piatok 30. januára 2015

Chystá sa... február

Áno, minulý mesiac som vynechala. Jednak mi neprišlo, že vychádza toľko zaujímavých kúskov a jednak som ešte pozerala Queer as folk. Bože to bolo tak dávno! Takže rozhodne nevychádzalo toľko zaujímavých kúskov, aby som to písala na úkor pozerania. Chápete.
Tento mesiac vychádza pár zaujímavých kúskov, ktoré by som chcela, ale hlavne sa neviem dočkať Svůdneho zúčtovaní a Školy dobra a zla 2 :)

Kalonův pád (P.C.Cast a Kristin Cast)
Knižní klub, 3.2
Kdysi oddaný a láskyplný, poté nepřítel a zrádce: strašlivá tajemství Kalonovy minulosti byla odhalena… Bohyně Nyx je věrná, milující a spravedlivá, ale také osamělá. Z moci slunce a měsíce se proto zrodí dva bratři – zlatokřídlý Erebus, zábavný společník a dobrý přítel, a stříbrokřídlý Kalona, odvážný bojovník a vášnivý milenec. Kalona miluje svou bohyni z celého srdce, tíží ho však nejistota a užírá se žárlivostí. Stále více touží být pro Nyx tím jediným a jeho nenávist k bratrovi den ze dne sílí. Netuší, že jeho hněv může ohrozit nejen bohynino štěstí, ale i rovnováhu celého vesmíru. Na svou příležitost totiž číhá Temnota…

Školu noci mám proste rada. A tiež tie novelky k tomu. Čítala som zatiaľ síce len Draka, ale Lenobiu a Neferet mám doma a chcem aj toto.


Svůdne zúčtovaní (Wendy Higgins)
CooBoo, 4.2
Pekelné zlo ovládá svět a jeho terčem se stala osmnáctiletá Anna Whittová, napůl anděl a napůl démon. Knížata démonů se obávají, že právě ona je tím „nefilem čistého srdce“ z dávného proroctví, který je jediný může vyhnat ze zemského povrchu. A hodlají udělat všechno, co je v jejich silách, aby se jí zbavila.
Anna ví, že teď je v sázce všechno. To, jak dopadne rozhodující bitva mezi dobrem a zlem, bude záviset hlavně na ní a jejích spojencích z řad nefilů, potomků padlých andělů. Doufá, že jí sílu dodá její láska ke Kaidanovi, synovi Knížete smilstva. Tahle láska ale zároveň pro ně oba představuje smrtelné nebezpečí. Nejen pro ni je ovšem Anna ochotná všechno riskovat…
V poslední Svůdné knize, při posledním zúčtování, se nefilští přátelé naposledy spojí, aby bojovali nejen za svou vlastní svobodu, ale i za svobodu celého světa.


Záver série, ktorá mi fakt prirástla k srdcu. Už aby som ju mala!

Škola dobra a zla: Svět bez princů (Soman Chainani)
CooBoo (CZ), 4.2
Sofie a Agáta našly svůj šťastný konec a vrátily se do Gavaldonu. Ale jejich návrat domů není tak pohádkově úžasný, jak doufaly. A když si Agáta začne přát, aby si zvolila jiný šťastný konec, otevře znovu brány do světa Školy dobra a zla. Ale pohádkový svět, který se Sofií znaly, se změnil.
Čarodějnice a princezny, zloduchové a princové už nejsou nepřátelé. Všemi pravidly pohádkového světa bylo otřeseno. Zlo a dobro již proti sobě nebojuje, ale naopak spojily své síly před hrozbou hrozivého a tajemného nepřítele. Válka se blíží a Sofie a Agáta budou muset bojovat, aby obnovily mír, jinak by všechno a všichni mohli být zničeni.


V slovenčine táto kniha vychádza až v apríli. Odmietam čakať. Čakám od októbra. Stačilo. Budem to mať v češtine, no.

Nebe je všude (Jandy Nelson)
CooBoo, 4.2
Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje – poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska.
Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.


Táto obálka je strašná a rozhodne chcem slovenskú verziu, ktorá snáď bude oveľa krajšia. Hoci si na ňu dlhšie počkáme. Nevadí. Prežijem. 

