utorok 20. mája 2014

Half bad - Polozlý (Sally Greenová)

Originálny názov - Half bad
Séria - Half bad
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2014
Forma - paperback
Počet strán - 352

Anotácia
Nathanovi v žilách koluje dvojaká krv. Splodený zo zakázanej lásky medzi bielou čarodejnicou a najkrutejším a najmocnejším čiernym čarodejníkom uniká pred celým svetom. Mal radšej zomrieť pri narodení, ako si to želala rada Bielych čarodejníc. Nechceného polovičiaka čaká krutý osud. Pre večný boj medzi bielymi a čiernymi čarodejnicami bude žiť ako štvaná zver až do svojich sedemnástych narodenín. Vtedy sa rozhodne, na ktorú stranu skutočne patrí. Pod jednou podmienkou. Musí prijať tri dary a napiť sa krvi svojho predka, inak ho čaká smrť. Nathanova matka si však po jeho narodení siahla na život a o otcovi už dlhé roky nik nepočul. Nezostáva mu nič iné, len sa pokúsiť o nemožné – nájsť najobávanejšieho čierneho čarodejníka na svete. Ale ako, keď nemôže veriť ani svojej láske?

Obálka
Mne sa hrozne moc páči. Keď mi kniha prišla, tak som sa ňou ešte dlho kochala. Spredu čierna, zozadu biela. Krásne to vystihuje knižku. A aj font a farebná kombinácia na Half bad je dokonalá.

***

Táto knižka ma zaujala okamžite. Samozrejme svojou obálkou, ale aj zaujímavou anotáciou. Keď mi prišla domov a ja som si ju poobdivovala, tak som sa na ňu tešila ešte viac. 
Tentokrát som nebola veľmi sklamaná.


Nathan mi veľmi rýchlo začal liezť na nervy. Áno, bolo mi ho ľúto, všetky tie nariadenia okolo neho boli hlúpe, ale nevedela som si ho obľúbiť. Na môj vkus bol priveľmi hlúpy. Nemám rada hlúpe postavy. Hlúpych ľudí je dosť aj v skutočnom svete.
Zato som si obľúbila Arrana a mrzí ma, že tam nedostal veľmi veľa priestoru. Bol úžasný, zlatý a chcela by som takého brata! 
Ak si pre niečo máte túto knihu prečítať, tak je to Gabriel, ktorého som si totálne zamilovala a zaradila ho k svojím zlatíčkam. On bol tak kjút! Hoci ak mám byť úprimná, tak čiastočne (no dobre, docela dosť) môže za to Rose a to, čo Nathanovi o ňom vravela a ja som z toho bola v siedmom nebi. 

Kniha je rozdelená na šesť častí a ja som už pri prvej bola dosť zarazená. Bola totiž písaná v druhej osobe. Netušíme, kto ju písal (viete, ako to myslím), skrátka to bolo také: Sedíš vľavo. Prikývneš. Ale na to som si zvykla prekvapivo rýchlo a nakoniec som si až v polke druhej časti všimla, že už je to písané v prvej osobe. A to to bolo tak písané už od začiatku druhej. V tretej časti bola v druhej osobe písaná len prvá kapitola, potom to bolo už všetko normálne. Niežeby mi to nejako prekážalo, ale nepochopila som prečo. Keď už teda chcela neobvykle písať v druhej osobe, tak dobre, prečo nie? Ale takto to striedať a meniť? Načo? Podľa mňa sa to vyhlo akémukoľvek účinku.


Na to, že biele čarodejnice mali byť logicky tie dobré, tak mi prišli oveľa horšie. V čom boli biele? V čom boli oni tie dobré? Namýšľali si, že sú niečo viac, čierne prenasledovali. Vymýšľali si vlastné pravidlá s tým, že to je to nadradené. Už dávno sa odklonili od svojich ideálov a pod zástierkou a presviedčaním vôbec nevideli, čo sa z nich stalo. Boli kruté a neskutočne pokrytecké. Ja mám síce záporákov rada, ale nie takéto hnusné pokrytecké bosorky. 

Prečo musí byť všade narvaná romantická zápletka? Táto bola úplne zbytočná, zbytočne dej kazila, bolo to naivné a hlúpe a akonáhle sa tam objavilo meno Annalise, tak som minimálne prevracala očami. 

Kapitoly boli krátke, čítalo sa to dobre. Dej miestami stál a ja som sa nudila, ale v konečnom dôsledku ma to bavilo. Čítalo sa to rýchlo a naozaj dobre, bolo to také príjemné. Nie je to náročné, dá sa pri tom dobre zrelaxovať. Avšak napriek tomu, že sa mi to páčilo, nejako veľmi ma to nenadchlo. Je to veľmi dobrý debut, na ktorý ale rýchlo zabudnete. Určite sa budem tešiť na druhý diel, ale nebude to najočakávanejšia kniha. Každopádne si myslím, že ak knihu prečítate, tak o nič neprídete.




Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Vy si ju môžete objednať TU.

9 komentárov:

  1. Mě se kniha hodně líbila. Taky jsem byla za začátku zaražena z toho pohledu z druhé osoby a docela mě štvalo, ale když se to rozjelo, byla to fajn. :) Mě kniha přišla velmi originální a Nathana jsem si oblíbila. musím souhlasit, že je škoda, že Aran nedostal víc prostoru v knize... :) Já knihu hodnotila na plný počet, protože se mi hrozně líbila. Ale každý máme svoje názory :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som zrejme jediná, komu sa kniha vôbec, ale vôbec nepáčila :D A aj keď som si prečítala všetky tie kladné recenzie, stále nechápem, ako sa to niekomu mohlo páčiť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je v pohode :D Ja mám kopu takých kníh - Lov, Loď mezi hvězdami, Pád anjelov, Zakletá... :D

      Odstrániť
  3. Tak nevím, teď mám rozporuplný pocity. =D Ta obálka by mě fakt hodně nalákala (ano, prostě letím na obálky), ale ta recenze... Nevím, nevím. Možná si tu knížku někdy zkusím sehnat... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež ma zvyknú nalákať obálky. A potom si občas uvedomím, že nemám šajnu o čom kniha je, ale moc ju chcem :D
      Neviem, či by to teba nejako veľmi bavilo, tak neviem, či by sa ti ju oplatilo kupovať. Ale ak budeš mať príležitosť, tak si ju prečítaj ;)

      Odstrániť
    2. Som na tom podobne. Pôvodne som túto knihu chcela kúpiť mamke, ale keď čítam, že šesť častí! Nie, ďakujem...

      Odstrániť
    3. Veď ja uvidím, ako to dopadne ďalej :) Nikto netvrdí, že to dočítam :D Ale na dvojku sa chystám :D

      Odstrániť
  4. Knižku som tiež nedávno dočítala :) Celkom ma vtiahla do deja a bola dobrá.. možno až na pár chvíľ.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.