nedeľa 9. apríla 2017

Paródia, ktorá vám zničí Fantóma opery | Roseblood

Autor – A.G. Howard
Vydavateľstvo – Abrams
Rok vydania – 2017
Počet strán - 432
Hodnotenie na Goodreads – 3,42/ 2 300

Anotácia
In this modern day spin on Leroux’s gothic tale of unrequited love turned to madness, seventeen-year-old Rune Germain has a mysterious affliction linked to her operatic talent, and a horrifying mistake she’s trying to hide. Hoping creative direction will help her, Rune’s mother sends her to a French arts conservatory for her senior year, located in an opera house rumored to have ties to The Phantom of the Opera. 
At RoseBlood, Rune secretly befriends the masked Thorn—an elusive violinist who not only guides her musical transformation through dreams that seem more real than reality itself, but somehow knows who she is behind her own masks. As the two discover an otherworldly connection and a soul-deep romance blossoms, Thorn’s dark agenda comes to light and he’s forced to make a deadly choice: lead Rune to her destruction, or face the wrath of the phantom who has haunted the opera house for a century, and is the only father he’s ever known.

***

Aby ste vedeli, na túto knihu som sa naozaj tešila. Séria Splintered od tejto autorky sa mi naozaj páčila a re-telling Fantóma opery mi prišiel ako ešte originálnejší koncept, pretože som sa s podobnou knihou predtým nestretla. Samozrejme, musela som si pred knihou aspoň pozrieť muzikál, lebo doteraz som mala len veľmi približnú predstavu, o čom vôbec pôvodný príbeh je. 

Začiatok bol ešte relatívne fajn. Nudný, ale výborný, ak ho porovnáme so zvyškom knihy a odmyslíme si, aké chúďatko Rune je, že musí odísť na prestížnu súkromnú školu hudby do Francúzska a ona nechce! Že má absolútne dokonalý hlas, nikdy nepotrebovala žiaden hudobný tréning, ale odspieva absolútne čokoľvek. Nedá sa neľutovať ju. 
A pri Rune ešte ostanem. Je to typický príklad postavy Mary Sue. Neskutočne blbá, naivná, nesympatická, nudná, vôbec si neváži čo má a pri jej myšlienkových pochodoch by ste jej najradšej vytrhali všetky vlasy. Samozrejme, v knihe je popisovaná ako takmer dokonalá postava. 
Jediná postava, aspoň trošičku zaujímavá, je Thorn. Ale fakt len trochu, ostatné postavy nenasadili latku zrovna moc vysoko. Dokonca ani Fantóm. *plače za Morpheom.*
A potom ten vzťah medzi Rune a Thornom. Neviem, či som niekde narazila na vzťah s mizernejším, respektíve úplne nulovým vývojom. Ten sa tam proste zjavil. 

I shouldn´t be drawn to someone who´s over century old, or to someone I don´t know enough to trust. Yet on some level, it makes sense that I am. 

Aby som si opravila tento príbeh, veľmi rýchlo som sa rozhodla, že si po tomto prečítam pôvodný príbeh Fantóma opery. Samozrejme, táto kniha mi vyspoilerovala záver knihy, ktorý sa od muzikálovej verzie líši. Neznášam spoilery, takže som najprv nadávala, ale ako som tak pokračovala v čítaní tejto, bola som zato vďačná, pretože som sa mohla upokojovať, že Fantóma vlastne čaká oveľa lepší osud než to, čo je v tejto knihe. Totižto, táto kniha nie je re-tellingom, ako je príbeh všade propagovaný (dokonca moja verzia knihy to má nacapené aj na obálke), je to akýmsi veľmi, veľmi zlým pokračovaním pôvodného príbehu, až to pôsobí ako paródia a zlý vtip. 

Bola som približne v polovici vyše štyristostranovej knihy a za tú dobu sa neudialo vôbec nič. Navyše som dostala nápovedu, čo je asi tak Fantóm zač, čomu som nemohla nechcela uveriť.Takže čo som spravila? Našla si na Goodreads jednu skvelú recenziu, ktorá mi vyspoilerovala celý zvyšok knihy, čo som nespravila nikdy predtým. Ako som tak čítala, netušila som, či sa mám smiať alebo plakať a modlila som sa, aby si to tá slečna vymyslela, pretože nie je možné, aby autorka naozaj napísala hento. A ešte jej to aj publikovali. Že? Pekne prosím. 
S malou dušičkou som teda pokračovala v čítaní (no lebo veď nádej umiera posledná, nie? Nie. Umrela veľmi rýchlo, ale aj veľmi bolestivo.)
Pokiaľ sa vám nechce čítať dlhú recenziu v angličtine, zhrniem vám tu to najpodstatnejšie najstupídnejšie. Neklikajte na to, ak nechcete spoilery! Nikdy v živote som nikoho nenabádala, aby miesto knihy čítal spoilery, ale teraz vážne, urobte to. Fantóm opery si adoptuje syna, ktorý spolu s Rune zdieľa dušu - veľmi neprekvapivo a predvídateľne - Christine Daae (keby náhodou neviete, je to hlavná ženská postava originálneho príbehu) a samozrejme, Rune má jej hlas. Všetci traja sú navyše upíri. Áno, čítate správne. Neživia sa síce krvou, ale energiou ľudí, ktorú berú hudbou. A FANTÓM OPERY SPÍ V RAKVE!!! Táto informácia ma takmer zabila. Oh, a má klub, ktorého návštevníci slúžia ako jeho potrava. 

