sobota 1. apríla 2017

Štyri Londýny a jeden Cestovateľ | Temnejší tvář magie

Autor – V. E. Schwab
Originálny názov – A darker shade of magic
Séria – Tvář magie
Diel – 1/3
Vydavateľstvo – Argo
Rok vydania – 2016
Počet strán - 336
Hodnotenie na Goodreads – 4,06/ 57 490

Anotácia
Kell je jedním z posledních Cestovatelů, výjimečných mágů, kteří dokážou cestovat mezi paralelními světy. Oficiálně je Rudým Cestovatelem, velvyslancem a adoptovaným princem Rudého Londýna, který vyřizuje každý měsíc korespondenci mezi vládci jednotlivých Londýnů. Neoficiálně je pašerákem využívajícím těch, kteří jsou ochotní zaplatit i za pouhé zahlédnutí světa, do kterého se nikdy nepodívají. Tenhle nebezpečný koníček mu však vynese obvinění z velezrady. Při útěku do Šedého Londýna se zaplete s Delilou Bardovou, zlodějkou s opravdu velkými ambicemi. Okrade ho, zachrání před nebezpečným nepřítelem a využije ho na cestě za svým „pořádným dobrodružstvím“. Jenže nebezpečná magie je začne dohánět a zrada číhá na každém rohu. Aby zachránili všechny světy, budou muset Kell a Lila v první řadě zůstat naživu – a to může být o dost obtížnější, než se zdá.

***

Toto je jedna z tých kníh, ktoré ma pôvodne toľko nelákali, ale po tom množstve nadšených ohlasov ma lákať začali. Tiež k tomu prispelo to, že Divoká píseň od tejto autorky bola vážne skvelým prekvapením a tak sa táto kniha zrazu zjavila na popredných priečkach môjho wishlistu. 
Trošku som sa však obávala. Kniha je dosť vychvaľovaná a ja som nechcela byť jednou z mála, ktorým by sa kniha nepáčila. Navyše som chcela mať knihy od Victorie fakt rada. Takže no pressure. 

Už som to v posledných pár recenziách na fantasy knižky spomínala a vlastne sa to v nich objavuje čoraz častejšie, takže už mi je úplne jasné, že to nie je knižkami, ale mnou. O čom to hovorím? V poslednej dobe sa čoraz viac ukazuje, že ma už fantasy knižky veľmi nebavia a nezaujmú. Obzvlášť čo sa týka high fantasy (alebo k čomu sa radí toto, Trón zo skla, Jiskra v popelu a podobne.) Celkom ma mrzí, že si ich už moc neužívam, ale nedá sa nič robiť.
Takže rovno poviem, že chápem, prečo je táto knižka tak vychvaľovaná a obľúbená a prečo ju mnohí ľudia zbožňujú, pretože je vážne dobrá a výborne napísaná. Navyše som si okamžite vážne zamilovala Kella aj Rhya (ktorého na Goodreads autorka opísala ako kombináciu princa Harryho a Jacka Harknessa. A ja milujem Jacka Harknessa.). Tiež som musela autorku obdivovať pre jej fantáziu a svety mala výborne premyslené.
Avšak, osobne ma kniha nijako zvlášť nezaujala. 

,,Připraven?"
,,Ne."
,,To je dobře. Protože když si někdo myslí, že je připravenej, vždycky skončí na prkně."

Začalo sa to dobre, naozaj ma to bavilo. Ale potom som mala zrazu pocit, že sa tak sto strán vôbec nič nedeje a viac-menej sa to rozbehlo až od druhej polovičky. Tá prvá mi však prišla pomerne dosť nudná a zdĺhavá. Navyše tam bolo pomenej dialógov, takže aj to bol možno problém. Druhá polovica bola teda akčnejšia a zaujímavejšia, mne to však stále nestačilo k tomu, aby som bola z knihy nejako veľmi nadšená. Moje najobľúbenejšie scény sú bezkonkurenčne tie z Červeného Londýna, ale z toho zvyšku som nadšená nebola. Niekedy sa mi kniha čítala naozaj rýchlo, inokedy som mala obrovské problémy začítať sa do nej. A taktiež som si veľmi neobľúbila Lilu, ktorá mi často liezla na nervy. Tiež som fakt neznášala Astrid a toho druhého, ktorí ma moc nebavili ako záporáci. A prišlo mi, že Kell by sa so svojimi schopnosťami vedel lepšie brániť, keby chcel. 
Koniec je zaujímavý, ale nestačí mi to k tomu, aby som chcela sériu dočítať. Chvalabohu, je tiež celkom uzavretý, takže to vlastne vôbec neprekáža. 
Pokiaľ máte fantasy radi, určite skúste po tejto sérii siahnuť, mohla by sa vám naozaj páčiť. 


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Môžete si ju objednať TU.

Kam ďalej? 

2 komentáre:

  1. S tvojim názorom sa až príliš stotožňujem. Pôvodne ma kniha vôbec nelákala, ale potom som jej dala šancu keď o nej všetci tak básnili. A aj keď na jednu stranu rozumiem, prečo sa ľuďom páči (dobre premyslený svet, mágia, postavy atď.) na druhú stranu ma to vôbec nechytilo a mysľou som bola často úplne inde.

    Mám pocit, že by som si mala dať od fantasy na čas pokoj, lebo mi to stými knihami v poslednom čase nejak nevychádza, ale len ťažko odolávam knihám, ktoré všetci ospevujú.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.