piatok 15. februára 2013

Čísla (Rachel Wardová)

Originálny názov - Numbers
Séria - Čísla
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Egmont
Rok vydania - 2011
Väzba - brožovaná
Počet strán - 320

Anotácia
Jem už od malička vidí v očiach ľudí čísla. Čo tie čísla vlastne znamenajú, pochopí v deň keď sa jej matka predávkuje drogami – sú to dáta, keď ľudia, ktorým sa díva do očí, zomrú. Život je pre Jem ťažký, sťahuje sa od jednej pestúnky k druhej a všade si pripadá ako cudzinec. Všetko sa zmení, keď stretne chlapca, ktorého volajú Pavúk. Svet je zrazu omnoho krajší. Potulujú sa spolu po Londýne, zhovárajú sa a pomaly zbližujú. Na jednom výlete však Jem pozná, že sa blíži veľké nešťastie, ktoré navždy otrasie ich životmi...

Postavy
Myslím, že Jem to mala v živote veľmi ťažké a určite by som nechcela mať jej schopnosť vidieť v očiach ľudí, kedy umrú. Predstavte si, že sa pozrete do očí svojim rodičom, kamarátom, frajerovi/frajerke a uvidíte tam dátum ich smrti. A vlastne som si celkom obľúbila aj Pavúka. Čo mimochodom, kto by sa chcel volať Pavúk?

Chceli by ste vedieť kedy umriete?
Presne nad týmto som rozmýšľala pri čítaní knihy. Či by som chcela, alebo nechcela vedieť, kedy umrem, keby som mala možnosť. Po dôkladnej úvahe som dospela k záveru, že nie ;) Chápete, na smrť na pripraviť proste nedá a iba by som sa zbytočne stresovala. Kebyže mi niekto povie, že zajtra umrem, fakticky neviem, čo by sa zmenilo. Urobila by som niečo špeciálne? Do Londýna alebo LA by som zrejme neodcestovala, tak čo... Nie som veľmi spoločenská, radšej trávim čas sama v posteli s knihou v ruke.

Môj názor
Toto bola kniha, ktorá mi pripomínala veľa iných kníh - Škaredých (začiatok), Rezistenciu (tie nezmyselné hádky) aj Motýlika (ťažkosť toho života).
Pri čítaní som doslova cítila tú ťažobu, zložitosť, nespravodlivosť voči Jem a Pavúkovi. Hádam nikdy som nečítala knihu, ktorá by bola tak nereálna, ale zároveň tak skutočná. Cítila som, akoby som tam bola tiež, dalo sa tam jednoducho vctítiť. Vyvolávala vo mne taký súcit ako naposledy kniha Motýlik. Čo bola kniha o dievčine závislej od drog. Ako ju a jej priateľov vtrhlo do seba to svinstvo.
Hneď na začiatku bol komentár: Táto kniha vám nedá spať. Je ako pravý thriller - pútava a znepokojujúca. Rachel Wardová prichádza s desivými, a predsa úplne reálnymi možnosťami, vďaka ktorým tento román osloví každého z nás. Je nezabudnuteľný. Blíži sa vaše číslo? - Barry Cunningham.
Málokedy sa nájde niečo, čo by knihu až tak vystihovalo a ja by som s tým až tak súhlasila. Chápete? Desivé a predsa úplne reálne možnosti. Sama by som to nevystihla lepšie.
Kniha sa mi však páčila. Koniec bol fakt strašný, úplne ma šokoval a pokiaľ ste to nečítali, tak nemáte ani šajnu o tom, o čom hovorím. A tí, čo ste čítali, tak možno aj tak neuhádnete, o čom hovorím. Hej, hej. Posledná veta, dve. Nevedela som, či sa smiať, plakať, alebo len neveriacky čumieť doblba... Gŕŕ!!!


Kam ďalej?

5 komentárov:

  1. Huh, toto si URČITE (už aj kúpim!) prečítam, som nerada, keď vlastne netuším o čom presne točíš. :D (pripisujem na zoznam veľmi chcených)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prečo sa volá Pavúk? Bože, radšej to nebudem čítať, lebo sa prejaví moja arachnofóbia 8D
    Ale nie, na toto sa chystám, je to pripravené v PC 8P Ten námet sa mi veľmi páči 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, aj mne ;) Netuším. Ja som to meno nevymyslela ;)

      Odstrániť
  3. Fú....ten tvoj názor je neskutočný! Veľmi zaujímavé, a takéto psycho knihy, ak sa tak dá nazvať milujem! Ani nejdem rozmýšľať,zapisujem si ju do wishlistu....Príde mi dokonalá už len z anotácie, a toto je fakt môj žáner!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Je to silná kniha :) Fakt, nekecám.. brečela jsem u ní.. jednou kvůli strašné nespravedlivosti a pak zas od štěstí. Doporučuji.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.