streda 7. januára 2015

Charlieho malé tajomstvá (Stephen Chbosky)

Originálny názov - The Perks of Being a Wallflower
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2012
Väzba - paperback
Počet strán - 208

Anotácia
Charlieho malé tajomstvá sú o dospievaní.
Charlieho listy sú oveľa intímnejšie ako denník, sú smutné aj veselé, tragické aj komické. Nevieme kde žije, nevieme komu píše, vieme však o svete, o ktorom píše. Snaží sa žiť svoj život najlepšie ako vie, no zároveň uteká pred jeho nástrahami a dostáva sa do sveta prvých rande, rodinných drám a nových priateľov. Sveta sexu, drog a kultovej Rocky Horror Picture Show, sveta, v ktorom je potrebná len úžasná pieseň na úžasnej ceste k nekonečnosti.

Obálka
Myslím, že sa všetci zhodneme, že je strašná. 

***

     Milý Priateľ,
netuším, kedy som o tejto knihe počula prvýkrát. Ale bolo to dávno. Dlho som ju vlastnila. Len nie a nie nájsť si čas na to, aby som to prečítala. Film som videla už dávnejšie a bola som z neho nadšená. Teraz som si ho už nepamätala a očakávania boli celkom veľké.

     Bol to vlastne veľmi spontánny nápad. Nechcelo sa mi čítať to, čo som mala a toto vyzeralo ako vítaná zmena. A jednohubka, pri ktorej nezabijem týždeň. 
     Táto kniha bola písaná veľmi svojským štýlom. Zvláštne. Človek si na to musí zvyknúť. Nie som si istá, či si túto knihu už čítal. Pokiaľ áno, tak budeš vedieť, o čom hovorím. Podstatné je, že som (hlavne na začiatku) nevedela, či mi vlastne sedí. 
     Čo sa týka postáv, Charlie mi bol celkom sympatický. Inteligentný, zlatý a strašne nevinný. Jeho chybou však bolo, že bol neuveriteľná citlivka. Nečakala som, že nájdem chlapca, ktorý bude plakať viac, než môj brat. Neverila som, že je to možné. Keby si ho poznal, súhlasil by si. Po Charlieho desiatom rozplakaní v prvej časti mi už liezol na nervy. Ale v konečnom dôsledku som ho mala rada. 
Čomu som však rozumela, pretože ja som taká istá, bola Charlieho utiahnutosť. Hlavne na začiatku, keď ešte nepoznal Sam a Patricka nevedel jednať s ľuďmi. Nerozumel ich pohnútkam či myšlienkach. 
     Mimochodom myslíš, že na každého niekde čakajú vlastní Sam a Patrick? Skvelí priatelia, ktorí sú tu vždy pre teba a ty pre nich? Aj po tom, čo urobíš nejakú blbosť? Ja som si obľúbila hlavne Patricka. On bol také zlatíčko, ale Sam bola tiež fajn. 
     Kniha je často veľmi vtipná, mnohokrát aj neplánovane. Občas rozkošné. Tiež obsahuje mnohé pekné myšlienky. Napríklad: ,,Ľudia niekedy využívajú myslenie na to, aby sa nemuseli zapájať do skutočného života." alebo V tej chvíli sme boli nekoneční. Je písaná trochu zložitejšie, ale číta sa celkom rýchlo. 

     Tiež má skvelý playlist. Na konci knihy je zoznam spomínaných kníh, filmov a seriálov, a hudby. To, že má Charlie naozaj dobrý vkus som zistila pri písaní tohoto listu. Niektoré pesničky sú naozaj skvelé.
    Vieš, čo ma však na knihe zaujalo asi najviac? Charlie všetky listy adresoval istému Priateľovi. Nikdy sme sa priamo nedozvedeli, kto ten Priateľ je, ale ja mám svoju teóriu. Podľa mňa Charlie písal tie listy sám sebe. Svojmu staršiemu ja. Čo je vlastne veľmi dobrý nápad, keď sa nad tým zamyslíš. Možno to začnem praktizovať aj ja. 
     Pokiaľ si túto knihu ešte nečítal, určite si ju nenechaj ujsť. Možno ňou nebudeš očarený tak, ako väčšina ľudí (napokon ani ja nie som), ale určite stojí za prečítanie. Mne sa naozaj páčila, hoci som z nej nepadla na zadok. A mala by som si niekedy znova pozrieť film. Myslím, že ten sa mi páčil viac. Ale to posúdim až teraz. 
     A vieš ty čo? Patrick a Charlie by boli skvelý párik! 

Tvoja priateľka            
Maťa  


14 komentárov:

  1. Mne sa kniha veľmi páčila. Charlie je zvláštny a iný a to sa mi páči. A Sam s Patrickom sú tak správne bláznivý :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Absolutně geniální! :) moc se ti tohle povedlo :) Já zatím viděla jen film, a ten mám moc ráda. Knihu jsem ještě nečetla, ale chystám se na ni :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D Bola to asi najťažšia recenzia, akú som kedy písala. A ani si nie som istá, či sa dá nazvať recenziou. Ale som spokojná :D

      Odstrániť
  3. Výborný článek, je to super nápad, napsat to takhle! :) Já jsem knížku četla anglicky a brala jsem to tak, že ty dopisy píše mně :D A Charlie má opravdu super vkus. Viděla jsi Rocky Horror Picture Show? Já mám to štěstí, že jsem své Sam a Patricky našla :) Už nějakou dobu si říkám, že mi je moji přátelé podezřele připomínají :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa ich písal samému sebe. Svojmu staršiemu ja. To, že by ich písal mne ma ani nenapadlo.
      Nevidela, nejako ma to neláka. Ale tá pesnička odtiaľ, čo bola v playliste je moc fajn :)
      Ďakujem. Samozrejme, že bol super, bol môj :D

      Odstrániť
  4. Páni! Doteraz som ani nevedela, že existuje aj kniha. Film som pozerala na dovolenke a veľmi ma zaujal. Kamoške sa nepáčil, ale podľa mňa bol super. Knihu by som si rada našla, lebo bolo pár vecí, čo mi celkom neboli jasné...Recenzia je netypická a veľmi sa mi preto rátala. Ale tá obálka! Fakt asi niekto chcel, aby to nik nečítal. :D
    (http://all-dreams-are-real.blogspot.sk/)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvelá recenzia, naozaj dobre napísaná! Asi si aj ja tú knihu prečítam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ani nevieš, akú radosť si mi tou recenziou spravila :). Skvelý nápad, podať ju takto. A som fakt rada, že sa ti knižka páčila.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nemáte túto knihu niekto na predaj? Nikde ju už neviem zohnať :(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Viem, že sa chystá dotlač, len netuším kedy. A aj na bazári sa sem-tam objaví.

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.