piatok 10. mája 2013

V kůži supermodelky (Meg Cabotová)

Séria - V kůži supermodelky
Originálny názov - Airhead
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Knižní klub
Rok vydania - 2009
Väzba - pevná
Počet strán - 256

Anotácia
Šestnáctiletá Em Wattsová je newyorská středoškolačka, která má v hlavě především počítače a spolužáka Christophera, se kterým si rozumí nejlíp z celé školy. Když spolu s ním Em doprovází mladší sestru na slavnostní otevření nového obchodního domu, tragickou nehodou začíná zlý sen, jehož kulisy si lze jen stěží představit. Poté, co se ocitá na nemocničním lůžku na kapačkách a v drátcích, totiž zjišťuje, že už není sama sebou – a to doslova. Je to v cizím, pěstěném těle stále ještě ona, či někdo úplně jiný? Proč má najednou jiný hlas, jinou tvář, jiné chutě i známé? Kdo za tou přeměnou stojí a co tím sleduje? Zajímá už lidi jen to, kým je tahle pacientka navenek, anebo jim nepřestane záležet na tom, kdo se skrývá uvnitř? Dá se vůbec naskočit do rozjetého vlaku existence, kterou až dosud žil někdo jiný? A hlavně – co Christopher, pokud se mu to vůbec dá sdělit?

Obálka
Nepáči sa mi. Nepáčia sa mi farby so akých je ladená, resp. font písma a farba. A modelka na knihe v šatách, čo vypadajú ako nočná košela. Kebyže hodnotím hviezdičkami aj obálku, tak viac, ako dvoma hviezdičkami by som ju určite neohodnotila...


O čo ide?
Potom, ako na otvorení nového obchodného domu na Em padne obrazovka, sa Em prebudí v cudzom tele. A nie nejakom ledajakom. Jej nové telo nebolo nikoho iného ako najznámejšej supermodelky Nikki Howardovej. Samozrejme, že pre dievča, ktoré ledva vie, že existuje niečo ako Vogue to nie je najlepšia voľba. 

Postavy
Em mi zozačiatku pripomínala Samanthu z Typického amerického dievčaťa, ale potom som si ju obľúbila. Hoci bola tak trochu šialená. Škola sem, škola tam, keď patrila k najbohatším ľuďom sveta a určite nemusela do konca života pracovať. Teda inak, ako modelka. Čo som jej moc nezávidela. Sama nemala nijaké skúsenosti a keď ju začali naháňať dvanásťročné slečinky kvôli autogramu, asi to nebolo bohviečo. Nikki mala celý život na to, aby si zvykla, ale Em si musela zvykať zo dňa na deň. Ale predsa len. Vypadala dokonalo. Pre nás, ktoré trpíme všeliakými komplexami to je ako splnený sen. A keď k tomu prirátala tie prekrásne šaty čo mohla nosiť (nie, nie tie na obálke), tak čo sa má ona čo sťažovať? Čo sa mi páčilo bolo, že Em a Nikki boli úplne odlišné. Okrem mesta v ktorom bývali nemali nič spoločné. Nemám totiž rada tie hlúpe, povýšenecké, povrchné, naivné celebritky, ktoré sa preslávili jedine tým, že majú slávnych rodičov a že sú na mol častejšie ako triezvi. Nikkina najlepšia kamarátka bola presne ten typ, ale aspoň bola milá. A hoci zozačiatku neašpirovala na moju obľúbenú postavu, tak potom som si ju obľúbila. Brandon Stark (jeden z mnohých Nikkiných frajerov) bol strašne ukrivdený chudáčik, takže som mala chuť mu na to dať pádny dôvod. Emina sestra Frida bola v podstate v pohode, ale jej túžba dostať sa k roztlieskavačkam a sledovať najnovšie módne trendy (veď to by bola tragédia mať kabelku z minulej kolekcie! To aby človek chodil kanálmi!). Christopher mi bol sympaticky a preklínala som kadekoho, že mu Em nemôže povedať čo a ako. 

Meg mám rada. A hoci som od nej toľko toho nečítala (hoci väčšinu kníh, čo vyšli v slovenčine), tak som od nej nečítala ešte nič, čo by sa mi nepáčilo. Táto kniha na tom nebola inak. Meg píše originálne, má svoj vlastný štýl a nemáte dojem, že jej knihy sú ako cez kopirák. Supermodelka je super. Chápem, že to nemusí baviť každú, ale vďaka Em to nebola typická kniha z prostredia smotánky. Nehovorím, že kniha je to najlepšie čo som kedy čítala, ale je to proste super oddychovka. Knihu babám odporúčam, minimálne nemá čo pokaziť. Čoskoro si musím prečítať aj pokračovania, ktoré vyšli pod názvami Jmenuju se Nikki a Na útěku. Som zvedavá, čo pre mňa Meg pripraví ako ďalšie. A tiež sa chystám na Mediatora. Ale čo tu budem toľko vykecávať a opakovať sa, tu je proste hodnotenie.


Kam ďalej?

5 komentárov:

  1. Na knihu sa chystám, ale nehrniem sa do nej. Cabotová je fajn, ale nie je u mňa na vrchole obľúbencov. Asi za to, že som čítala zatiaľ len Typické americké dievča a 1. diel Princezniných denníkov, tak možno toto sa mi bude páčiť viac 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Celkom dobrá séria, ešte si musím prečítať trojku, ale myslím si, že na Mediátora a na Denníky princeznej to nemá :D :D To sú moje srdcovky a vždy aj zostanú :D
    Ani Typické americké dievča nebolo zlé, a Keď preskočí iskra a Môj sused je božský sa tiež stalo, boli tam celkom dobré hlášky.
    Meg je pre mňa niečo ako Rowlingová :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Četla jsem dva díly kromě Na útěku,první mě velmi zaujal,ale druhý byl strašně špatně přeložený!Teda do češtiny,ale to je něco strašného!Přeložena byla takovými hovorovými výrazy.Někdy to mám sice ráda,ale tady to bylo odfláknuté...Takže mě dost znechutilo,ale příběh je božský :))).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Četla jsem dva díly kromě Na útěku,první mě velmi zaujal,ale druhý byl strašně špatně přeložený!Teda do češtiny,ale to je něco strašného!Přeložena byla takovými hovorovými výrazy.Někdy to mám sice ráda,ale tady to bylo odfláknuté...Takže mě dost znechutilo,ale příběh je božský :))).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Od V kůži supermodelky jsem nic nečekala a tím víc mě překvapilo, když se mi kniha líbila. A to hodně! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.