Hodvábnik (Robert Galbraith)
Plus, 9.2

Keď spisovateľa Owena Quinea vyhlásia za nezvestného, jeho manželka sa obráti na súkromného detektíva Cormorana Strikea. Najskôr si myslí, že sa len na niekoľko dní vytratil, aby mohol byť osamote – ako to už v minulosti urobil – a tak od detektíva chce len, aby ho našiel a priviedol domov. Počas Strikeovho vyšetrovania sa však zistí, že v prípade ide o viac ako si Quineova manželka myslí. Nadaný autor práve dokončil „jedovatý“ rukopis knihy, ktorej vydanie by mohlo mnohým ľuďom skomplikovať alebo dokonca zničiť život. A je tak množstvo podozrivých, ktorí by mali dôvod spisovateľa umlčať... A keď Ouinea nájdu brutálne zavraždeného za bizarných okolností, začína sa boj s časom, aby pochopili motiváciu neľútostného zabijaka, vraha, aký tu doposiaľ ešte nikdy nebol.

Ani neviem, prečo som to sem zaradila. Rozhodne to neplánujem čítať. Kukučka stačila.

Spirit animals - Zrodenie legendy (Brandon Mull)
Fragment, 16.2
Vydaj sa do sveta, v ktorom každé dieťa prechádza skúškou, aby zistilo, či dokáže privolať svoje duchovné zviera. Hŕstke vyvolených, ktorí túto schopnosť majú, prinesie zväzok medzi človekom a zvieraťom výnimočné schopnosti. Stačí jeden tajomný rituál a zrodia sa zvierací sprievodcovia vlk, sokol, leopardica a panda. Budúcnosť je spečatená! V dávno zabudnutých končinách Erdasu sa totiž začala prebúdzať temná sila, ktorá sa ho chystá celý ovládnuť. Našich hrdinov a ich zvieracích sprievodcov čaká veľké dobrodružstvo...

Už dlhú dobu Fragment okrem Bohov Olympu nevydal nič dobré. Snáď to táto kniha zmení, vypadá fakt zaujímavo. 

Zakázaná hra: Lovec (L.J.Smith)
Fragment (CZ), 16.2
Když vcházela do obchodu, myslela si, že jen koupí dárek k narozeninám a zase půjde. Prodavačovy bledě modré oči ji ale zcela uhranuly. Když odcházela, v ruce nesla Hru a také mrazivou jistotu, že ten pohled neviděla naposled. Na oslavě Tomových narozenin začne Jenny společně s ostatními novou Hru hrát. Večer plný zábavy se však změní v noc hrůzy a posedlosti láskou. Hra se totiž pro sedm přátel stane novou realitou, které vládne Julian – Princ stínů. Démonický prodavač z obchodu, nemilosrdný lovec, který se nezastaví před ničím.
Zakázaná Hra začala a kdo prohraje, zaplatí…


Toto by mohlo vyjsť aj v slovenčine, L.J.Smith mám proste rada. Také moje guilty pleasure.

Čitateľ z vlaku o 6.27 (

Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. Nerobí to pre ľudí, predčítavaním vyslobodzuje slová z ukoristených stránok kníh, aby tak zavŕšil ich krutý osud. Nie je jediný, kto slovám prejavuje úctu. Vrátnik z tejto skazonosnej továrne recituje verše klasikov i vlastné a umravňuje nimi nespratníkov. Toaletárka na verejných WC Julie píše texty, ktoré povznášajú i zabávajú, ale zároveň si bez ľútosti podávajú všadeprítomnú hrubosť, hlúposť a ľahostajnosť.
Čitateľ z vlaku o 6.27 je o neviditeľných ľuďoch a priam hýri tragickými aj romantickými, humornými aj tvrdými kritickými tónmi, ale najmä ľudskosťou. Bezvýznamní románoví hrdinovia v sebe nosia príznaky našej doby, svojou existenciou však dokazujú, že ľudskosť je možná aj v podmienkach manipulácie a tvrdého konzumu. Zahraničné médiá prirovnali tento výnimočný román k dielam Jonasa Jonassona, autora svetoznámeho Starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol.




Kniha o tebe (Claire Kendalová)
Ikar, 24.2
Viete, kto vám dýcha na krk?
Si to ty.
Samozrejme, že si to ty.
Vždy je to tak.

