, viem, že musel. Ale to je irelevantné. 
A Beca. Tiež veľmi sympatická, ryšavá slečna, ale jej časti ma bavili o čosi menej. 



,,Ach, krásna panno, zabiju pro tebe tisíc strašlivých draků a složím jejich černá kouříci játra k tvým nohám, jen když budu znova tvým vyvoleným."
,,Játra! Ty bys mi nepřinesl játra, že ne, Aleku?"
,,Samozřejmě, že ne. jak nechutný dárek. Přinesl bych ti jejich oči, aby sis z nich udělala náhrdelník, a jejich šupinaté špičaté jazyky, aby sis s nimi svázala copy."

Počas čítania som proste musela obdivovať autorku. Veľmi talentovaná ženská. Musím obdivovať jej fantáziu. Vymyslieť nový svet nie je nikdy jednoduché a ona to zvládla na jednotku s hviezdičkou. Vymyslela všetko do podrobností... spoločenskú situáciu, vojnu, politiku, mágiu... 

Geniálne si to všetko premyslela a pripravila čitateľom veľkú dávku prekvapení.

,,Tak přišel Překrásny, Požírač smrti, aby obnažil kosti světa. Nejprve oděný v lidském těle, přišel korunován přilbou temnoty a tomuto Jednomu se nemohl postavit nikdo, jenom Čtvěřice."

Nakoľko bola jednotka úplne super, tak som sa nevedela dočkať ani dvojky. Lenže začiatok mi prišiel o čosi slabší a ja som sa nevedela dlho posunúť ďalej. Nudila som sa. Na niekoľko dní som sa zasekla, proste ma ani toľko nelákalo zistiť, čo bude ďalej. A to, že ma dvaja ľudia strašili, že sa stane niečo strašné tomu vôbec nepomohlo. Bála som sa toho, ale nie tak, aby ma to nútilo čítať ďalej. Ale tak veľmi som dúfala, že len trošku preháňajú, že to nebude také zlé...
Bolo.
Koniec bol skrátka príšerný. Nechápem, ako to mohla autorka urobiť. Bolo to tak kruté... A keď sa nejakej autorke podarí vo mne vyvolať nejaké silné emócie, tak to už niečo znamená. Toto bolo rozhodne niečo. Wow. Dve scény mi lámali srdce.
Kvôli tomu koncu som z knihy naozaj nadšená. Čo z toho, že sa väčšina knihy čítala pomaly a skutočne sa to rozbehlo tak na posledných sto strán (niežeby to bolo predtým nudné... iba ten začiatok). Tie boli úplne super.

Táto séria by rozhodne nemala ujsť nielen priaznivcom fantasy. Rozhodne by ste ju nemali obchádzať. Za seba ju naozaj odporúčam a veľmi sa teším na pokračovania.




Za poskytnutie knihy ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.
Môžete si ju kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Tak se hlavně brzo vrhni taky na trojku. I když nevím, jak se na ni budeš tvářit, protože místy je fakt trochu nudná. =D Ach jo, kvůli tobě teď mám chuť si ty knížky znova přečíst, ale fakt si nemůžu dovolit tím zabíjet čas... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tú ešte nemám, ale určite si ju čo najskôr zadovážim :)
      Uhm... prepáč? :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.