streda 13. marca 2013

Demonata - Lord Zarmut (Darren Shan)

Séria - Demonata
Originálny názov - Lord Loss
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 392

Anotácia
Výstraha: príbeh tínedžera Grubbsa Gradyho naozaj nie je pre slabé povahy. Keby si Grubbs Grady mohol vybrať, prežíval by celkom iný život. On však nemá na výber. Narodil sa do zvláštnej rodiny, ktorej osudom je bojovať s temnotou. Veľmi často v tom boji Gradyovci strácajú svojich členov. Grubbs Grady nikdy nemal rád šach, hru, do ktorej ho nútili rodičia. Až teraz, keď je na svete takmer celkom sám, zisťuje, že obyčajná šachovnica môže byť bránou k najstrašnejšiemu zlu.

Postavy
V tejto knihe sa akoby roztrhlo vrece so strašnými menami. No uznajte, kto už dá svojim deťom mená Grubitsch alebo Greteld? A čo Žila a Tepna? Uff...
Myslím, že aj napriek hroznému menu Grubbs je super chalan a bolo mi ho ľúto. Na druhej strane, častokrát sa správal ako korunovaný idiot. Je to však ťažké, lebo nikdy neviete ako by ste sa v danej situácii zachovali vy. Veď koľkokrát prekvapíme svojimi rozhodnutiami aj sami seba?
Dervish bol tiež veľmi sympatický. Je super aký bol vždy milý a trpezlivý. Za každých okolností.
Bill-Y sa mi veľmi nepáčil. Neviem presne vysvetliť čo konkrétne mi na ňom vadilo, ale proste mi celkovo nesadol.
Nuž a Meera bola tiež super len škoda, že sme si jej priveľmi neužili.

Môj názor
Priznávam, že je to prvá kniha od Darrena, ktorú som čítala. Séria Darrena Shana má desné obálky, ako asi pre desaťročných chalanov (teraz nechcem nikoho uraziť) a navyše ma pri nej odradil už len názov prvej knihy. Neznášam. Cirkusy. Nikdy som ich nemala rada a nikdy ani nebudem. Preto sa neviem donútiť čítať to.
Po tejto krátkej kultúrnej vsuvke sa dostávam už k tejto knihe. Začnem obálkou. Tá je úžasná. Nielen graficky ale aj na dotyk. Taká hladká...ááách :D
Nie je veľa autorov, ktorí dobre píšu v prítomnom čase. Sama uznávam, že je to veľmi zložité. Ja keď som to v pár poviedkach skúšala, tak som z prítomného skackala do minulého a späť. Proste taký miš-maš. Darren to ale dokázal a bolo to super :)
Teraz idem k šachu. Bol v knihe dosť podstatný a napriek tomu, že som odzačiatku vedela, že tam hrá nejakú veľmi dôležitú úlohu, tak ma to moc nebralo. Odhliadnuc od toho, že šach som kedysi hrala a teraz už ovládam len to, ktorá figúrka ide akým pohybom. Veľmi ma nebavil. No a v tejto knihe to bolo ešte dôležitejšie ako som si spočiatku myslela. Veď kto by si pomyslel pravý dôvod ich posadnutosti, pravda?
A konečne kniha ako celok. Je to jedna z mála kníh, ktoré aspoň mňa zaujali naozaj od prvej stránky. Začiatok bol super, potom sa to trocha pokazilo. Keď nad tým tak rozmýšľam, tak asi odvtedy, čo sa tam objavil Bill-Y (vidíte? Ďalšia blbá... no, tentokrát prezývka). A po tom veľkom objave-omyle to bolo zasa super.

Demonata 2 - Zlodej z temnoty
Ako väčšina kníh, aj táto má tisícpäťsto pokračovaní (v Čechách ich vyšlo už päť a podľa Goodreads ich vyšlo v Amerike už desať. A ktovie či je už koniec...) a u nás v apríli. Aj vy mávate problém nájsť knihy, ktoré nemajú pokračovania? Nakoľko aj knihy, ktoré pokračovať nemajú nás nimi prekvapia.
Každopádne, anotácia:
Kernel je tínedžer so zvláštnym nadaním - vidí vo vzduchu farebné svetlá, a keď sa sústredí, dokáže z nich poskladať rôzne tvary. Jedného dňa však zo svetiel vytvorí okno, vyskočí z neho démon a vtiahne ho do inej dimenzie. Kernel sa síce vráti do vlastného sveta, no vôbec si nepamätá, čo sa stalo. Spolu s ním však zmizol aj jeho mladší brat, ktorého zrejme uniesol démon. Život celej rodiny je ohrozený, nepomôže ani to, keď sa presťahujú do iného mesta. Kernel pomaly objavuje svoje schopnosti a zisťuje, že jeho poslaním je loviť zákerných démonov.
Na pokračovanie sa teším, vypadá to zaujímavo. 


Ku koncu som sa naozaj bavila. Kniha bola super a dostáva zaslúžených

2 komentáre:

  1. Chystala som sa voľakedy čítať to 8) aj som čítala ukážku, čo sa mi lúbila, ale neviem kedy sa k tomuto dostanem, lebo až tak ma to nezaujalo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak ja som to našla v knižnici, ale kúpiť by som si to nekúpila... ja ukážky nikdy nečítam :D lebo ptm musím skončiť :/

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.