pondelok 12. januára 2015

P.A.S.C.A. - Nesmelý zabijak (Eoin Colfer)

Originálny názov - W.A.R.P. - The Reluctant Assassin
Séria - P.A.S.C.A.
Diel - 1/?
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 312

Anotácia
Nová, napínavá a dobrodružná séria, ktorá vás prevedie viktoriánskym Anglickom i súčasným Londýnom, od autora úspešných kníh o Artemisovi Fowlovi.
Londýn, štvrť Bloomsbury v roku 1898. Riley je mladý učeň u vychýreného nájomného zabijaka Garricka. Riley má práve vykonať svoju prvú vraždu, keď sa obeť preberie a prenesie Rileyho v čase do súčasnosti.
O sto rokov neskôr má sedemnásťročná špeciálna agentka Chevie Savanová jedinú úlohu: strážiť zvláštnu kapsulu v suteréne. Za trest. Niekoľko mesiacov je to najnudnejší džob pod slnkom, keď zrazu vypadne elektrický prúd v polovici Londýna a mestom otriasa zemetrasenie, ktorého epicentrum sa nachádza v Chevienej pivnici. Niekto aktivoval časostroj a z jeho útrob vylieza nič netušiaci Riley, ktorý prosí o pomoc.
Garrick však nezaháľa, musí zistiť, ako časostroj funguje a aké tajomstvo a moc skrývajú ostatné dimenzie. A keď sa ho zmocní, konečne sa stane všemocným a jediným pánom času i priestoru na Zemi!


***

Eoina Colfera som si obľúbila už vďaka jeho sérii Artemis Fowl, ktorú som prečítala celú. A potom ma naštval koncom série. Keď som zistila, že od neho u nás vyjde ďalšia kniha, bola som zvedavá. O to viac, že sľubovala stroj času a nájomného vraha. Proste skvelý nápad.


Úplne najlepšou a vlastne jedinou postavou, ktorú som si vážne obľúbila bol Garrick. Vždy som mala slabosť pre záporakov a tento bol navyše úplne perfektný. Superzloduch. 
Riley mal svoje svetlé chvíľky, ale v konečnom dôsledku ma veľmi nenadchol. Nevadil mi, ale ani mi neprirástol k srdcu. Vôbec nevyužíval, že je učňom vraha. To je smutné. 
Chevie sa tvárila, že je dospelá a náramne vtipná, ale veľmi jej to nešlo. Čím viac sa snažila, tým detinskejšie pôsobila. A nebola veľmi vtipná. Moc som ju nemusela, ale je pravda, že mala svoje skvelé bad-ass momenty. Autor ju mal však napísať tak, aby sa správala autentickejšie k svojmu veku. Mala sedemnásť a nie raz pôsobila skôr ako trinásťročná. 

Nováčikovia majú často mylný dojem, že ostrý nôž vkĺzne do tela ako horúci kutáč do vosku, ale nie je to tak. Dokonca aj taký majster ako ja niekedy narazí na kosti a svaly, tak sa na to priprav a posuň rukoväť nadol a tlač nahor. Zapamätaj si to, chlapče. Rukoväť nadol a tlač nahor. Kosť použi ako oporu.

Páčilo sa mi, že autor neodflákol Rileyho šok z 21. storočia. Ak ste čítali knihu Príbeh dvoch storočí, tak viete o čom hovorím. Hlavná postava prišla z renesančnej Florencie do dnešného Hollywoodu, hodinu sa čudovala, aké je to tu divné a po hodine a úplne v pohode aklimatizovala. Teda sem-tam jej prišlo niečo čudné, aby sa nepovedalo. Tu bol Riley správne v šoku a nemohol si zvyknúť.
Akurát mi často liezol na nervy Rileyho slovník, ktorý možno bol v originále viktoriánsky, ale v
slovenčine sa skladal zo starých slovenských slov, aké možno používala moja prababka.

,,Boh žehnaj Harryho Pottera, viac k tomu nemám čo dodať. Keby nebolo jeho, celý Londýn by pohltila čierna mágia."

Autor má veľmi sympatický štýl písania, len sa trochu pomalšie číta. Ale píše s humorom a číta sa to celkom dobre.
Malo to dobrý nápad, ktorý na mňa ale nezapôsobil tak, ako mal. Čo je škoda, potenciál to malo. Ja som sa však viackrát nudila. Kniha začala skvelo. Hneď prvá kapitola bola krásne vražedná. Potom to však opadlo. V priebehu to malo ešte nejaké tie skvelé vražedné momenty a podobne, ale ten "nevražedný" zvyšok už dosť zaostával. Nudila som sa.
Artemis bol rozhodne lepší. Toho odporúčam. Ale aj toto stojí za pozornosť. Nehovoriac o tom, že to skončilo naozaj zaujímavo. Len si nie som istá, či ma ďalší diel bude baviť, lebo podľa anotácie ma vôbec neláka. Uvidíme.


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.