nedeľa 7. apríla 2013

Prokletí ohně (Martina Wolfová)

Vydavateľstvo - Metafora
Rok vydania - 2012
Väzba - brožovaná
Počet strán - 222

Anotácia

Když Cora uteče od svého násilnického manžela a vrátí se k otci do malebného anglického městečka, zdá se, že teď už se echno obrátí k lepšímu. Co však mají znamenat znepokojivé vize, sugestivní výjevy z dávného středověku, které ji začínají pronásledovat? Přichází snad o rozum? Střípky osudů lady Christabel, sira Roberta a krutého pana Bruce z Glammermooru jí našeptávají zneklidňující tajemství. A o šokující překvapení není nouze ani v Cořině vlastním životě. Naštěstí se i v dnešní době najdou milující rytíři - třeba v podobě dávných lásek ze střední školy -, kteří se dokážou vypořádat nejen se soky, ale i s nepřízní osudu, a vysloužit si tak srdce své lásky.


Postavy
Strašne mi bolo ľúto Cory (hoci vždy ma pri nej napadla Kora z Once upon a time a hneď som ju ľutovala o čosi menej). Chlapy sú niekedy také svine! Možno som ešte priveľmi mladá na to, aby som to pochopila, ale proste nechápem prečo ich tie ženy neudajú alebo čo. Niečo také proste nemôže byť beztrestné. Je mi jeasné, že niečo také sa ľahšie povie ako urobí, ale predsa len... Hento si nijaká nezaslúži. Stuarta som mala odzačiatku obrovskú chuť vlastnoručne zabiť. Zato Willa som si obľúbila okamžite, bol to skvelý chlap. Takých by malo byť viac.
Christabel mi bola tiež sympatická a navyše mala úžasné meno. Nikdy predtým som ho nepočula ale je ako kryštál a belle (to je po francúzsky krásna). A tiež mi jej bolo ľúto. Neviem čo bolo na stredoveku horšie - či byť chudobný, celé dni pracovať a otročiť, ale vyberať si svoju lásku (manželku/manžela) sám alebo byť dcérou nejakého bohatého šľachtica. ktorý vám vyberie svoju druhú polovičku, ktorú nemilujete a budete celý život nešťastná.
Molly bola tiež fajn, pri Georgovi som mala zmiešané pocity, na jednej starne som ho nemala rada, na druhej strane ku Core sa nesprával zle. Len proste veľa vecí nechápal...


Môj názor

Odzačiatku som mala dve isté teórie, prečo Cora vidí tie výjavy zo stredoveku, lebo už som knihu takéhoto typu raz čítala. Autorka sa potom s nami ale začala pohrávať a všetko začala zamotávať. To čo sme si mysleli, že vieme bolo potom úplne nepodstatné, lebo miesto toho sme sa dozvedeli niečo úplne iné. Nové odhalenia a ja som bola zas úplne mimo. Nakoniec (síce všeliakými okľukami, ale predsa) sa jedna moja teória potvrdila a ja som bola na seba nadmieru pyšná ;).
Čo sa týka štýlu písania knihy, niekedy bolo niečo až priveľmi podrobne opísané. Občas miesto piatich viet úplne postačí jedna.
V podstate som nevedela, čo si mám o knihe myslieť. Bolo mi z nej zle, lebo som nechápala, ako niekto môže byť taký hnusný, ešte k tomu k vlastnej manželke. Ten príbeh bol celkovo hrozný, pokiaľ hladáte niečo na pobavenie, tak táto kniha nie je najlepšia voľba. Avšak napriek všetkému mne sa kniha páčila. Napriek všetkému, čo sa tam stalo (alebo kvôli tomu?). Nemôže byť proste všetko nenáročné.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Metafora a autorke. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Tahle knížka mě trošku děsí:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jsem ráda, že se líbila :) sama se na ni chystám teprve, už ji mám s věnováním, tak to nemůžu moc odkládat :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.