There's dangerous side to my maestro. The Phantom in the original novel occupied the shadows, and had little respect for human laws and morals. This one seems to share those characteristics. So it's really safe for me to be alone with him?

Ušetríte sa utrpenie z čítania tejto knihy, pretože niečo tak hlúpe, naivné a absurdné som už nečítala tak dva roky od Girl online. A aj tú táto kniha asi prekonala. Navyše absolútne nerealistické a nelogické.
Aj keď si odmyslíme veci spomenuté vyššie, táto kniha obsahuje asi každé klišé, ktoré existuje. Ešte aj tie, o ktorých existencii ste doteraz netušili. 
Navyše autorka nedávkuje informácie postupne, ale vždy viacero naraz. Ešte aj také, ktoré sú úplne očividné a logické, ale postavy na ne reagovali s takým prekvapením, akoby sa dozvedeli najväčšie záhady vesmíru. To je priam urážka čitateľa, keď autorka predpokladá, že je čitateľ debil.
Akože, Fantóm opery je klasika. A klasiky nemusíte čítať, nemusíte ich mať radi, ale mali by ste k nim mať úctu. Pretože v opačnom prípade to dopadne ako táto kniha. (Alebo slovenská verzia We are the world. Rovnako hrozné.) Chvalabohu, že je Gaston Leroux mŕtvy, lebo inak by ho toto zabilo.

A aby sa nepovedalo, tu sú všetky pozitíva, ktoré kniha má: 
- nádhernú obálku
- nádherný grafický dizajn
- žiadne pokračovanie

Vážne som chcela túto knihu milovať. A som neskutočne vďačná, že som Splintered prečítala ešte pred týmto, lebo po tomto by som po tej sérii nikdy nesiahla. Takže ak chcete kvalitnú, inteligentnú a hodnotnú literatúru, (s lepšími upírmi), prečítajte si Twilight. (Áno, tak zlé je toto.)
A mimochodom, predtým, ako som knihu začala čítať, som sa čudovala tomu nízkemu hodnoteniu na Goodreads. Teraz mi príde privysoké. Aj tá jedna hviezdička je priveľa, 0* je adekvátnejších. Neviem ani popísať, aké zlé to je.
Moja rada na záver: Nečítajte túto knihu. Ak som vás mala niekedy odradiť od čítania niečoho, tak je to práve toto. Iba si pokazíte pôvodný príbeh. A ja sa radšej pokúsim zabudnúť, že som to vôbec čítala a idem si užiť originál. 
(Najvtipnejšie je, že mi po dočítaní poslal Goodreads mail, v ktorom mi zagratuloval k dočítaniu. Asi že som prežila bez - dúfajme - trvalej ujmy na zdraví.)


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu MEGABOOKS SK a ich sieti kníhkupectiev Oxford Bookshop.
Nájdete ju TU.

19 komentárov:

  1. Maťa, k tvojim recenziám sa nevyjadrujem ale toto by sa dalo len veľmi ťažko označiť ako recenzia. Recenzia má byť OBJEKTÍVNA. Dobre, tebe sa kniha nepáčila a prišla ti hlupučká, fajn, napíš si to do "recenzie", pre mňa za mňa, je to tvoja vec. Ale keď už píšem recenziu pre nejaké vydavateľstvo - mala by mať hlavu a pätu. A nejakú úroveň. Prepáč, to mi tu chýbalo.
    A keď si videla že má kniha toľko negatívnych recenzii, resp. nízke hodnotenie na GR, nikto ťa nenútil ju čítať, mohla si si ako recenzák zobrať niečo, čo by sa ti páčilo. Lebo dobre si vedela, akým štýlom píše autorka a neviem, môže byť nápad blbý, čo ja viem,knihu som nečítala a moc ani neplánujem ale stále - aj negatívna recenzia sa dá napísať objektívne!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No veď práve! Čítala som od autorky TRI knihy a všetky tri sa mi páčili. Nápad ma vážne zaujal, knihu som mala na wishliste dosť dlho. Ako som mala tušiť, že toto bude také zlé? Jasnovidectvo medzi moje prednosti nepatrí. Zatiaľ.

      Odstrániť
    2. Dobre fajn, tak sa ti tie tri páčili a siahla si po tejto a tá sa ti nepáčila. Fajn. Tak napíš negatívnu recenziu. Ale toto sa recenziou nedá nazvať. Toto je jednoduché zdrbanie. Nepoviem nič, keby je to tvoja kniha, ktorú si si normálne kúpila, ale máš ju ako recenzák a tú recenziu posúvaš ďalej...Ale tak, keď to im nevadí, že takáto recenzia nemá žiadnu výpovednú úroveň...

