utorok 9. apríla 2013

Mayské proroctvo - Zápas o odud ľudstva (Christy Raedeke)

Séria - Mayské proroctvo
Originálny názov - Prophecy of days: The daykeeper˙s grimoire
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2012
Väzba - brožovaná
Počet strán - 336

Anotácia
Šestnásťročná Caity trávi prázdniny na starom hrade v Škótsku. Na stene svojej izby objaví tajomné znaky, ktoré sa jej postupne podarí rozlúštiť. Ide o staré mayské proroctvo. Dozvedá sa z neho, že v osude ľudstva má zohrať neľahkú úlohu spojenú s množstvom nebezpečných situácií. Caity sa musí rozhodnúť, či má na to dosť odvahy a síl.

Postavy
Sama neviem, aké pocity vo mne Caity vzbudila. Nebola to hrdinka, ktorá by mi výslovne vadila, ale ani som si ju nejako extra neobľúbila. Jedinú vec, ktorú som s ňou mala spoločnú bol (nie veľmi tajný) sen, že ma raz v nejakom supermarkete alebo kde z ničoho-nič objaví nejaký známy hľadač talentov.
Niekedy bola Caity priam až neuveriteľne hlúpa a naivná. Pripomínala mi nejakú vyšinutú trinásťročnú fanynku... kohosi. Avšak na druhej strane som ju veľmi obdivovala, že dokázala prísť na tie skryté súvislosti, že pochopila, čo jej vraveli. Je síce diskutabilné, koľko z toho by pochopila normálna teeneagerka, ale navadí (ja by som to veru nepochopila. Dnes som aspoň štvrť hodiny stála pred tabuľou na matike a rozmýšlala nad sčítaním a odčítaním.... V živote nepochopím, prečo je niekde plus a niekde mínus, keď to vypadá rovnako! Na druhej strane sa môžem aspoň spoliehať na svoju intuíciu)
Takisto som nemala nijaký špeciálny vzťah ani k Alexovi. Pripadal mi ako ďalší z milióna chalanov, ktorí sa páčia babám (nielen v knihách) a majú fankluby, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Justin Bieber. Proste tam len bol a basta. Keby tam nebol, nič sa tým pre mňa nezmení.
Možnože ste si už všimli, že ja bývam k postavám často podozrievavá. Niekedy mi to výjde, niekedy nie, stáva sa. Ale tu sa mi to podarilo, keď som presne odhadla jednu postavu, takže som sa mohla len v duchu tešiť a kričať Ha!!
Neviem, či sa Pán Papierik dá zaradiť do postáv, ale predsa len... Kto už len môže dať také meno hoci aj opičke? Kebyže ho použije nejaké trojročné dievčatko pre svoju papierovú opičku, nepoviem ani slovo.

Autorka
Viem, nezvyknem sem dávať informácie o autorovi, ale ona je nesmierne zaujímavá :D
Jej láska k mystike a smäd po odvekých vedomostiach ju viedli po celkom svete - trmácala sa Himalájami, plavila sa po Gange, zaskočila do európskych katedrál, študovala feng šuej v Kuala Lampure, odišla do ústrania hôr Sierra Nevady a pátrala po šamanovi medzi mayskými ruinami Yucatánu a Chiapas.
Aký akčný život! :D

Môj názor
Mayovia ma vždy celkom zaujímali. V dejepise to bolo jedno z najzaujímavejších učív a táto kniha ma zaujala proste na prvý pohľad. Hoci som nikde nenašla na knihu nejaké ódy.
Kniha ma na začiatku bavila. Nebolo to síce nijako akčné, ale nevadilo mi to... najprv. Potom ma to bavilo čoraz menej. Nebola veľmi pútavá a ja som pochopila, prečo to mnohých nebavilo. Čo mi vadilo bolo priveľa tých odborných výrazov. Toto nebola náučná literatúra a tak mohla autorka trochu ubrať a písať zrozumiteľnejšie. Predsa len, kniha nebola určená pre mayológov ani nijekých vedcov (okej, teraz preháňam, uznávam)
Typom rozprávania mi to tak trochu pripomínalo Percyho. Tým ako sa Caity prihovárala akoby priamo nám. Percymu sa to ale žial ani nepriblížilo.
Myslím, že na tom hrade a celkovo na celom ostrove muselo byť veľmi pekne. Rada by som sa tam šla pozrieť, hoci ktovie, či to existuje alebo je to len fiktívne miesto.
Každopádne, kniha síce naptrila k tým najzaujímavejším, ale proste musím pochváliť motív. Zas to bolo niečo iné.
Počula som, že dvojka je lepšia. Ja som ešte len na začiatku a úprimne dúfam, že to tak bude.
Mimochodom, čo ma naozaj pobavilo bolo, že som čítala o mayskom proroctve v roku 2013 ;)




Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment
Knihu si môžete objednať TU.

Kam ďalej?

6 komentárov:

  1. Mne sa zase dvojka menej páčila, tak neviem no :) Možno som len ja čudná :) Ale zase nebolo to vôbec hrozné, len niektoré veci boli veľmi pritiahnuté za vlasy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nehovorím, že to bolo hrozné, len skrátka ... :D

      Odstrániť
  2. Neviem prečo, ale v poslednej dobe asi neexistuje normálna hrdinka :D Možno si to raz prečítam, ale pochybujem, príde mi to nejaké divné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jsi mi připomněla, že bych si měla přečíst druhý díl:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zase musím s tebou souhlasit, o Caity jsem si myslela něco podobného a celkově mě se knížka líbila, teda začátek pak už to šlo trošku z kopce :D, hlavně mě hned zaujala svým názvem, ale není to knížka ke které bych se ještě někdy vrátila..

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.