sobota 18. mája 2013

Som roztrieštená (Tahereh Mafi)

Originálny názov - Shatter me
Séria - Som roztrieštená
Diel - prvý
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 228

Anotácia
Juliette trávi stovky dní zatvorená v betónovej cele. Pre svojich blízkych, spolužiakov a rodičov predstavuje hrozbu, ktorú je treba pred svetom ukrývať. Keď sa jej niekto dotkne, začnú sa diať nebezpečné veci... Nikto nevie, prečo je Juliettin dotyk smrteľný, no nový systém s ňou má veľké plány. Juliettina predstava je celkom iná. Jej dotyk je jej silou, no na to, ako s ňou naložiť príde až po tom, čo do jej života vstúpi Adam – chlapec s tetovaním vtáka na hrudi...

Obálka
Dotyk Julii (Shatter Me, #1)
Spočiatku sa mi veľmi nepáčila. Pripomína mi zrkadlo zlej královnej. Naživo je však krásna. Krajšia než originál, hoci u mňa stále vyhrávajú Poliaci. Každopádne, ten font písma čo máme na knihe vystihuje knihu tak, ako sa to stane málokedy,

Postavy
Juliette mi nesadla. Ako Adam veľa krát povedal, bola priveľmi dobrá. Také ja nemusím. Chápem, že nemala v povahe nikomu ubližovať, napriek jej daru (alebo prekliatiu, ako to ona nazývala). Ja by som ho asi viac využívala, ale tak jej vec. Avšak v toľkých ohľadoch si mohla uľahčiť život. Nemala ho najľahší. či už v tej betónovej cele alebo keď ešte chodila do školy a decká sa jej oblúkom vyhýbali, že je netvor.
Potom sú tu dvaja chalani - už spomínaný Adam a Warner. V mnohom mi pripomínali Thora a Lokiho (ja viem, už mi z toho šibe). Obaja mi boli veľmi sympatickí, oboch som si obľúbila. Adam ako Thor milý, záleží mu na iných (Juliette - Jane), riskuje vlastný život aby ju zachránil. A miluje ju. Na druhej strane Warner ako Loki. Sexi chlap, čo chce ovládnuť svet a nezastaví sa pred ničím. Zozačiatku bol Warner moja najobľúbenejšia postava. Potom mi prišiel zúfalý a zaslepený, takže asi predsa len nemá toľko spoločného s Lokim. A pointa? Som team Adam! :D

A aby super chalanov nebolo málo, tak veľmi sympatický bol aj Kenji a Adamov mladší brat James, ktorý bol veľmi zlatý. Osôb ženského pohlavia sa tam veľa nevyskytovalo.


Môj názor
Strašne mi vadili tie popreškrtavané vety. Spočiatku sa objavovali tak na každej strane, ale potom chvalabohu to postupne mizlo až sa to tam objavilo zriedka. Čítali sa mi zle, ale keby sa objavovali len v jej denníku, tak nepoviem ani pol slova. 
Ďalej čo mi vadilo (možno to boloa taká malichernosť a predsa ma to dosť iritovalo), boli čísla. Niežeby boli napísané slovom, všetky tam boli číslami. A keď sa tam 20x objavilo 10 prstami, 2 očami, 4 oknami a iné, tak mi to poriadne liezlo na nervy.

A toto je to jediné, čo mi na knihe vadilo. Dobre, tak začiatok ma bavil o trochu menej (tie Juliettine myšlienkové pochody... ach jaj!), ale inak som sa aj ja zaradila do nespočetného radu fanúšikov tejto série. Dej sa mi veľmi páčil, bolo to také "neopozerané", proste iné ako čokoľvek, čo som kedy čítala. Bola som z nej úplne nadšená, nedočkavo som prevracala jednu stránku za druhou v očakávaní, čo pre nás autorka prichystala ďalej. Neviem sa dočkať pokračovaní! Konečne som pochopila, čo je na nej také skvelé, čo s ňou všetci majú. A viete čo? To sa ťažko vysvetľuje musíte si to prečítať!


Momentálne v Amerike vyšli dva diely - Shatter me a Unravel me a tiež jedna e-novela Destroy me. Unravel me by u nás malo výjsť v auguste. Názov tretieho dielu ešte zverejnený nie je, avšak mal by výjsť v januári budúceho roku. 

Hodnotenie sa mi dáva fakt ťažko. Strašne by som chcela dať knihe plný počet hviezdičiek, ale proste nemôžem.



Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media
Knihu si môžete objednať TU.

Kam ďalej?

8 komentárov:

  1. Tak to s tými číslami by som asi nezvládla, rozhodne by mi to veľmi vadilo. Ale, ináč kniha vyzerá byť super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa tá kniha nepáči. Prečítala som si v kníhkupectve (zase) prvú vetu s tým, že to proste nebude to. Pridaj k tomu ešte veľmi dobrú hrdinku, ktorá nikomu nechce ublížiť. Nie tak úplne úplného záporáka. Fakt, že to má pokračovanie. A ja mám asi štyri eurá + zákaz čítať viac kníh naraz, vraj je to školivé.
    No ja si to proste neprečítam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa najviac páčia práve tie preškrtané vety a monológy Juliette 8D Ona je chúďa taká mimo, mať jej schopnosť, už by som každého pozabíjala 8D Pripomína mi veľmi Jean Grey z X-menov. Adam je zlatíčko a Warner psychopat 8D Kniha sa mi veľmi páčila 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež by som každého pozabíjala :D A Warner až taký psychopat nebol ;)

      Odstrániť
  4. I mě se velice líbila, taktéž i její pokračování a neskutečně se těším i na třetí, poslední díl.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. S odstupom času si to myslím tiež, ale vtedy mi to vadilo. Potom som si zvykla :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.