sobota 4. júla 2015

Zázraky existujú... A chodia v tých najnevhodnejších podobách (Will Grayson, will grayson)

Autor - John Green & David Levithan
Vydavateľstvo - Penguin books
Rok vydania - 2012
Väzba - paperback
Počet strán - 308

Anotácia
One cold night, in a most unlikely corner of Chicago, two strangers cross paths. Two teens with the same name, running in two very different circles, suddenly find their lives going in new and unexpected directions, culminating in heroic turns-of-heart and the most epic musical ever to grace the high-school stage.






***

Môj vzťah ku knihám Johna Greena poznáte, predpokladám, všetci. Nijako sa tým netajím. Hviezdy sú podľa mňa strašné (už len kvôli téme) a Papierové mestá len o málinko lepšie (lebo tam pre zmenu človek umiera od nudy). Will si ma však získal tým, že má mať LGBT tématiku a tak som sa rozhodla mu dať poslednú šancu. Že snáď ju využije. 
Moje prvé stretnutie s Levithanom dopadlo len o máličko lepšie ako Greenove knihy. Den co den mi prišla priemerná, ale nakoľko milujem knihy s LGBT tématikou, jeho knihy si ešte chcem prečítať. 
Tak ako dopadlo spojenie týchto dvoch autorov? 

i am constantly torn between killing myself and killing everyone around me. 

Od prvej kapitoly je jasné, ktorého Willa kto píše. Ich kapitoly sa striedajú a Levithanove sú zaujímavé tým, že v nich nepoužíva veľké písmena (len v skratkách. A prípadných textoch piesní). Človek si musí zvyknúť, ale páčilo sa mi to. Bolo to tak iné. 
Taktiež obaja Willovia boli iní. Greenov Will bol uh... teraz ma napadá, že dosť podobný ako ten z Miest. A ten bol vraj podobný tomu z Aljašky. Takže chápete. Ale nakoľko som Mestá radšej vypudila z mysle a Aljašku ešte nečítala a Will bol sympaťák, tak sa mi páčil. Ale Levithanov viac.
Navyše som pri Greenovi mala často pocit, že hlavnou postavou ani nie je Will ale Tiny Cooper. 

i just want you to be happy. if that´s with me or with someone else or with nobody. i just want you to be happy. i just want you to be okay with life. with life as it is. and me, too. it is so hard to accept that life is falling. falling and landing and falling and landing. i agree it´s not ideal. i agree.

Nie som si celkom istá, ako by táto kniha u mňa dopadla, keby ju čítam v preklade a zisťovať to nehodlám. V angličtine ma totiž nečakali skvosty typu šťanda a nakoľko v knihe sem-tam nazval niekto niekoho trebárs fucker, som vážne rada, že nemusím na vlastnej koži zistiť slovenský ekvivalent. 
Čo sa týka samotného príbehu... prekvapivo sa mi naozaj páčil. A verte mi, že nikto nie je prekvapený viac než ja, ale bolo to skvelé. Dokonca aj Greenove kapitoly. Malo to síce slabšie časti, kde som sa nudila, aj naprosto geniálne úseky. Boli chvíle, keď som mala chuť čítať každú druhú kapitolu len preto, aby som zistila, ako dopadne presne ten Will Grayson, ktorého kapitolu som práve skončila. Nakoniec je dobré, že som to neurobila, nakoľko sa zrovna v tej kapitole obaja stretli. Boli chvíle, ktoré boli absolútne krásne a roztomilé. Občas som naozaj netušila, čo si mám o knihe myslieť. 
Koniec bol iný, ako som očakávala, ale páčil sa mi. Som s ním spokojná. Takisto s celou knihou. Bola úžasná. Či ste alebo nie ste fanúšikmi týchto autorov, táto kniha za to prečítanie naozaj stojí. 
(A ja momentálne zvažujem čítanie Aljašky v budúcnosti. Tá je vraj jeho najlepšia. Takže dúfam, že jeho zlé knihy som čítala na začiatku a teraz už budú len tie dobré).

Dlho som premýšľala, aké hodnotenie tomu dám. V priebehu čítania som to zmenila nespočetne veľakrát, pričom sa to stále pohybovalo medzi 4-5*. Napokon som sa rozhodla zobrať do úvahy fakt, že táto kniha je pre mňa obrovským prekvapením. A zázrakom. Lebo keby mi niekto povedal, že dám raz Greenovi plné hodnotenie, zavolala by som do najbližšieho blázinca, že mám pre nich pacienta. 


Kam ďalej?

