pondelok 31. augusta 2015

Stážca zeme, vlci a veľa prírody (Galgad)

Autor - Ergall
Vydavateľstvo - vydané na vlastné náklady
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 200

Anotácia
V dávných dobách, v dolině v prastarém lese obehnanými horami, se probudí nejmocnější strážce Gathary. Není to náhoda. Na svět přišli ti noví, odlišují se od ostatních, narušují snad křehkou rovnováhu?
Navíc se schyluje k válce mezi lidmi, nadvláda zdvojeného kříže rozpíná ruce. Galgad pátrá po pravdě. Nenalézá však vlky ani ostatní.
Nechte se okouzlit poutavým příběhem, nechte se uchvátit prastarými lesy, v nichž tečou čisté řeky. Budete mít pocit, jako byste sami chodili těmi místy, potkávali tvory z prastaré říše. Obdivujte hrdiny i obyčejné lidi, kteří se snaží bojovat s nepřízní osudu. Odhalte kruté pravdy našich činů.

***

O tejto knihe som počula prvýkrát, keď mi ju ponúkal samotný autor. Anotácia znela veľmi sľubne, tak som to riskla. Hoci som sa celkom obávala toho, že kniha bola vydaná vlastnými nákladmi a neprešla rukami editorov a podobne. 

Netušila som, čo od knihy čakať. Bola som zvedavá, to nepochybne. A celkom som sa tešila, kým sa začítam do prvých stránok. Až kým som sa nezačítala. Nie, nebude to ďalšia moja negatívna recenzia. Teda skoro. Tá kniha nebola katastrofa, svojich čitateľov si určite nájde.
Je to jedna z tých kníh, ktoré vám buď sadnú, alebo nie. Ja patrím žiaľ do druhej skupiny. Tešila som sa na tú knihu, ale štýl mi proste nesadol. Nevedela som sa do toho začítať a nejako som veľmi rýchlo stratila záujem o to, čo sa bude diať.

Čo sa týka Galgada, po prečítaní anotácie som si ho predstavovala ako nejakého druida, či niečo také. On mi však prišiel celkom bezmocný. Takisto svet mi prišiel na jednej strane vymyslený veľmi dobre... v autorovej hlave. Na papieri mi prišiel nedotiahnutý.
A rozhodne by to chcelo nejakého editora, skladba viet nebola vždy najlepšia.
Viete čo je znakom naozaj skvelej knihy? Keď vás prinúti chcieť žiť v tom svete, stať sa jeho súčasťou. Prežívať to, čo hlavní hrdinovia. Tu som ten pocit ani zďaleka nemala. Išlo to celé mimo mňa.
Ale zas, autor použil ten správny jazyk, ktorý sa tam naozaj hodil. Taký ten starodávny, zdvorilý. Ako býva v iných podobných filmoch či knihách.

Túto knihu nebudem hodnotiť TARDIS. Príde mi to zbytočné. A neviem ako. Pretože to nebolo naozaj nejaké zlé. Len očividne nič pre mňa. No nič, to sa stáva. Ale je to škoda. 

2 komentáre:

  1. Bohužel ani mě kniha příliš neohromila a momentálně bojuji s tím, jak napsat recenzi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uff, som rada, že nie som jediná. Mne strašne dlho trvalo, kým som ju bola schopná napísať :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.