nedeľa 19. júla 2015

Skvelý príbeh, zlý rozprávač (Střet králů)

Autor - George R. R. Martin
Originálny názov - A Clash of Kings
Séria - Píseň ledu a ohně
Diel - 2/8
Číta - František Dočkal
Čas - 49 hodín 50 minút
Vydavateľstvo - Tympanum

Anotácia
Střet králů - audiokniha obsahuje kultovní fantasy sérii, jejímž autorem je George Raymond Richard Martin. Čte František Dočkal.
Píseň ledu a ohně – Kniha druhá
Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži – král Robert Baratheon a lord Eddard Stark – kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy, o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddardův nejstarší syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a k boji se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů a exilová královna, Matka draků. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek mohou chuť vítězství poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože když se střetnou králové, chvěje se celá říše.

***

Nie som veľmi dobrá čitateľka bichieľ. Vždy si vravím, že by som za tú dobu mohla prečítať množstvo iných. A tak aj napriek faktu, že jednotka bola fantastická, tak som ďalšiu čítať nechcela. Že mi stačí seriál. To, že sa tie dve veci časom rozchádzajú, ma netrápilo. Ale keď som to zbadala ako audioknihu, neodolala som. 

Môj vzťah k postavám sa veľmi nezmenil. Stále zbožňujem Tyriona, Daenerys či Sansu s Aryou.  A stále neznášam Jona (hoci v knihe ma neštve toľko ako ma štve štval v seriály) a nemám rada Catelyn (a vďaka seriálu aj Stannisa). Nezvyčajné bolo ako inak, koľko postáv bolo ešte stále nažive. To je tak, keď je seriál omnoho popredu, že. Alebo teda ja som s ním omnoho popredu. 
Každá z postáv však má svoju osobnosť a charakteristické črty, vďaka ktorým je naozaj nenahraditeľná. 

Príbeh je - ako inak - úžasný. Seriál mám naozaj veľmi, veľmi rada, takže niežeby som čakala tu opak. Famózne spracovanie, geniálne vytvorený svet a postavy... Hra o tróny je jednoznačne skvelá, hoci ten seriál u mňa predsa len vedie. A nakoľko ho väčšina z vás pozná, nie je treba sa k nemu veľmi vyjadrovať.
K čomu sa ale vyjadrovať treba, je rozprávač. Respektíve chlapík, ktorý tú knihu predčítaval. A ja som si spomenula na toto (a v duchu si predstavovala Benov hlas) 

CUSTOMER: I’d like to buy this audiobook.
BOOKSELLER: Great.
CUSTOMER: Only, I don’t really like this narrator.
BOOKSELLER: Oh.
CUSTOMER: Do you have a selection of narrators to choose from? Ideally, I’d like Benedict Cumberbatch.
(z knihy More weird things customers say in bookshops od Jen Campbell) 

Skutočne nechápem, ako môže niekto knihu ako táto, ktorá je plná akcie a všeličoho čítať tak monotónne. Uspávalo ma to a v niektorých častiach dosť rozčuľovalo (čo pri takmer 50 hodinách počúvania nie je taká sranda). Neboli v tom žiadne emócie, nič. Bolo to strašne suché. A bolo to čítané neuveriteľne pomaly. Kým prečítal polovicu knižky, človek by ju mal prečítanú celú. Ja osobne som toho chlapa niekoľkokrát v duchu preklínala, že mi týmto kazí skvelú knihu. Pretože tá si zaslúži viac.
Vám to však možno vadiť nebude, takže ak chcete skúsiť, na stránke si môžete zdarma stiahnuť prvých 50 minút.

Túto knihu nie som schopná hodnotiť. Neviem ju hodnotiť ako celok, nakoľko sa mi jej prerozprávanie naozaj nepáčilo. Pokiaľ chcete túto knihu čítať, jednoznačne siahnite po papierovej verzii (prípadne elektronickej, no.) 

Za knihu ďakujem Audiotéke.sk.
Vy si ju môžete kúpiť TU.


Kam ďalej? 

2 komentáre:

  1. Utvrdila jsi mě v tom, že se mám doopravdy porozhlédnout po knize, jen si ji časem budu muset koupit, protože v knihovně se na tu knihu (pardon, salátové vydání) bojím sáhnout... ale nejdřív první díl. Seriál, přestože bych se na něj kolikrát už chtěla začít dívat, bude muset počkat. Inu, taková jsou moje pravidla (nedívat se na seriálové či filmové zpracování dřív než si přečtu knihu) a já jsem si přikázala je dodržovat. I když možná s tím salátovým vydáním udělám výjimku, protože Hra o trůny je dost drahá... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Seriál je totálne mega! Knihy zruinujú tvoju peňaženku :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.