utorok 1. septembra 2015

Blogtour... Alebo autori zasypaní otázkami (+ súťaž!)


Takže je tu to, na čo ste určite všetci čakali. Po toľkých mesiacoch konečne spúšťam blogtour. Nasledujúcich dvadsať dní nájdete článok vždy u iného blogera. A začíname u mňa. Nebudem to nejako naťahovať, ideme na to. 
(Ak knihy, ktoré autori spomínajú vo svojich odpovediach u nás či v Čechách vyšli, použila som naše názvy. Ak nie, ostali pôvodné)

Aká je vaša obľúbená kniha? 
Inšpirovala vás k napísaniu tej vašej? 



Pravdepodobne budeš mať túto odpoveď dosť často, ale jednoznačne Harry Potter. Neviem, či ma inšpiroval k napísaniu Simona, ale rozhodne v ňom je veľa referencii. 


Mám veľa obľúbených kníh a neviem vybrať len jednu. Určite ma niektoré inšpirovali. Napríklad milujem thrillery aj YA romance a The Conspiracy of us je kombinácia oboch. Skvelé knihy ma zvyknú inšpirovať a nútia ma do písania. 


(Odpovedala jej asistentka).
Patricia nemá len jednu svoju obľúbenú knihu. Obe hltáme všetko a ona má plný kindle a knihy od podlahy po strop. Jej mama bola knihovníčka a so sestrou vyrastali medzi knihami a rozprávaní príbehov. Väčšinu svojej prvej knihy napísala na vysokej a odvtedy s písaním neprestala. 


Mám veľa obľúbených kníh. Milujem čítanie. Je to jedna z najdôležitejších vecí, keď ste spisovateľ.Milujem rozprávanie príbehov a vytváranie rôznych svetov - to je mojou inšpiráciou. To, že je to súčasťou mojej práce je len bonus. 


Moja obľúbená kniha je Ja, robot od Isaaca Asimova. Neinšpirovalo ma to síce k napísaniu Marťana, ale je to skvelá kniha. Marťan bol skôr inšpirovaný Apollom 13.


Mám veľa obľúbených kníh, ale najviac ma inšpirovali asi Denník Bridget Jonesovej od Helen Fielding, The Best Of Everything od Rony Jaffe a Mariana od Monicy Dickens. Sú veľmi vtipné, romantické a skvelé. 


Kniha, ktorá ma inšpirovala k tomu, aby som začal písať bola Prelet nad kukučím hniezdom od Kena Keseyho. Bol som očarený tou knižkou a dôležitosťou psychického stavu rozprávača. 


Mnohé z mojich obľúbených kníh napísal J.D.Salinger. Jeho najznámejšou knihou je Kto chytá v žite, ale ja ich milujem všetky. Sú to predovšetkým príbehy o mladých ľuďoch a myslím, že vďaka nemu som sa rozhodol písať knihy s mladými hlavnými postavami. Ľudia medzi 14 až 18 rokmi si začínajú klásť dôležité otázky o živote ako: Čo budem v živote robiť? Alebo Kto som? Salinger sa nebál písať o mladých ľuďoch, ktorí tomu čelia a to sa snažím aj ja. Tiež písal vtipne, jednoducho a elegantne, čo sa snažím robiť tiež.


Keď som bol dieťa, mojou obľúbenou knihou bolo The Secret Garden. Veľmi to ovplyvnilo moju knihu Lord Zarmut.


Nie je šanca, aby som zúžila svoj zoznam obľúbených kníh na jednu. Ale budem sa snažiť to okresať na desať. A aby som odpovedala na tvoju druhú otázku... áno! Všetky moje obľúbené knihy ma istým spôsobom inšpirovali. Čím viac čítam, tým viac aj píšem a niekedy ma skvelá kniha privedie k nápadu. Ak mám niekedy krízu, tak rozpísanú knihu odložím a niekoľko dní len čítam. To vždy pomôže.

Takže, moje obľúbené knihy...

The Broken Series od Jen Wylie
The Seven Realms series od Cindy Williams Chima
Výnimočná od Kristin Cahsore (a tie zvyšné dve knihy, len si nepamätám ich názvy)
Hostiteľ od Stephenie Meyer
Relentless od Karen Lynch
Leaving Paradise od Simone Elkeles
Všetky knihy od Meg Cabot, ale hlavne série 1-800-where-R-you, Mediátor a Supermodelka
Čokoľvek od Cassie Mae
Unmaking Hunter Kennedy od Anne Eliot
Amy a Rodger: Na cestě od Morgan Matson
Čokoľvek od Jennifer L. Armentrout.
Upírska akadémia od Richelle Mead
Železný kráľ od Julie Kagawy
Kate Daniels od Ilony Andrews
Holky někdy koušou od Chloe Neill.
The Grisha series od Leigh Bardugo
Som číslo štyri od Pitticusa Loreho

Okej, to je viac než desať. (Nemôžem to zúžiť ešte viac!)


