streda 16. septembra 2015

Príbeh o tom, ako dopadne rodina samovraha (Príď sa so mnou rozlúčiť)

Autor - Cynthia Hand
Originálny názov - The Last Time We Say Goodbye
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 357

Anotácia
Smrť je všade okolo nás.
Len si ju nevšímame.
Kým nemusíme.
Kedysi bola Lexie naozaj šťastná – mala skvelého priateľa, chápavých rodičov a pohodového brata, s ktorým si vždy užila kopec zábavy a za každých okolností sa naňho mohla spoľahnúť. Patrila medzi najlepšie študentky a nechýbali jej ani kamaráti s podobnými záujmami. Všetko jednoducho klapalo. Teraz je z nej však len dievča, ktorého brat je mŕtvy. Lexie sa snaží dať svojmu životu po smrti Tya nový zmysel, no len ťažko sa jej darí prehrýzať vlastným smútkom a výčitkami. Napokon však objaví odkaz, ktorý Ty po sebe zanechal a ktorý by azda všetkým jeho blízkym mohol pomôcť urobiť krok ďalej.
Dojímavý príbeh, ktorý navždy zmení vaše vnímanie života a smrti. Od bestsellerovej autorky Cynthie Handovej.


*** 

Túto knihu som si chcela prečítať, odkedy CooBoo prezradilo, že ju vydá. Nadpozemská od autorky sa mi veľmi páčila a táto kniha mala zaujímavý nápad.

Hlavná postava, ktorú väčšinou volali Lexie, ale ja som si ju zafixovala ako Alexis, čo bolo jej skutočné meno bola skvelá v matematike, vnímala svet v rovniciach. To sa mi fakt páčilo, bolo to skvelé obzvláštnenie. Pretože tým autorka odlíšila Alexis od iných podobných postáv. Podarilo sa jej to a ako výsledok to bolo super. 
Často spomína na život pred a tak sa  prostredníctvom denníkových zápiskov či spomienok dozvedáme, ako to bolo predtým a spoznávame Tya. Pôsobil ako fakt fajn chalan.


,,Vyzeráš ako Eulerova rovnica."
Preklad pre nekockáčov: hovorí sa, že Eulerova rovnica je najdokonalejší vzorec, aký 
kto kedy napísal. Jednoduchá, no elegantná. Skrátka, krásna. 


Kniha preberá naozaj ťažkú tému. Na začiatku sa mi to fakt páčilo, no potom prichádzali scény, kde si kniha nevedela udržať moju pozornosť. Viacero hluchých miest tam bolo a ja som sa nudila.  Veľa sa zameriava na psychiku hlavnej postavy, čo je výhoda aj nevýhoda. Dlho sa nič nedialo. A potom bum - prišla scéna, pri ktorej som mala zimomriavky. A to sa mi pri knihách často nestáva. 
A potom koniec a zimomriavky číslo dva. Bolo to smutné a krásne. Dojímavé. Žiadne citové vydieranie. Je však možné, že budete potrebovať vreckovky.
Mne sa to naozaj páčilo. Ešte aj Doctor Who a Harry tam boli spomínaní :3 Už len tri dni! Fajn, som ticho. Nie je to najlepšia kniha, akú som čítala, ale za to prečítanie rozhodne stojí. Donúti vás sa zamyslieť nad hodnotou života a následkami samovraždy pre rodinu a priateľov.

Btw, táto pesnička sa ku knihe skvelo hodí.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media
Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.