pondelok 21. septembra 2015

LGBT odporúčania - 1. časť

V prípade, že tiež máte radi knihy s LGBT tématikou, mám tu pre vás pár tipov. Časom ich bude viac a možno aj nejaké filmové a seriálové tipy s touto tématikou urobím. Ale to má čas, že.


Simon vs. The homo sapiens agenda (Becky Albertalli)
Táto kniha je o chlapcovi, ktorý je gay a nikto to nevie. Okrem internetového priateľa s prezývkou Blue. Navzájom netušia, kto je ten druhý, len to, že chodia do rovnakej školy.
A potom to zistí jeden spolužiak a začne Simona vydierať.
Tak. To bolo stručné zhrnutie toho, o čom táto kniha je.
Inak je to veľmi milá, zlatá a vtipná knižka. Internetové konverzácie medzi nimi sú proste roztomilé. Taktiež je to napísané veľmi realisticky a dá sa do toho ľahko vžiť. Rieši to tiež coming out a s čím všetkým sa treba vyrovnať.
Navyše je Simon obrovským fanúšikom Harryho a na Halloween šiel za dementora. Nie je to dokonalé?! (Rečnícka otázka)
Každopádne je to jedna zo štyroch najlepších kníh, čo sa mi tento rok dostala do rúk a jednoznačne odporúčam. Takisto aj ľudia na Goodreads, nakoľko má táto kniha hodnotenie 4,29 pri 9 500 hodnoteniach.
Moja recenzia TU.

Aristotle and Dante discover the secrets of the universe (Benjamin Alire Saénz)
O tejto knihe ste už pravdepodobne počuli. Chystá sa jej slovenské (budúci január, Slovart) aj české (december, CooBoo) vydanie. Je to predovšetkým príbeh o priateľstve dvoch chlapcov, ktorí sú síce úplne iní, ale perfektne sa dopĺňajú. LGBT tématika nie je ústrednou témou, ale časom sa tam objaví a stojí za to.
Je to nádherný príbeh s hlbokými myšlienkami, ktorý vás núti zamyslieť sa. Nevedela som sa od nej odlepiť, tak skvelo je napísaná. Postavy si proste obľúbite.
Ja som nemala šajnu, čo od knihy čakať, keď som sa do nej púšťala. Ani som netušila, o čom vlastne je. Stala sa však najväčším prekvapením tohto roka a je ďalšou knihou v mojich štyroch najlepších za tento rok.
Goodreads hodnotenie je 4,31 pri 48750 hodnoteniach, takže niečo na tej knihe určite je.
Moju recenziu nájdete TU.

Will Grayson, will grayson (John Green & David Levithan)
Nakoľko ma poznáte, viete, že ja a Green sa veľmi nekamarátime. Tejto knihe som však neodolala práve kvôli tej LGBT tématike. Že snáď aspoň Levithan zachráni.
Nemal čo zachraňovať.
Je to príbeh dvoch chlapcov s rovnakým menom, ktorí sa náhodou stretnú. Jeden Will bol Greenov, druhý Levithanov. A je to jasne vidieť.
Napriek tomu som si obľúbila oboch a zamilovala som si aj Greenove časti.
Jop, tiež som neverila, že niečo také niekedy poviem. Ale nehladiac na to, táto kniha sa mi naozaj veľmi páčila a považujem ju za to najlepšie, čo Green kedy napísal. Aj keď nie sám. Možno práve preto. V českom aj slovenskom preklade vychádza začiatkom budúceho roka. 
Goodreads hodnotenie to má 3,9 pri 182 918 hodnoteniach (ľudia proste nevedia, čo je naozaj dobré), ale ja to naozaj odporúčam.
Moja recenzia TU.

Noční běžci (Lynn Flewelling)
Štěstí ve stínech, Příchod tmy, Zrádcův měsíc, Návrat stínu, Bíla cesta, Schránka duší, Střepy času
Z celého zoznamu je toto jediná séria. Je to fantasy s gay tématikou plná intríg, mágie a podobne. Takých vecí, čo nikdy neviete, ako dopadnú. Dve hlavné postavy Aleca a Seregila si proste musíte obľúbiť. Sú to také zlatíčka.
Každopádne je to naozaj skvelá a výborne napísaná fantasy. Každá zo siedmych kníh sa venuje niečomu inému, ale zároveň sú skvelo prepletené. Autorka tiež vymyslela perfektný svet, ktorý  skvelo premyslela.
Celá séria má na Goodreads 4,09 pri 38 534. Čo je dosť slušné.




Radek (Katka Heřmanová)
Pokiaľ môj blog sledujete už dlhú dobu, o Radkovi ste už pravdepodobne počuli. Hovorím o ňom dosť často. A rozhodne s tým nemienim prestať.
Je to síce maličká knižôčka, ktorá vám vezme tak hodinu života, ale je strašne vtipná a zlatá. Ja osobne som ju čítala už minimálne päťkrát, pretože mi dokáže zdvihnúť náladu vždy, keď sa cítim úplne mizerne. Patrí k mojim najobľúbenejším knižkám vôbec.
Jej hodnotenie na Goodreads je 4.00 pri 30 hodnoteniach, čo je pri neznámej autorke, ktorá knižku vydala vlastnými nákladmi skvelý úspech.
Moja recenzia TU.

6 komentárov:

  1. Na tenhle článek jsem čekala dlouho! Miluju LGBT a tipy se vždycky hodí :3 Doufám, že vztah mezi Arim a Dantem bude dost popsaný :D
    Alec a Seregil, ti už jsou všude! :D Konečně vidím, jak se to jmenuje, díky, mrknu se po tom :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten ich vzťah... neviem ako to povedať, aby nespoilerujem. Skrátka je to kniha predovšetkým o priateľstve. Ale to je tam popísané nádherne :)
      Hej? Veď ja to stále spomínam aj so sériou :D
      A neboj, odporúčania ešte budú :)

      Odstrániť
  2. Ahojte. Som rada, že som sa dostala na túto stránku. Veľmi by ste mi pomohli, ak by ste mi poradili nejakú literatúru /skôr aj odbornú/ s tematikou LGBT, pretože o tom píšem diplomovú prácu a všetko, čo som zatiaľ našla, bolo v angličtine. Za pomoc vám veľmi pekne ďakujem. /môj e-mail: nikoleta.las@gmail.com/. Ešte raz vopred ďakujem za akékoľvek tipy! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ahoj, mohla by som sa spýtať? Nevieš náhodou o nejakom blogu alebo stránke, kde by sa venovali prekladom kníh s gay tématikou? Keďže neviem po anglicky, nemám tak možnosť si ich prečítať a som odkázaná len na poviedky, hoci nie že by som sa sťažovala :-) Ale knihy sú knihy. Ďakujem za odpoveď aj za odporúčanie. Určite si prečítam Noční bežci a Simona.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fakt netuším, ja ich čítam hlavne v angličtine :D Treba sa naučiť po anglicky, máš motiváciu :))

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.