Volá sa Rafe. Objaví sa všade, kam sa Clarissa pohne. Čaká na ňu v parku, v práci, na železničnej stanici, pred jej bytom. Rafova posadnutosť mladou ženou každým dňom narastá, jeho blízkosť naháňa Clarisse strach. Dal jej jasne najavo, že neodíde, vraj pre jej dobro. Psychopatický manipulátor Rafe sa stáva Clarissinou nočnou morou. Mladá žena sa márne dovoláva pomoci, bez dôkazu o zločine ide len o výkriky do prázdna. Ak sa chce šialenca zbaviť, musí ho usvedčiť sama, a tak si začne do denníka zaznamenávať podrobnosti o ich stretnutiach, zbierať všetko, čo by raz mohlo poslúžiť ako chýbajúci dôkaz.
Keď ju neskôr vyberú za členku poroty, vydýchne si. Súdna sieň je útočisko, kam Rafe nemá prístup. Clarissa sa na pojednávaniach dozvedá podrobnosti o prípade únosu a zneužitia mladej ženy a uvedomí si až desivú podobnosť medzi ich životmi. Rafa sa nestrasie. Šialenec si v hlave vytvoril predstavy, ktoré sa zďaleka nekončia rozprávkovo. Kam až môže zájsť posadnutosť a túžba ovládať druhých? 


Na toto sa vlastne nechystám. Ale nevyzerá to zle.
(Odrádza ma obálka)

Mesto nebeského ohňa (Cassandra Clare)
Slovart, 28.2

V epickom finále Nástrojov smrteľníkov – najpopulárnejšej mestskej fantasy súčasnosti – sa musí Clary s ostatnými Tieňolovcami postaviť najväčšiemu zlu na svete: Clarinmu bratovi.
Nočné mory sa stali skutočnosťou. Sebastianovi Morgensternovi sa podarilo rozdúchať nepokoje medzi Tieňolovcami. S Pekelnou čašou v rukách premieňa Tieňolovcov na temné stvorenia, ktoré sa musia postaviť proti vlastným rodinám i milovaným. Vystrašení Tieňolovci hľadajú útočisko v Idrise, no so všetkými bojovníkmi proti temnote za začarovanými hranicami ich domoviny, kto ochráni svet pred démonskou inváziou?
Keď sa prezradí najhrozivejšie sprisahanie proti Tieňolovcom v dejinách, Clary, Jace, Isabelle, Simon a Alec musia zutekať pred hnevom Rady. Na ceste za zbraňou schopnou zničiť Sebastiana vkročia do démonských dimenzií, kam Tieňolovci nikdy nezavítali a z ktorých sa ešte žiaden smrteľník nevrátil živý...
V šiestom a poslednom pokračovaní celosvetovo megaúspešnej ságy Nástroje smrteľníkov musia čitatelia obetovať životy obľúbených hrdinov, vzdať sa lásky, pre ktorú mnohí padli, a vyrovnať sa so zmenou sveta, ktorý už nikdy nebude taký ako predtým.


Záver jednej skvelej série. Naozaj sa teším. A to aj napriek tomu, že som sa ešte stále nedostala k piatemu dielu. Ale mám ho doma. Tak prečítam naraz. 

10 komentárov:

  1. Tak ja sa určite najviac teším na Školu noci: Kalonov pád. Už som čítala Neferetinu prokletí, takže to bude príjemný doplnok. Ďakujem za pekný prehľad. Našla som si pár zaujímavých kúskov. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kalonu mám veľmi rada, takže na jeho knihu sa teším aj ja. Ale nie je to niečo, čo budem teraz okamžite zháňať :)

      Odstrániť
  2. Na Kalonův pád se už dost těším. Sice už nemám Školu noci ráda tolik jako dřív, protože mi to přijde natahovaný, ale to neznamená, že bych si nechala ujít tuhle skvěle vypadající novelu! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám Školu noci stále rada. Ako vravím, je to také moje guilty pleasure a naozaj sa teším na posledný diel :)

      Odstrániť
  3. Veľmi sa teším na Mesto nebeského ohňa a chcem si prečítať aj Zakázanú hru ale to ma čas prvoradé je Mesto nebeského ohňa :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na to sa teším. Len musím ešte päťku prečítať :)

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Hej. Ale vydá ho Slovart a bude až v marci či apríli. Netuším

      Odstrániť
  5. Já uvažuji o Dalecké generaci - snad to nebude takové zklamání jako Závoj smutku. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa na to rozhodne nechystám. Závoj smútku stačil, odmietam čítať ďalšieho Doctora v češtine :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.