nedeľa 26. októbra 2014

Papierové mestá (John Green)

Originálny názov - Paper towns
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 296

Anotácia
Margo Rothová-Spiegelmanová. Jej bláznivé dobrodružstvá sa zakaždým prehnali školou ako letná búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Na koncert The Mallionaires v St. Louis sa dostala tak, že sa vydávala za basgitaristovu frajerku, a keď ten s ňou naozaj chcel chodiť, poslala ho kadeľahšie. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné!
Tak do tejto dobrodružnej duše sa beznádejne zamiloval Quentin-Kvéčko Jacobsen, trochu zakríknutý chlapec z dobrej rodiny. Keď mu pojašená maturantka jednej noci vlezie do izby prezlečená za nindžu a odhodlaná vykonať jedenásť bodov neľútostnej pomsty nevernému frajerovi a bývalým kamarátom, Kvéčko neodmietne. To, čo povystrájajú, Quentina rovnako nadchne ako vyľaká. Lenže na druhý deň je Margo preč a zanechá po sebe len indície určené práve jemu. Vydáva sa teda na cestu plnú odbočiek, a čím bližšie je k cieľu, tým lepšie spoznáva skutočnú tvár priateľky – a možno aj svoju vlastnú.

Obálka
Keď som zistila, že táto kniha vyjde, tak som dúfala, že bude táto obálka. Originál je totiž fakt krásny. Ale keď bola zverejnená slovenská verzia, tak som až taká nadšená nebola. Predsa len je rozdiel medzi našou a touto. Absolútne sa mi nepáči font písma, nehodí sa tam (iba preto, že je na paperbacku k Hviezdam, kde sa hodí ešte neznamená, že automaticky musel byť aj tu). Taktiež naživo špendlík nie je dostatočne ostrý (myslím fotku, vypadá trochu rozmazane.
Takže vlastne ani tá obálka sa mi nepáči naživo moc. Na obrázku je lepšia.


***

Toto bola prvá Greenova kniha, ktorej námet ma skutočne zaujal a ktorú som si chcela naozaj prečítať, Prednedávnom som však čítala Hviezdy, ktoré sa mi vôbec nepáčili, ale rozhodla som sa dať Greenovi ešte jednu šancu, čo obvykle nerobím. Kniha nemala u jeho fanúšikov (aspoň tých slovenských a českých) také skvelé hodnotenia, takže tu bola šanca, že mne sa to páčiť bude. Verila som, že toto bude omnoho, omnoho lepšie a že konečne pochopím, v čom sa skrýva čaro jeho písania.
Ehm... nepochopila som.


Po prvom prečítaní anotácie som si myslela, že sa mi Margo bude páčiť a spočiatku sa mi aj naozaj páčila. Keď na začiatku vykonávali "jedenásť bodov neľútostnej pomsty", tak sa mi páčila. Ako však dej pokračoval, tak som ju začala vážne neznášať. Zneužívala každého pre svoje ciele a ešte čakala, že sa jej za to poďakujú. Nevedela sa vpratať do kože, chcela na seba iba pútať pozornosť. Ja by som sa na Quentinovom mieste na jej hľadanie už dávno vykašlala. Ona nestála za to, aby ju hľadali. To už Hazel bola lepšia. A tá sa mi tiež vôbec nepáčila.

Chvalabohu, Quentin bol lepší než Gus a hoci mi tiež často liezol na nervy, tak vedel byť aj inteligentný a fajn a asi to bola najlepšia postava tam.
Najviac som však neznášala Bena, Quentinovho kamaráta, ktorý mal absolútne príšerný slovník a slová ako šťanda, či brate ma tak iritovali, že som mala nutkanie vraždiť. Jeho.

,,Mám starú teóriu, že je niekde v Orlande, chechce sa nám a dáva si záležať, aby ostala stredobodom vesmíru."

Človek by si myslel, že keď dievča ujde z domu a nechá kamarátovi indície, kde ju nájde, tak to bude zaujímavé. Malo to úžasný potenciál, mohlo to byť úplne geniálne a prešpekulované, To by sa toho ale nemohol ujať Green. Okrem začiatku a trochu konca, kde sa postavy trochu rozhýbali sa vôbec nič nedialo. Čakala som skutočne nejaké pátranie, nejaké detektívne prvky a nielen to nič, čo tam bolo. Až sa čudujem, že sa na nich usmialo šťastie.
Teda ako sa to vezme.
Začiatok knihy bol relatívne fajn. Vypadalo to naozaj sľubne a zdalo sa, že sa mi to bude páčiť. Sem-tam vtipné, trochu akčné. Potom to však bola len nuda. Človek by si myslel, že aspoň koniec bude veľkolepý, úžasný a padne z toho na zadok. Ale kdeže. Bola to rovnaká nuda ako väčšina knihy. Úplne o ničom proste. Dúfala som aspoň, že ju nájdu mŕtvu. Napriek tomu, že všetci vraveli, že táto kniha nie je srdcervúce citové vydieranie (ako Hviezdy), takže to nebolo moc pravdepodobné. Škoda.

