piatok 24. mája 2013

Ríša temnoty - Tajomstvá upírov (L.J.Smith)


Séria - Ríša temnoty
Originálny názov - Night world 1: Secret Vampire
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2012
Väzba - viazaná
Počet strán - 248

Anotácia
Sedemnásťročná stredoškoláčka Poppy sa dozvedá, že trpí rakovinou slinivky brušnej a zostáva jej pár týždňov života. Musí sa zmieriť s ortieľom neúprosnej diagnózy alebo existuje možnosť záchrany? James, Poppin priateľ, ktorý ju tajne miluje, jej ponúkne nesmrteľnú existenciu v Ríši temnoty.
Zákon Ríše temnoty je absolútne jasný: ľudia sa nikdy nesmú dozvedieť, že ríša existuje, a jej príslušníci sa nesmú zamilovať do človeka. Porušenie zákona má strašné následky.

Obálka

Je krásna. Modelka na obálke mi nijako nevadí a ten dym je D.O.K.O.N.A.L.Ý. Ešteže je aj na ostatných obálkach série. Je tak nádherný. Aj jablko sa mi páči, ale... nepripadá vám to podobné ako na Súmraku? Ale je oveľa krajšia ako originál.



Jablko na obálke nie je jediné, čo mi pripomínalo niečo iné. Kniha mala niečo z Upírskych denníkov (jasné, písala to tá istá autorka, ale predsa...), čo neviem, či vždy bolo najlepšie a aj z Twilightu. Respektíve asi skôr Twilight z tohoto, nakoľko toto bolo vydané skôr.




Čo sa týka postáv, tak tam boli tri hlavné. Poppy, James a Poppyno dvojča Phil. Mala som ich rada všetkých, ale ani jeden mi nejako moc neprirástol k srdcu. Jamesa som si zozačiatku obľúbila, potom mi začalo vadiť, že neznáša to, čím je. Takže celý Stefan a Edward... 
Poppy mi bolo veľmi ľúto. Bolo to milé fajn dievča a rakovina je sviňa. To si nikto nezaslúži. 
Phila mi bolo tiež veľmi ľúto. Umierala mu sestra. Ale občas bol vážne strašne iracionálny. Ale bol to sympaťák.
A možno som sa práve rozhodla, že ho mám najradšej ;)

Knihu som si rýchlo obľúbila. Nič svetoborné, no napriek tomu fajn. 

Akurát mi vadilo, že som mala dojem, že nečítam nič nové. Upíry boli ako z Upírskych denníkov, dej sa skoro celý točil okolo rakoviny a Poppynej premeny a ja som vedela dopredu odhadnuť dej. Bola tam len jedná dejová línia, čo bola občas dosť veľká nuda. Ale aspoň nikto necical zvieratká. Akurát koniec to tak akosi oživil. To veľké odhalenie... (aspoň teda mňa by to ani nenapadlo, čo sú zač ;))

Ja som sa strašne smiala na myšlienke, že keby dali Poppyne telo cez premenu spáliť a nie pochovať. Trocha čierného humoru a ja som mala o zábavu postarané celú knihu :D 

Viem, že väčšina z vás nie je veľkým fanúšikom Smithovej, nie je synonimom kvality, ale ja ju mám veľmi rada. Keď od nej niečo výjde, tak ja si to proste musím prečítať. Čítala som od nej všetky série, ktoré jej na Slovensku vyšli a mám ich rada. Mám na ňu proste slabosť. Takže toto som si proste musela prečítať. A Ríša temnoty mala ešte navyše aj pozitívne ohlasy. Takže som sa knihy nevedela dočkať.

A viete čo? Nesklamala. Je fakt, že som od nej neočakávala zázraky, predsa len Smithovú už poznám a viem, že tá píše hlavne také oddychovky. Zhltnem ich vždy na jeden šup. A hlavne rýchlo. Napriek občasnej nude kniha nebola zlá, hoci nemám dojem, že by mi niečo dala.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fragment
Môžete si ju objednať TU.

Kam ďalej?

2 komentáre:

  1. Súhlasím 8) Kniha sa čítala dobre, ale všetko tu už bolo. Napriek tomu sa mi práve táto séria zatiaľ páči od autorky najviac. A že každá časť je o niekom inom, to je dobré oživenie 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne práveže trochu vadí, že každá je o niekom inom. Možno by som bola zvedavá, ako budú pokračovať životom oni...

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.