      Odstrániť
    3. Mně to přijde jako adekvátní hodnocení, svůj postoj si Maťa obhájila (Mary Sue, klišé, nápad neslučitelný s originálem...) a i když já se na to pořád chystám, recenzi bych nechala tak, jak je.

      Odstrániť
    4. Podľa mňa som uviedla množstvo dôvodov, prečo knihu hodnotím tak, ako som ju hodnotila. Nebolo to len "kniha bola otrasná, nečítajte to. 1*. Koniec.

      Keď už hovoríš o objektivite, nikdy si do recenzie nenapísala, že kniha bola úžasná, nevidela si na nej žiadne chyby a ostatní by si ju mali prečítať? (A okolo toho obkec, prečo to bolo tak dokoanalé.) Lebo také niečo robia tiež skoro všetci sem-tam, ale nikdy som nevidela sťažnosti za neobjektivitu recenzie. Či pozitívna je v pohode a všetci sú spokojní?
      Podľa mňa sa ani nedá napísať úplne objektívna recenzia, lebo vždy tam vložíš svoje názory a pocity.

      Ja som s touto spokojná, vyjadrila som úprimne svoj názor, presne tak, ako to cítim a nebudem tam umelo hľadať pozitíva len preto, aby bol niekto spokojný.

      Odstrániť
    5. A ešte, nevidím dôvod, prečo by som mala robiť rozdiely v recenziách na svoje knihy a na recenzáky. Všetky recenzie som vždy písala rovnako úprimne, neviem prečo by som mala niečo zjemnovať, alebo to rovno odignorovať len preto, že ide o recenzák.
      To hľadaj u iných.

      Odstrániť
    6. Prepáč, ale ja tu fakt nevidím nič čo je na tej knihe také zlé, okrem toho že sa ti nepáčil dej a že ti vadila hrdinka. To sú dva dôvody, ktoré si rozpísala. Autorkin štýl písania? Dynamickosť príbehu? Všetky ostatné postavy?
      Dobre, aj keď je pozitívna, tak aj tam sa nájdu nejaké negatíva. A to že ich tam väčšina nedáva, nuž...To už je ich vec, ale pri tejto negatívnej to už doslova do očí bije.
      Vyjadrila si svoj názor - nevyjadrila si. Iba si zdrbala dej. Nič iné si nevyjadrila iba to, že sa ti nepáčil dej.
      Ale ide o to, že keď už to mám ako recenzák, recenzia by mala mať istú úroveň. Predsa len, dostávaš ako keby za to zaplatené. Ty si myslíš, že si neviem ako vtipná alebo čo, s takýmito recenziami, ale fakt si nič nepovedala o tej knihe. A tým, že to máš ako recenzák, tak dobre, môžeš písať aj negatívnu recenziu, ale aj tá sa dá napísať s nejakou úrovňou. Nehovorím, že si to mala nejako zjemniť, o to teraz vôbec nejde. Ide o to, že toto vyzerá byť narýchlo zbúchaná recenzia kde nič iné neriešiš, iba to, aký bol dej blbý. A to nie je recenzia.

      Odstrániť
  2. Jsem asi masochista, ale pořád si to chci přečíst. Nebo to aspoň zkusit. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa ti čudujem, keďže vieš o čo tam ide, ale prajem ti, aby sa ti to páčilo viac :D

      Odstrániť
    2. Jak říkám, jsem masochista. :D Ale nejdřív Šepotání! O_O

      Odstrániť
    3. S tým rozhodne súhlasím, pretože Šepotání je vážne dobré a keby čítam toto prvé, tak do hentoho sa v živote nepustím :D

      Odstrániť
  3. Původně jsem do ní chtěla jít, ale teď nějak nevím. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nuž, sama sa musíš rozhodnúť. Ale keby dačo, pamätaj: Ja som ťa varovala :D

      Odstrániť
  4. Zábavnější recenzi jsem vážně nečetla! Skvělý styl, jak zábavně podat něco hrozného. Ty by jsi měla lidem oznamovat, že zemřou, rozhodně by se u toho aspoň pobavili!
    Jinak díky tobě už vím, že na knihu nemám ani sahat. Děkuji :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak teraz sa smejem mňa a možno by som to mohla zvážiť, lebo oveľa nepríjemnejšie to nemôže byť :D
      Ďakujem ti a som rada, že som ťa odradila :D

      Odstrániť
  5. Tak teda... jsem na rozpacích, na knihu jsem se hrozně těšila, ale teď... uvidím, počkám si na další hodnocení než po ní sáhnu, pokud po ní vůbec sáhnu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvělá recenze :) A ano já bych tomu recenze říkala :) Občas se prostě stane, že narazíme na knihu, na které nejde najít skoro nic dobrého :D Je to smutný, ale stává se to :) Roseblood si pořád chci přečíst, ale jsem opatrná, protože už předchozí série se mi od této autorky moc nelíbila, byla na mě moc zmatená..:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, ak sa ti už Splintered nepáčilo, tak do tohoto by som určite nešla, pretože tá séria je mnohonásobne kvalitnejšia, než toto. Ale samozrejme, je to na tebe, možno budeš mať opačný názor :)
      Vďaka :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.