streda 14. januára 2015

Losing it (Cora Cormack)

Originálny názov - Losing it
Séria - Losing it
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Jota
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 248

Anotácia
„Jak to, že jsem pořád ještě panna?“ ztrápeně si opakuje každý den při pohledu do zrcadla Bliss Edwardsová, na první pohled úspěšná a bezproblémová studentka herectví obklopená množstvím přátel, kteří však absolutně netuší, čím se jejich pohledná a inteligentní kamarádka užírá. Hodlá skoncovat s panenstvím – jenže ten pravý stále ne a ne přijít.
V okamžiku, kdy se její sexem protřelá kamarádka Kelsey dozví, že Bliss není přes svůj „handicap“ ani lesbička, ani nehodlá odejít do kláštera, navleče ji do úzkých šortek a trička s tak velkým výstřihem, jaké by si samotná Bliss nikdy neoblékla. A potom ji s prohlášením „konečně si vrzneš“ odtáhne do blízkého baru, kde ji po konzumaci několika panáků na kuráž vybízí, aby si našla kvalitního milence na jedno použití. Bliss prchá zbaběle na záchod, ale cestou narazí na zajímavého mladíka jménem Garrick, zabraného do čtení Shakespeara. Neplánovaně přeskočí jiskra a Bliss má tu noc skutečně šanci prožít pohádkový sex…, ze kterého však na poslední chvíli s mnoha nepodařenými výmluvami vycouvá.
Další den ráno, první hodinu posledního semestru, Bliss málem omdlí: zjišťuje, že Garrick, který před necelými osmi hodinami ležel nahý v její posteli, je jejím novým profesorem!

Slovenská obálka sa mi v tomto prípade páči oveľa viac. Ale nepáči sa mi náš názov a okrem toho kniha ešte nevyšla. A načo by som čakala, že.



***

Napriek tomu, že New adultky nie sú zrovna mojou šálkou kávy, ale táto ma zaujala už dosť dávno. Netuším prečo, väčšinou sa takémuto typu kníh oblúkom vyhýbam . Teraz už viem prečo. Znela však inak než tie, ktoré som čítala.

Bliss bola strašne blbá. Inteligentná v školských veciach, to možno áno, to jej neberiem. Ale povedzme si otvorene. Kedy vás naposledy zaujímalo (obzvlášť v takejto knihe) aká je dobrá postava v škole??? To je dôležitá iná inteligencia. Presne tá, čo Bliss chýbala.
A to nehovorím o tom, že väčšinu knihy len vzdychala, aký je Garrick úžasný a sexy, aké má nádherné oči, vypracovené telo... Bŕŕ. Opis ako od trinásťročnej puberťáčky. 
V iných prípadoch knihu zachráni aspoň chlap. Kľúčové slovo sú "iných". Pretože tento tu Garrick nemal charizmu a zamiloval sa do Bliss na prvý pohľad. Inde aspoň učiteľ odoláva, lebo nechce prísť o prácu a podobne. Tomuto to bolo jedno. To skôr už Bliss vedela, že to nie je najlepší nápad.

Vadili mi čechizmy ako šťabajzna. Pre niečo také by som vraždila. 
Toto bolo strašne americké, hlúpe a naivné. A hlavne bez akéhokoľvek zvratu. Bolo to prvoplánové, nalinkované, všetko išlo ako po masle. Áno, splnilo sa to, že tá kniha bola iná, než new adultky, ktoré som doteraz čítala. Tie mali aspoň nejaký príbeh, aspoň hlúpe tajomstvá, ktoré bolo treba odhaliť, aby dospeli k happy endu. Tu? Nič. Žiaden príbeh, žiadna pointa, len trápne vzdychanie jeden nad druhým. A to nehovorím počas sexu. Myslím stále. Smrteľne vážne. Keby prečítate začiatok a potom koniec, tak absolútne o nič neprídete. Poprípade keby prečítate len koniec.
Táto kniha mala jediné pozitívum. Čítala sa ľahko a dosť rýchlo. Chvalabohu. 
Pokiaľ máte radi jednoduché, hlúpe, príbehy, pri ktorých netreba premýšľať, sú plné rôznych klišé a sladšie než biela čokoláda, tá kniha možno bude práve pre vás. Ale ja som mala pocit, že už nemám ďaleko od toho, aby mi začali odumierať mozgové bunky. Chúďatká.


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Knihcentrum.
Vy si môžete knihu objednať TU.

14 komentárov:

  1. Dneska jsem knížku dočetla. Super recenze! Já sama ji ohodnotila taky jednou a půl hvězdičkou. :) Jsem rádam že nejsem sama, kdo si z ní nesedl na zadek :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ich chvalabohu :D Zas ju väčšina hodnotí pozitívne. Nechápem :D

      Odstrániť
  2. I já, bych tuhle knížku nejraději roztrhala, ale naneštěstí jsem jí měla půjčenou od kamarádky, tak jsem si nemohla ulevit. I když výhoda je, že jsem nevyhodila prachy za takovou blbost. Přišlo mi, že to byla ta nejhorší knížka jakou jsem kdy četla. Nemastné, neslané. Prvních dvacet stran se mi líbilo ale pak... no myslím, že mě chápeš. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ju našťastie prečítala tak rýchlo, že som nestihla snívať o tom, ako ju vyhodím z okna :D

      Odstrániť
  3. našťastie som to začala čítať po anglicky a našťastie som to veľmi rýchlo nechala tak. ako vidím, asi som aj dobre urobila, pravdepodobne by to bola len strata času.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já o tom uvažovala a ono tohle... Dobře, když si člověk přečte tu anotaci víckrát, tak to není tak dobré jako poprvé. (A ono to má další díly?!)
    K těm čechismům - vážně tam byly? To abych začala přemýšlet o tom, že překlady Joty jsou vážně "kvalitní".

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sú... Obzvlášť ak si čítala Doctora v češtine :D Ten preklad bol príšerný :D

      Odstrániť
  5. Dobře, pochopila jsem, tuhle knížku radši vynechám. Ono už ta anotace nevypadá ani trochu lákavě. A ty ukázky, no... Já taky šílím z britskýho akcentu, ale až tak... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je sexy. Ale ja ho radšej počúvam, než čítam o tom, aký je sexy :D

      Odstrániť
  6. Ja som sa na túto knihu tešila a ty ju takto skritizuješ. :D No, ale aspoň nie si jedniná. :D
    Ale aj tak si ju plánujem prečítať. :P :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tééda a já budu asi jediná, která byla nadšená. :-D
    Ale o tom to přece je. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľa ľudí je nadšených. A to hodnotenie na GR... O.o

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.