sobota 13. apríla 2013

Mayské proroctvo 2 - Hadia špirála (Christy Raedeke)

Séria - Mayské proroctvo
Originálny názov - Prophecy of days: Serpent˙s coil
Diel - druhý
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2013
Väzba - brožovaná
Počet strán - 284

Anotácia
Caity bola predurčená zohrať dôležitú rolu pri záchrane ľudskej civilizácie. Je však vo veľkom nebezpečenstve. Prenasleduje ju zradná organizácia Fraternitas. Ak Caity a jej priatelia zlyhajú, vládu nad svetom prevezme táto zotročujúca organizácia. Budú mať dostatok síl a odhodlania zachrániť svet? Naplní sa starodávne proroctvo?

Postavy
Caity mi tu bola sympatickejšia ako v prvom diely, avšak ja asi nikdy nepochopím ľudí, ktorí riskujú všetko, ešte aj svoj život, len aby zachránili svet. A ľudí v ňom. Ľudí, ktorých (väčšinu) nikdy nevideli, nemajú s nimi nič spoločné a predsa si nedajú pokoj. Môžete si o mne hovoriť, že som egoistická, ale ja len proste nie som veľmi akčná. Ja som proste ten typ, že radšej by som sedela na zadku a čakala, kým sa to (najlepšie samo) vyrieši. Vôbec jej ale nezávidím jej poslanie. Občas je obyčajný, nudný život výhodou. Ak ste čítali moju RC na prvý diel (TU), kde som sa chválila, ako som super odhadla jedného človeka, tak v tejto knihe som sa zožierala tým, ako som sa zmýlila.
Pán Papierik je úplne úžasný. Dokázal prísť na súvislosti, ktoré by nevymyslel ani Einstein. Aj ja chcem takú opičku, mohol by mi pomáhať pri písomkách z matiky :D
Tiež sa zlepšil môj názor na Alexa. V prvom diely mi bol viac-menej ľahostajný, tu mi už bol sympatický. A tiež aj Justine. Je to úžasná kamarátka, každí by takú mal mať! Spravila pre Caity všetko (to bude asi tým, že je fiktívna).
Liezla mi na nervy Clathová. Veď uvážte, učiteľka, ktorej vadí, že vôbec niekoho vyučuje. Musím však uznať, že to bola taká najreálnejšia postava, keďže také sú aj u nás.

Môj názor
Čo sa mi na knihe páčilo asi najviac je tá škola (áno, naozaj vás neklame zrak). Nie, nebol to nijaký Rokfort. Ale predsa len musí byť super (keď si odmyslím cenu, ktorá by spôsobila, že by som ju mohla len zdiaľky obdivovať... možno. A tiež by som musela ignorovať všetkých tých snobov, čo by mohlo byť náročnejšie, než škola ako taká). A keby som sa ne ňu aj nejakým zázrakom dostala (štipendium by postačilo, ale s mojími známkami?), tak by som študovala niečo zaujímavejšie. Tvorivé písanie? :DNo a ešte obálka je fakt super, páči sa mi viacej ako prvý diel a tiež aj ako originál (obrázok vľavo).
Teraz k tomu negatívnejšiemu. Kniha bola strašne (ešte viac ako jednotka) odborá a ja som sa v tom strácala. Kniha je určená čitateľom od 13 rokov, ja som o (skoro) tri roky staršia a rozumela som tak každému piatemu slovu, keď Caity začala o DNA, galaxii, torusoch a podobných veciach. Na môj vkus proste priveľa biológie, fyziky a astronómie. Bolo tam toho viac ako vecí točiace sa okolo Mayov. Otázne je, nakoľko by tomu normálne dievča porozumelo, keďže Caity to všetko sypala z rukáva.
Kniha nebola o nič horšia, ale (žial) ani o nič lepšia ako jednotka. Knihy mi proste nesadli.



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment
Knihu si môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

1 komentár:

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.