24 komentárov:

  1. Jsem ráda, že se ti kniha líbila. :3 Já se na ní taky chystám, ale radši si počkám na překlad. Přeci si jen ještě moc nevěřím. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zas nie je tá kniha nezvládnuteľná. Hoci je fakt, že som čítala aj jednoduchšie knihy.

      Odstrániť
    2. Mňa táto kniha láka, ale neviem či si mám trúfnuť na anglickú verziu. Určite by som sa v angličtine chcela zlepšiť! Poprípade neviete mi odporučiť nejaku knihu v ANJ , ktorá by bola ľahšia na preklad? :D :)

      Odstrániť
    3. Aristotle and Dante discover the secrets of the univers je naozaj jednoduchá a pritom absolútne dokonalá kniha :)

      Odstrániť
    4. Ďakujem! Určite si ju v najbližšom čase prečítam, anotácia vyzerá zaujímavo. :)

      Odstrániť
  2. Já jsem na tuhle knížku už hodně dlouho natěšená, myslím, že se mi bude líbit. Vypadá suprově.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No wow :D Horší popis Greenových knih jsem neviděla :D (Ber to jako vtip, už jsme se spolu bavily o tom, že v tomhle si rozumět nebudeme :*) Každopádně, skvělá recenze a pokud je pro tebe tohle zázrak, tak pro mě, jelikož Greena zbožňuju, to bude super mega zázrak :D :3 Už se těším až vyjde v ČR :*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akoby som sa na teba mohla hnevať :D A tak pokiaľ je toto jediná vec, v ktorej si nerozumieme, tak ma to netrápi :D
      Úprimne dúfam, že sa ti bude tiež páčiť :*

      Odstrániť
  4. Takže hovoríš, že Will Grayson, Will Grayson je najlepšia z Greenoviek? To aby som si ju prečítala, lebo všetky čo som od neho zatiaľ čítala nestáli za veľa :D Možno kvôli slovenskému prekladu, "skvosty typu šťanda" ako si to nazvala :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Z tých troch, čo som čítala bola bezkonkurenčine najlepšia :D (Možno preto, že tie zvyšné dve boli naozaj zlé) :D Ale toto skús, to si myslím, že sa ti to bude páčiť :)

      Odstrániť
  5. Zázrak :D Každopádne je super, že sa ti páčila :)
    Alijašku rozhodne skús ale v anj pre istotu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Greenove knihy mám celkom rada, hoci určite by sa našlo niekoľko vecí, ktoré by som im vytkla, ale aj tak ma táto láka zo všetkých najviac. Len teraz uvažujem, či si počkať na preklad alebo si zohnať knihu v angličtine.. no, asi nad tým ešte popremýšľam. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Knihu asi ani nejdem čítať, osobne ma zatiaľ žiadna kniha od Greena nezaujala.
    Jedine, čo by som si chcela prečítať je Aljaška, chcem si už vytvoriť vlastný názor na túto knihu.
    Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Do Aljašky sa raz pustím aj ja, ale toto za prečítanie stojí :)

      Odstrániť
  8. Máš můj obdiv, že se ti Greenovy knihy nelíbí a stejně je čteš dál a dál :D Docela mě překvapilo, když jsem u tebe uviděla recenzi na tuhle knížku, ale je fakt, že o LGBT tématu jsem neměla ani tušení. Takže tím se vše vysvětluje :D Knížka vypadá dost zajímavě... A v té angličtině zní vážně fajn :) Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja som čítala najprv Hviezdy, to som si povedala, že za to môže téma, ale anotácia k Mestám vyzerala veľmi dobre. No a LGBT tématike nikdy neodolám :D

      Odstrániť
  9. Will Grayson, will grayson si chcem hrozne prečítať, ale musím čakať na preklad. Aljaška bola super a nevadil mi ani preklad. Napríklad, taký fucker bol preložený ako sa patrí a nevymýšľali mu žiaden ekvivalent. ;) Bola som z toho milo prekvapená, že sa nebáli dať tam aj zopár vulgarizmov. :)
    Skús si prečítať, Aljaška by ti mohla sadnúť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slovart zvykne mať veľmi dobré preklady, zrovna Aljašky sa nebojím, čo sa týka prekladu, ale aj tak ju radšej v tej angličtine prečítam :D

      Odstrániť
  10. Podľa mňa najlepšia Greenova kniha. Narozdiel od ostatných sa mi zdá taká originálna. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čítala len tri, ale súhlasím. Bezkonkurenčne najlepšia!

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.