Pseudonym Fiona Paul.
Mojou obľúbenou knihou je Going bovine od Libby Bray. Séria Temné vody bola inšpirovaná knihami autorov ako Dean Koontz či Christopher Pike, ktorých som kedysi čítala a moje contemporary knihy sú inšpirované komédiami Desať vecí, ktoré na tebe nenávidím a Easy A


Mám veľa obľúbených kníh. Americké psycho od Breta Eastona Ellisa, Nesnesitelná lehkost bytí od Milana Kunderu, Vánoční říšě od Joa Hilla, The Red Tree od Caitlin R Kiernan a mnoho ďalších. Ovplyvnili a inšpirovali ma rôznymi spôsobmi.


Mojou najobľúbenejšou knihou všetkých čias je zrejme Pýcha a predsudok od Jane Austen, hoci ma veľmi neinšpirovala k napísaniu Mesačných kroník (majú naozaj málo spoločného). Ďalšou obľúbenou knihou je Harry Potter, ktorý bol pre mňa obrovskou inšpirácou. J. K. Rowlingová ukázala celej generácii autorov, že je možné vystavať dejovú linku na pár postavách, pokiaľ je človek dostatočne odhodlaný a podnietiť čitateľov k tomu, aby sa vybrali na cestu spolu s autorom. Veľmi obduvujem, ako vytvorila celý svet a ak sa to mne raz podarí aspoň z polovice tak dobre, budem vedieť, že som vytvorila niečo skvelé. 


Mojou obľúbenou sériou všetkých čias je Twilight, ktorý ma inšpiroval k napísaniu romantickej YA fantasy.


Milujem Annie on my mind od Nancy Garden. Bola to prvá kniha s lesbickou hlavnou postavou.


Nemôžem ti tak úplne odpovedať na tvoju otázku, pretože mám naozaj veľa obľúbených kníh a každý mesiac mi nejaké pribudnú. Keď som chorá, vždy čítam Harryho Pottera, všetkých sedem kníh naraz. Ale najobľúbenejšou bude asi Majster a Margaréta od Mikhaila Bulgakova. 


Neviem vybrať najobľúbenejšiu knihu, ale kniha, ktorá ma inšpirovala k tomu, aby som sa stala autorkou bol Twilight od Stephanie Meyer. Kniha ma očarila už pri prvom čítaní. Vtedy bol rok 2005, zvyšok série ešte napísaný nebol a tak som na to začala písať fanfiction, lebo som si rada predstavovala pokračovania príbehu. Fanfiction mi pomáhali zlepšovať sa v písaní a o dva roky na to som absolvovala kurz Tvorivého písania, kde som dostala pozitívnu spätnú väzbu od učiteľa a spolužiakov. Vtedy som sa rozhodla napísať svoju prvú knihu a odvtedy som s písaním neprestala. 


Mám množstvo obľúbených kníh. Jedna z mojich najobľúbenejších je The Gate to Women’s Country od Sherri S. Tepper. Neinšpirovala ma k písaniu, ale bola mojou inšpiráciou k tomu, aby som písala o silných ženských hrdinkách, ktoré sú inteligentné a nezávislé. 


Mám priveľa kníh medzi obľúbenými, ale medzi najobľúbenejšie patria napríklad: The Dark Is Rising Sequence od Susan Cooper, The Redwall Series od Briana Jacquesa, Stopárov sprievodca galaxiou a rôzne mýty či rozprávky z celého sveta. Práve rozprávky ma inšpirovali k napísaniu mojich kníh, Monstrous a Ravenous.


Čítala som naozaj veľa kníh a nemôžem vybrať svoju najobľúbenejšiu. Ale vďaka Pravde o večnosti od Sarah Dessen som sa rozhodla písať o postavách v istom vekovom rozmedzí. Je to jedna z mojich najobľúbenejších YA kníh - krásna a romantická s hrdinkou, ktorá cíti vinu a smútok po smrti svojho otca. Ak ste ju nečítali, dajte jej šancu. 


