sobota 2. marca 2013

Anna krví oděná (Kendare Blake)

Originálny názov - Anna dressed in blood
Séria - Anna
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Baronet
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 271

Anotácia
Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov. Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.

Postavy
Cas mi bol odzačiatku sympatický. A páčilo sa mi, že v takom mladom veku poloval na mŕtvych. Komu by sa to nezdalo príťažlivé, pravda? :D Nechápem, prečo si myslel, že je nezaujímavý. Mne sa páčil a to ani neviem ako vypadá. :D
Anna sa mi tiež páčila. Pripomínala mi malé, stratené, zúfalé, prestrašené dievčatko, ktoré nevie čo má robiť a ktoré sa vie razom premeniť na najničivejšiu silu. A bolo mi strašne ľúto ako umrela. Bolo to brutál.
A nikdy ste nevedeli, ako sa Anna najbližšie zachová. To bolo super, nemám rada postavy, z ktorých sa dá čítať ako z otvorenej knihy.
Ale odzačiatku som bola v tom, že Anna a Cas by boli veľmi pekný párik... keby Anna žila alebo keby bol Cas mŕtvy. Takto by to veľmi nefungovalo.
Carmel mi z nejakého dôvodu vadila už viac. Hoci zakaždým, čo som prečítala jej meno ma napadol karamel. Navyše ako asi každá baba som aj ja mala obdobie, kedy som aj ja fičala na takých tých amerických stredoškolských komédiach . Taký ten typ že - Hviezda školy, samozrejme kapitánka roztlieskavačiek a najkrajšia baba na škole, ktorá chodí s najkrajším chalanom na škole, kapitánom školského futbalového mužstva, po ktorom šalejú všetky baby a šikanuje hlavnú hrdinku, poštve proti nej celú školu, ale tá má takých skvelých, úžasných, verných kamarátov, že s ich pomocou ju nakope do zadku, najlepšie na školskom plese, kde čírou náhodou hlavná hrdinka sa stane královnou.
To mám teda ako vážne veriť, že Carmel bola taká milučká, dobručká, ako sa javila v knihe? Alebo to bolo len preto, že hlavným hrdinom bol chalan? Taký je proste môj skromný názor na ňu.
Na druhej strane som ju aj obdivovala za to, že sa nebála. Ja kebyže zistím, že niekde straší, tak sa tomu domu na kilometre vyhnem.
Rovnako, ako Carmel vo mne evokovala karamel, ak Mrorfran morfín.
Thomas bol v pohode a Mikea, Chasea a Willa som nemala rada.

Môj názor
Na Annu som sa veľmi dlho tešila, ešte predtým než blogy zaplavili samé pozitívne recenzie. Vlastne, táto nebude veľmi iná.
Čo sa týka obálky môj (a všetkých ostatných) názor poznáte, pretože tá obálka je naprosto geniálna. Som taká rada, že Baronet zanechal tie pôvodné.
Anna mi prišla ako jedna z kníh, na ktorých ani neviete, čo je na nich také úžasné a predsa ste z nej úplne nadšení. Nepatrí ku knihám, na ktorých je vzrušujúcejšia obálka než obsah. Rozhodne sa oplatí prečítať si ju.
Nebol problém ani to, že knihu napísala žena, hoci bol hlavný hrdina chalan. Verila som jej každé slovo :)
Absolútne neľutujem, že som si knihu kúpila, pretože jediná chyba, akú kniha mala, bolo to, že to skončilo.

Dívka z nočních můr
Uběhly už celé měsíce od chvíle, kdy přízračná Anna Korlovová otevřela dveře do pekla ve svém sklepě a zmizela v něm, ale lovec duchů Cas Lowood to nemůže překonat.Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít - a netoulal se jen světem jako polomrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval. Vidí teď Annu všude, někdy ve vidinách a někdy v nočních můrách. Ale je tu něco zneklidňujícího - nejsou to jenom sny. Zdá se, že Anna prožívá muka. Kdykoliv se objeví, je trýzněna stále novými a pokaždé hrůznějšími způsoby. Cas neví, co se s ní stalo, když zmizela v pekle, ale ví, že ať už se jí děje cokoliv, nezaslouží si to. Anna nejednou zachránila Case a je na čase, aby jí oplatil laskavost.

Kniha by mala výjsť 16.5 a aj mám o mesiac aj čosi narodeniny, takže už viem, čo chcem :) A možno si ju zaobstarám už skôr, lebo sa jej neviem dočkať.

Kniha dostáva zaslúžených


Kam ďalej?

9 komentárov:

  1. Panebože, ďalšia recenzia, vďaka ktorej začnem vrieskať, že potrebujem knihu, i keď je evidentné, že mám čo čítať.
    Anna má úžasnú, dokonalú obálku, námet duchov mi príde vhod, je akurátny, neotrepaný a lovec...mňam. Dokonalá kombinácia.
    Tie mená sú tiež božské.
    Anna je moje obľúbené meno a teraz ho vídam takmer všade, u každej knihy, Carmel by bola tiež karamel a dobre by som sa chechtala. :D
    CHCEM! :D Vďaka, za recenziu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. viem, tiez som ju proste MUSELA MAT!!! uplne s tebou suhlasim :)

      Odstrániť
  2. To znie úžasne 8) Rozhodne ju budem čítať! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmmm... myslím, že som ešte nenašla nejakú vyslovene negatívnu recenziu na túto knihu. Musím sa do nej pustiť jedného dňa :) aj keď najradšej by som mala svoju doma, ale asi to budem musieť vyriešiť mobilom a počítačom. :-/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Knihu zbožňujem a už sa neviem dočkať pokračovania, ktoré ako mi dnes oznámila SMS z kníhkupectva, je už na ceste ku mne :D BTW Obálka je geniálna.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kniha semi vážně líbí! :) Náhodou je na mém seznamu k vánocům :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Můj vztah ke knížce se velmi rozvíjel a měnil. Zpočátku jsem byla unešená z obálky, po přečtení anotace nadšení trochu opadlo, ale postupně s přibývajícími recenzemi po ní začínám docela dost toužit. Bohužel totiž patřím k těm, kteří knížku ještě nečetli :(.
    Jak jsem psala, obálka je lákadlem snad pro každého, strašidelné příběhy má ráda spousta lidí, zatím to nevypadá na nekonečnou sérii.. tolik skvělých atributů najednou, co? :D
    Pokud se ale můžu vyjádřit například k tomu slovníku-vždycky když v knize narazím na něco ,,ostřejšího" řeknu si, že je sice pravda, že se tak doopravdy mluví (nikdo nemluví přesně a jen spisovně), ale mě to při čtení ruší a odvádí pozornost :/.
    Jinak za recenzi děkuju, zvedla mi úsudek k této knížce ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, knižku odporúčam a má len dva diely, takže určite nie nekonečná séria :)
      Ja sa za strašidelnými príbehmi veľmi nezbláznim a kniha ma lákala predovšetkým obálkou, ale stála za to :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.