sobota 11. júla 2015

Dýchaj, Maťka! Nezabúdaj dýchať! (Red queen)

Autor - Victoria Aveyard
Séria - Red queen
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Orion
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 383

Anotácia
This is a world divided by blood – red or silver.
The poverty-stricken Reds are commoners, living in the shadow of the Silvers, elite warriors with god-like powers.
To Mare Barrow, a 17-year-old Red girl from the Stilts, it looks like nothing will ever change.
Then Mare finds herself working at the Silver palace, in the midst of those she hates the most. She quickly discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy Silver control.

***

Nie som si úplne istá, čo presne som od tejto knihy očakávala. Má nádhernú obálku, zaujímavú anotáciu a fantastické hodnotenia, ale tak poznáte to... nie vždy sa mi páči to, čo väčšine. Napriek tomu som mala veľmi vysoké očakávania a ja som sa naozaj tešila. 
Som naozaj rada, že tie vysoké očakávania kniha ešte prekonala.

Mare bola naozaj skvelá bad-ass hrdinka. Inteligentná, odvážna a hlavne, premýšľala vlastnou hlavou. Nedala sa ovplyvniť, premýšľala samostatne. Prosím si viac takých hrdiniek. 
Cal sa mi veľmi páčil väčšinu knihy. Bol také zlatíčko.
Takisto Maven. Pokiaľ ma nesklamal tak, ako sa to už dávno žiadnej postave nepodarilo. Nemohla som tomu uveriť, nechápala som, čo sa deje. Doteraz nechápem ako... prečo...
Viac nepoviem. 

From now until the end of your days, you must lie. Your life depends on it, little lightning girl. 

Kniha bola už od začiatku veľmi napínavá a ja som mala problém sa od nej odlepiť. Bolo to niečo nové, skvelé rozdelenie na červených a strieborných (strieborní mali naozaj striebornú krv... A miesto červenania sa obeleli :D). Autorka ten svet výborne premyslela a vytvorila. Je tam cítiť inšpiráciu inými knihami, miestami mi to pripomínala Hunger games a Selekciu, ale bolo to prepracované tak kvalitne, že to vôbec nevadí. 
Kniha sa mi páčila v strede o čosi menej, lebo bola málinko nudnejšia. Vzhľadom k tomu, že autorka pripravila čitateľov akciu od prvých strán, v strede nastal trochu útlm. To som si vravela, že kniha je tak na 4*. A potom... potom sa blížil koniec. A autorka si pre nás pripravila takú jazdu, že to nie je normálne. Zvrat, ktorý by ma nenapadol ani vo sne. Pri čítaní som ani nedýchala, kniha ma maximálne pohltila. A po prečítaní som musela rozdýchavať. Absolútne epické!
Predovšetkým fakt, že sa pokračovania dočkám až vo februári! To je neuveriteľné utrpenie toto. 

Fantasy sú vraj v angličtine náročné. Neviem, nemôžem posúdiť. Táto bola moja prvá (hoci čoskoro budem čítať Throne of glass), ale naozaj som nemala problém. Nebola písaná náročne. Rozhodne odporúčam prečítať. Ale pokiaľ si myslíte, že to v angličtine nezvládnete, ešte tento rok to vydá CooBoo. 
Povinne prečítať. Všetci. Pretože táto kniha stojí za to. Pravdepodobne je to štvrtá kniha v mojom zozname najlepších kníh tohoto roku. Proste... wow! 

(Opäť mi chýba možnosť hodnotenia 6 TARDIS z piatich)

Kam ďalej? 

15 komentárov:

  1. A zabudla si mi tu poďakovať, že som ti ju požičala a ty si tak mohla prežiť tento čitateľský zážitok :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti z celého srdca, že si mi ju požičala a ja som tak mohla prežiť tento čitateľský zážitok :D

      Odstrániť
  2. Ja stále neviem či mám počkať na ten preklad alebo začať ju čítať hneď teraz :D Ale viem, že sa neskutočne teším :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Red Queen vypadá opravdu dobře! A poputuje na wishlist :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odkedy si vcera dala na fb ze dnes bude recenzia, nedockavo sem cely den chodim ci sa uz objavila :) Velmi vela nazorov som citala na tuto knihu a sama mam na nu (ako ty) vysoke ocakavania/naroky. Dufam ze coskoro vyjde v slov. jazyku a hned si ju objednam. Velmi sa na nu tesim a popravde sa mi trosku vydychlo ked si napisala na nu taku skvelu recenziu, az ma clovek hned chut zacat citat :) :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netuším, či ju CooBoo plánuje aj v slovenčine, ale v češtine vychádza :)
      A ďakujem :)

      Odstrániť
  5. Ta obálka je boží, a pokud to je tak dobré... Jen dotaz - jsou tam nějaké milostné šílené zápletky a geometrické útvary (ano, i trojúhelníky)? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Trojuholník tam je, ale to v takom zmysle, že sa o ňu dvaja zaujímajú, ale ona to nejako veľmi nerieši. Nie sú tam veci v zmysle "O bože! Obaja sú takí dokonalí! Koho si vybrať?"
      Skrátka žiadny otravný trojuholník :D

      Odstrániť
  6. Strašne, strašne, strašne sa teším na túto knihu!!!! :) Už aby vyšla aj u nás :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. To teda súhlasim. Túto knihu momentálne čítam, som na cca. 160 strane a milujem tú knihu. Som rada že nie som jediná, ktorá si všimla tie podobnosti s ostatný,mi knihami. Ja už teraz túto sériu milujem. Bála som sa pozrieť do tejto recenzie, bála s om sa že ju skritizuješ, no báala som sa zbytočne. Ja len dúfam že na konci série bude Cal s Mare

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.