Nehovorím, že na knihe nebolo absolútne nič pozitívne. Predsa len bola lepšia ako Hviezdy, i keď len o máličko. A sem-tam tam bolo pár vtipných hlášok. Nie veľa, ale hlavne v prvej polke boli. A celkovo sa to dalo čítať. Ale nie znova. Raz bohato stačilo. 

Pri autorových knihách nemáte šancu zabudnúť priezviská. Nielenže sa v Hviezdach neustále hlavné postavy oslovovali Hazel Grace a Augustus Waters (ako u debilov), ale autor od toho neupustil ani teraz. Vkuse tam bola Margo Rothová-Spiegelmanová. Ešte aj jej pes sa volal Myrna Mountweazelová.
Tiež musel vymyslieť ďalšiu postavu menom Gus. Niežeby tam bol často, ale predsa. Green zas nepoužíva príliš veľa postáv v jednej knihe, tak si nemôže vymyslieť iné mená??
Všetci ho ospevujú ako spisovateľského boha. Nechápem. Čo je na ňom také úžasné? Prečítala som dve knihy a ani jedna sa mi vôbec nepáčila. A jeho štýl písania mi vôbec nesedí. Poznám kopu omnoho, omnoho lepších autorov, ktorý by si skôr zaslúžili to ospevovanie.

Minule som v jednej recenzii narazila na vetu, ktorá ma naozaj pobavila. Vraj sa Greenove knihy ani nedajú hodnotiť negatívne. Verte mi, dajú. Ja som to už raz zvládla. A s čistým svedomím to urobím znovu. Od Hviezd som nič nečakala, ale tu áno. A bola som sklamaná.
Naposledy. Nikdy viac od neho nič nečítam.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Vy si ju môžete kúpiť TU (paperback) a TU (hardcover)

Kam ďalej? 

26 komentárov:

  1. Mě Greenovy knihy vyhovují a ačkoli jsem Papírové města nečetla myslím, že se mi budou líbit jako ostatní jeho knihy :) Řekla bych akorát sto lidí sto chutí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty si tomu ale dala :D :D Ja k tomu nemám veľmi čo povedať :D nič som od neho nečítala a ani neplánujem, akosi ma to neláka :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobre robíš. Ale Hviezdy som opindala oveľa viac, takže je to fajn :D

      Odstrániť
    2. Z filmu som pozrela polovicu, ale ďalej som kvôli tej téme proste nemohla. Moc ma to zdeptalo :D Inak keby som nemala osobné dôvody, pre ktoré mi to vadilo, bol by to fajn film. Ale kniha by ma zrejme tak či tak nebavila.

      Odstrániť
    3. Ta kniha bola o ničom a strašne patetická :D Ten film určite pozerať nebudem, ale Papierové mestá by ako film nemuseli byť zlé. Tie si pozriem :D

      Odstrániť
    4. Na vine su hviezdy je môj naj naj naj film a presne tak aj kniha.papierove mesta som este necitala ale chystám sa lebo John Green je best a asi si kuknem aj film

      Odstrániť
    5. Hviezdy radšej pozerať nebudem :D Ale Mestá si možno pozriem :D

      Odstrániť
  3. Mňa teda Papierové mestá tiež moc nebavili. Tak na polovicu, proste priemer. Aljaške sa to proste nevyrovná, to bola úžasná kniha, TFIOS dobré, ale nie tak dobré, ako všetci hovoria. No Papierové mestá ma sklamali, po tom všetkom som očakávala asi fakt veľa a rovnako ako ty, až na skvelý začiatok to bola prakticky nuda a slovo šťanda mi fakt, ale fakt hrozne moc liezlo na nervy. Zaujímalo by ma, aký výraz bol v originále.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zrovna Aljašku som nečítala, ale ani ma neláka a už s ním radšej riskovať nebudem :D Vážne, nič viac od neho nečítam.
      Šťanda bola v prvých 20 stranách asi 6x tam (potom som to prestala počítať) a mne to neskutočne, neskutočne vadilo. Aj mňa by to zaujímalo, ale neviem, či to chcem vedieť :D
      Dáva to zmysel? :D

      Odstrániť
    2. Dáva :D Ale teda škoda, že Aljašku už neskúsiš, to je podľa mňa najlepšia kniha od neho. Niečo ako Charlieho malé tajomstvá. No tie boli lepšie, ale dosť sa mi pripomínajú navzájom.