Nemám obľúbenú knihu. Ale obdivujem autorov ako Malorie Blackman, Jandy Nelson, Lucy Christopher, Sara Zarr či Philip Pullman. Inšpirovali ma k písaniu a k snahe byť v tom taká dobrá ako môžem. 
A čo ma inšpirovalo na napísanie Nevypovedaného? YA kníh s homosexuálnymi charaktermi nie je tak veľa a ja som chcela písať o gay vzťahu, ale nechcela som, aby to bolo zamerané len na to. Tak som dostala nápad a napísala o dievčati, ktoré prežilo niečo stresujúce a stratí svoj hlas. Potom som to len spojila dohromady a vzniklo Nevypovedané.


Mojimi obľúbenými knihami sú Kto chytá v žite, Chladnokrevně od Trumana Capoteho a Ostrov pokladov. Tie ma doviedli k písaniu. 


Jedna z mojich obľúbených autorov je lesbická autorka Jeanette Winterson. Objavila som ju na strednej v 90. rokoch a znamená pre mňa naozaj veľa. Žila som v Oregone, kde práve prebiehala masívna politická anti-gay kampaň. Písala som o tom v knihe Forgive Me If I've Told You This Before. Autori ako Winterson mi dali ako mladej lesbičke pocit istej komunity. V jej knihách je častokrát téma neopätovanej lásky. Brala som z toho inšpiráciu, keď som písala The Purveyor, ale narozdieľ od Winterson som dala hlavným postavám šťastný koniec.


Prvá kniha, ktorú som kedy prečítala bola Matilda od Roalda Dahla. Bílý šum ma priviedol k písaniu. Jsou světla, která nevidíme je zas posledná fantastická kniha, čo som čítala.


Tých je veľa, ale ja spomeniem rozprávku, nie knihu. Je o dievčati, ktoré je mesiacom a ponára sa do vody, aby sa zmenila na morskú pannu. 


*****************************************************************************************************************************************

Niektorí autori boli takí zlatí, že aj poslali nejaké podpísané záložky a iné veci :) (Moja zbierka podpísaných vecí sa krásne rozrástla :3). A môže aj vaša. 


Rozhodla som sa, že výhercovia budú traja, čiže máte celkom slušnú šancu na výhru. A od koho môžete niečo vyhrať? Niečo poslali Maria V. Snyder, Marissa Meyer, Kerstin Gier, Maggie Hall, Patricia Briggs, Julie Anne Peters, Mercy Kate Connolly, Karelia Stetz-Waters, Gemma Burgess, Becky Albertalli, Ruta Sepetys a Alessandra Torre (ale tie dve neodpovedali na blogtour, to mi neočakávane prišlo po tom, čo som s nimi robila pred rokom a polrokom rozhovor) a Darren Shan. Ten z nejakého dôvodu poslal knihu v rumunčine, ale je s podpisom, tak snáď sa jej niekto ujme. 
Z niektorých záložiek je po jednom, takže to musím nejako pekne podeliť, aby každý výherca mal rovnako super balíček. 
A podmienky?
  • Treba mať slovenskú doručovaciu adresu (žiaľ momentálne som tak trochu na mizine) 
  • Zapojiť sa môžete od teraz do 21.9
  • Formulár môžete vyplniť len raz. 
  • Držím palce. 

A kde ešte blogtour nájdete? 
1.9. Maťa - Svet kníh
2.9. Vendea - Vendea´s dream world of books
3.9. Christine - Our universe of books
4.9. Lily Black
5.9. Mara - Knižné nebo
6.9. Naty - World of books by Naty
7.9. Slávka Knihomolka
8.9. Katherine Paul - The world outside reality... are books!
9.9. Zonia - Zonia´s world
10.9. Nataša - Dogmatixx
11.9. Týna Férová - Dark ginger lady
12.9. Timea Borošová - odpovede budú na mojom blogu
13.9. Táňa - Books full of magic
14.9. Erný - My beloved books
15.9. Cherry Bee - GreyCherry´s incredible book stories
16.9. Zet - Infinity of books
17.9.BookGirl - My book world
18.9. Slavko - Books are my life
19.9. Yumeno Katrin - Svět jedné otravné Katrin
20.9. Maggie - Never trust a duck
21.9. Barbora - Never trust a duck

8 komentárov:

  1. Hurááá!! Blogtour! :D Veľmi pekné záložky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. že: Darren Shan. Ten z nejakého dôvodu poslal knihu v rumunčine, ale je s podpisom.. :DDD Toto ma rozosmialo.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělý článek a krásné záložky. :) Už se těším na další příspěvky do blogtour. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. to je aké super :) Kelly Oram to vystihla :D zoznam rovno :DD tak by som to aj ja zrobila :DD Marissa Meyer je aká skromná :) určite sa jej podarilo vytvoriť skvelý svet aspoň z polovice tak dobrý ako HP! :) a krásne záložky :33

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.