      Odstrániť
    3. Na Charleho sa chystám... Raz :D Mám ho doma vyše roka :D Ale videla som film :D

      Odstrániť
  4. Ja som z Hviezd nebola tiež nadšená, aj keď by som to tak ostro neskritizovala. Pre mňa to bol lepší priemer. Potom som čítala Looking for Alaska - čo ma veľmi bavilo a považujem to za najlepšiu knihu od neho. No a nedávno som čítala Papierové mestá. Lepšie ako Hviezdy, horšie ako Aljaška, ale celkovo sa mi to tiež páčilo. Síce som Margo tiež neznášala, ale príbeh bol originálny a Q sympatický. A štýl písania - tu by som sa pristavila. Nemala by si ho hodnotiť a ani opisovať Benov slovník ak si čítala iba slovenský preklad. Teda hlavne ten slovník. Papierové mestá som čítala po anglicky a ten spôsob písania a vyjadrovania bol úžasný, taký free, aký by som u takýchto chalanov čakala. Potom som si u kamarátky listovala slovenskú verziu - a z toho mi bolo zle. Už len ten preklad Quentinovej prezývky - Kvéčko - je otrasný. Ak by som to čítala po slovensky možno by som mala taký istý názor ako ty.
    Ale Greena ako spisovateľa uznávam, aj keď nie kvôli TFiOS ako celá generácia mladých dievčat, ale kvôli ostatným knihám ktoré ja pokladám za lepšie. Ešte sa chystám na Will Grayson Will Grayson a Let it snow (ostatné už mám prečítané), tak uvidím no :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja som čítala slovenskú verziu a hodnotím tú. A Greenov štýl mi proste nesedí, takže už vážne nemám v pláne od neho nič čítať. Aj keď ma všetci prehovárajú na Aljašku :D

      Odstrániť
  5. Čítala som knihu od Greena? Áno, dokonca 2 - Hviezdy a Aljašku. Bola som z nich nadšená? Bola. Chcem si prečítať Papierové mestá? Nie. Proste ma už unavil. Asi budeš rada :D

    Ináč, trochu dosť odveci, ale tiež som zo Školy dobra a zla nadšená a som zvedavá, ako u mňa dopadne Selekcia, keďže práve tieto dve sa ti páčili spolu s ostatnými :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie dve boli úžasné, obe som si zamilovala a som zvedavá na tvoj názor :)

      Odstrániť
  6. Asi som ako každá teenagerka ale ja mám Johna rada :)
    Prečítala som Kam zmizla Alijaška ktorá bola super, potom som sa dala na TFIOS ktoré sú perfektné, rada sa k nim vraciam. papierové mestá som nedávno dočítala a síce niesu tak super ako TFIOS ale stále dobré. Autorov štýl mi vyhovuje a teším sa na ďalšie jeho knihy. Nechcem ti brať tvoj názor, tieto knihy sa nemusia páčiť každému, len som mala potrebu vyjadriť sa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každá tínedžerka ho nemá rada. Ja napríklad :D Len väčšina :D (nechápem :D)
      Hviezdy boli podľa mňa úplne desné a hlúpe. No nič, tiež ti neberiem názor :D

      Odstrániť
  7. S touto recenziou máš úplnú pravdu! :) Greenové knihy sa naozaj dajú hodnotiť negatívne...Si môj človek! :DDD :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Všechno se dá hodnotit negativně :D každému se líbí něco jiného...ale já osobně Greena mám čím dál radši, Hvězdy jsem nečetla ale Aljašku a Papírová města ano a moc se mi líbily, ať už po filozofické stránce o životě nebo o těch dobrodružstvích, které zažívali, takové potrhlé jízdy...jen se děsím Hvězd, nesnáším knihy, které mě nutí brečet, už se jim dlouho vyhýbám, ale nahlodává mě zvědavost, že co na tom všichni mají :D mě se dobrovolně takhle ničit nechce... proto radši tento druh knih jako Papírová města, u takových u mě Green boduje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby v Papierových mestách bola najaká "potrhlá jazda", tak je to super. Ale podľa mňa to bola dosť nuda :d
      A Hviezdy ma ani náhodou nerozplakali a to ma v poslednej dobe dojme hocičo :D

      Odstrániť
    2. Mě právě hrozně bavila nejdřív ta pomsta Margo a pak jak se ke konci vydali tím autem :D ... Je vidět, že ty vážně nejsi ani omylem naladěná na Greenovskej styl :D

      Odstrániť
    3. Tá pomsta sa páčila aj mne, to bolo na knihe jednoznačne to najlepšie :D

      Odstrániť
  9. Ja som prečítala celú kolekciu a musím povedať že je to fajn čítanie . Záleží čo od tej knihy očakávate. Ja som ich začala čítať v angličtine http://www.eurobooks.sk/sk/produkt/325624/The-John-Green-Collection/ a odporúčam vám to urobiť tiež . Slovensky preklad sa mi moc nepáči.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už od Greena rozhodne nič čítať nebudem :D Nemám ho rada, nesedí mi.

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.